Nošenje igračaka u vrtić

dijeteiigracka

Djeca koja idu u vrtić često žele sa sobom da ponesu svoju omiljenu igračku. Neki se vaspitači s tim slažu uz određena pravila grupe, drugi ne, a na roditeljima ostaje da svojim mališanima daju objašnjenje. To nije uvijek jednostavno jer djeci su njihovi razlozi važniji od svega.

Opravdan razlog za nošenje nekih igračaka u vrtić je svakako period adaptacije. U većini vrtića će, barem u početku privikavanja, biti dopušteno donošenje omiljene igračke. Kasnije djeca žele ponijeti igračku za koju smatraju da će biti odlična za igre s vršnjacima, žele se “pohvaliti” novom igračkom ili im je još potrebna veza s domom.

Donosimo vam razloge za i protiv donošenja igračaka u vrtić:

Zašto je dobro ponijeti igračku?

  • Igračka olakšava period adaptacije

Period adaptacije na vrtić je vrlo osjetljiv period, i dobro je kad dijete uz sebe ima nešto što ga povezuje s domom i pruža mu sigurnost.

  • Dijete se uči odgovornosti

U nekim vrtićima vlada pravilo da se igračka od kuće može donijeti jednog dana sedmično. Obično su to ponedeljak ili petak, dani do vikenda. To znači da dijete koje želi ponijeti svoju igračku u vrtić, treba razmisliti o tome koji je dan, koliko još dana ima do dana kad su igračke dozvoljene, treba odlučiti koju igračku će ponijeti, i na kraju, taj određeni dan se treba sjetiti svojeg plana. Uz sve to, dijete je razgovaralo s roditeljima, i u vrtiću će voditi računa o svojoj igrački.

  • Dijete uči da dijeli

Iako se djeca u vrtiću uče dijeljenju stvari, sopstvena omiljena igračka je ipak nešto drugo. Igračke u vrtiću su zajedničke, pa djeca vrlo brzo usvoje pravilo dijeljenja. Međutim, kad se radi o sopstvenoj igrački, prisutne su nešto drugačije emocije.

Zamke donošenja igračaka u vrtić

  • Skupe igračke

Nemojte dozvoliti da dijete u vrtić donosi skupe ili nenadoknadive igračke. Koliko god se djeca naučila paziti na svoje stvari, ona su i dalje samo djeca. Niko u vrtiću ne može biti odgovoran za gubitak ili oštećenje igračke, a dijete ne može cijelo vrijeme “bdjeti” nad njom.

  • Premale igračke

Male igračke ili one koje se sastoje od sitnijih dijelova, nije dobro nositi u vrtić. Osim što takve igračke mogu potencijalno ugroziti zdravlje djece, sitne dijelove je puno lakše izgubiti. Ako se radi o nečemu što je djetetu jako važno, u krajnjem slučaju takvu igračku spakujte u neku kutijicu ili sl., i neka dijete u tome drži igračku.

  • Lomljive igračke

Objasnite djetetu da može lako ostati bez takve igračke, pa skupa odaberite neku adekvatniju.

  • Svađe

Iako donošenje sopstvene igračke uči dijete nesebičnosti, s obzirom da je cilj zajednička igra, postoji i druga strana medalje. Naime, igračku je nemoguće pokazati svima, poigrati se njome sa svima, svima je “malo” dati. To može biti izvor frustracija za prijatelje i malog vlasnika. Da bi se to premostilo, dobro je unaprijed s djetetom proći određene situacije i savjetovati ga kako se ponašati s vlastitom igračkom u vrtiću.

Što treba znati prije nego se igračka odnese u vrtić?

  • Dogovoriti s vaspitačima pravila i poštovati ih

Dijete treba znati pravila kolektiva, kao i razloge zbog kojih su uvedena. Ako je pravilo da se igračke donose samo petkom onda to treba poštovati, kao i druga pravila u vezi sa ponašanjem i postupcima s igračkom donešenom od kuće.

  • Dijete treba razmisliti koju igračku želi da ponese i zašto

Na taj način ćete izbjeći “natezanja” prije vrtića, kao i ona u samom kolektivu.

  • Objasnite djetetu njegovu odgovornost

Dijete treba da vodi računa o svim svojim stvarima, pa tako i o igračkama. Isto tako, ono uči da njegove odluke imaju određene posljedice, ponekad pozitivne, ponekad ne.

  • Postupci ukoliko se igračka izgubi ili ošteti

Pripremite dijete. Koliko god ono pazilo na svoju igračku, moguće je da se  izgubi ili ošteti. Kad je dijete toga svjesno, manje je potreseno. U tom se slučaju treba obratiti vaspitaču.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply