Nehotične povrede beba i djece

bebaplace

Samo sam se okrenula da dohvatim maramice i ni sama ne znam kako se to dogodilo, beba je pala sa stola za prepovijanje”, “Ustao sam da uzmem telefon sa stola i dijete je sa kreveta palo na pod”, nema pedijatra koji u svojoj ordinaciji bar jednom sedmično ne čuje ovakve ili slične komentare. Kako se ovi padovi skoro uvijek završavaju udarcem glavom, kada se to dogodi prvi put uplašeni roditelji obavezno dovode dijete na prgled kod ljekara. Iako je dijete u tim trenucima jako uznemireno, ako je palo sa visine 70-80cm na tepih vjerovatno se više uplašilo pada i reakcije roditelja nego što se ozbiljno povrijedilo. Bez obzira što je najvjerovatnije sve u redu, svakako treba otići kod ljekara kao i u situacijama kada je dijete palo sa veće visine, na pod koji nije zastrt ili je čvoruga na glavi jako velika. U nekim situacijama može da dođe i do ozbiljnijih povreda kao što je naprsnuće kostiju glave ali bez posljedica jer je mozak dobro zaštićen, a kosti brzo zarastu.

Da se ovako nešto ne bi dogodilo ne treba ni na trenutak ostavljati bebu bez nadzora. Ona već u drugom mjesecu pokušava da se okrene izvijajući se uz odupiranje petama što je nekada dovoljno da sklizne sa podloge pa je zato obavezno pridržavajte jednom rukom svo vrijeme. Ako se pad ipak desi bez obzira da li ste odlazili kod ljekara ili ne obavezno pratite njeno ponašanje i reakcije nekoliko dana, kako spava, kako se budi, da ne počne da povraća, u kom je raspoloženju, da li je uobičajeno vesela.

Pored stola za prepovijanje i kreveta, stolica za hranjenje je treće mjesto odakle se često pada tako da nikako ne treba ostavljati bebu u njoj bez nadzora.

Pažljivo u igri

Druga situacija u kojoj može da dođe do povrede glave je bacanje bebe u vazduh, drmusanje i pretjerano cupkanje gore-dolje. Mnogi roditelji tako pokušavaju da umire bebu koja plače i bacaju je ili cupkaju dok je nose. Čine to hodajući kroz kući tako da nekada beba udari glavom o ragasto vrata ili policu iznad kreveta. Neki roditelji ne mogu da podnesu dječji plač, jako se naljute i drmusajući bebu pokušavaju da je umire ili da je na taj način kazne. Kao je bebina glava velika i teška u odnosu na tijelo, a vratni mišići negovoljno razvijeni da bi čvrsto držali glavu, u ovim situacijama može da dođe do ozbiljnih povreda kičme, oka ili mozga. Rizik od povrede oka je veći ako beba plače ili je okrenuta naglavačke kada je pritisak u glavi povećan pa lakše dolazi do pucanja krvnih sudova.

Ovo sve može da se dogodi i u malo grubljoj igri bacanja u vazduh i letjenja. Iako je to često propraćeno smijehom to ne znači da beba uživa u tome. Ako ste do sada ovo radili i nije bilo posljedica, ne treba da brinete ali u buduće budite oprezni. Bebe vole “da lete”, ali ako je to lagano i ako ih čvrsto obuhvatite rukama.

Iščašenja ramena i lakta su česta

U žurbi ili zbog straha jer je dijete krenulo iznenada na kolovoz ili u neku baru, roditelji uglavnom naglo cimnu dijete za ruku kako bi ga vratili uz sebe. Kod beba i djece mlađeg uzrasta zglobovi su labavi pa su u ovakvim situacijama česta iščašenja lakta ili ramena.

Naizgled iz čista mira beba plače kao da je nešto jako boli, jednu ruku drži nepomično, malo savijenu u laktu sa dlanom okrenutim na dolje. Svi pokušaji da se skine majica dovode do jakog plača. Ovo sve ukazuje da je došlo do iščašenja lakta nehotičnim cimanjem ruke pri presvlačenju ili u igri.

Do ove povrede često dolazi dok dijete uči da hoda i još uvijek je nesigurno posebno kada treba da se popne na stepenik pa ga promaši. Povrede ramena su česte kada roditelji podignu dijete u vazduh držeći ga za šake i vrti ga u krug ili dijete povremeno “leti” dok hoda između roditelja. Tada može da dođe do iščašenja jednog ili oba ramena.

Neka deca imaju hiperelastične zglobove i ona su pod većim rizikom, ali do ovakvih povreda može da dođe kod svih. U trenutku nastanka povrede bol je izuzetno jak i nekada se zglob vrati sam na mjesto po prestanku djelovanja sile koja ga je izvela iz fiziološkog položaja. Ako se nije došlo do spontanog vraćanja treba odvesti dijete kod ljekara. Nakon postavljanja dijagnoze bez rentgenskog snimka, osim ako ne postoji sumnja na prelom ili da je povreda nastala iz nekog drugog razloga, ljekar će jednostavnim pokretom da vrati zglob na mjesto. Ova povreda ne ostavlja nikakve posledice i dijete će odmah nastaviti sa normalnim korišćenjem ruke. Ako dijete ima stabilne zglobove i više ga ne cimate za ruku nema bojazni da će se ovo ponovo desiti, ali ako su u pitanju labavi zglobovi i pokret pri oblačenju ili u igri vjerovatno će opet dovesti do iščašenja. U tom slučaju mora jako da se vodi računa, da naučite da vratite zglob kako bi skratili vrijeme do vraćanja u normalu.

dijeteplacePovrede u vodi

Posebno treba pažljivo odabrati sport kojim će se dijete baviti kako bi se izbjegle povrede, najbolje da to budu plivanje. Sportovi u vodi smanjuju rizik od povreda ali voda nije bezopasna kada se koristi na neprimjeren način.

Djeca uživaju u aktivnostima u vodi i to roditelje nekada ponese pa pretjeraju u želji da dijete što prije nauči da pliva. “Baci ga u vodi, proplivaće!”, ne samo što to nije moguće već može da bude jako traumatično za dijete. Sa jedne strane ovako drastičan metod može da izazove užasan strah od vode, a sa druge udarac tijelom o vodu je jako bolan. To znaju odrasli koji pri skoku sa ivice bazena ili skakaonice ne uđu u vodu pod odgovarajućim uglom pa pored neprijatnosti koju dožive u tom trenutku imaju modrice po tijelu poslije nekoliko dana. Dječja koža je jako osetljiva i pri ovakvim udarcima o vodu dolazi do pucanja kapilara i povrjeđivanja mekih tkiva.

Ispravna reakcija na povredu djeteta je izuzetno važna

Prema nekim istraživanjima mala djeca svakodnevno pretrpe tri lakša udarca. Bilo da su povrede nastale u igri ili nehotično od strane roditelja treba pravilno odreagovati u tim situacijama. Najbolje je da se o tome posavjetujete sa vašim ljekarom koji će vas uputiti kada je neophodno da dovedete dijete da ga on pogleda, kada je dovoljno da ga konsultujete telefonom ili možete i sami da ukažete pomoć djetetu.

Bez obzira na težinu povrede najvažnije je da ostanete prisebni. Vaše reakcije će uticati u velikoj mjeri na dijete, ako ste vi prestrašeni dijete će sigurno biti još više. Najbolje je da se djetetu skrene pažnja sa povrede tako što ćete stati ispred njega kako bi moglo da vas vidi, obraćajte mu se smirenim glasom i dodirujte ga tamo gdje nije povrijeđeno.

U slučaju povrede glave odmah treba otići kod ljekara ili pozvati hitnu pomoć ako postoji neki od znakova:

– gubitak svesti;
– vrtoglavica ili glavobolja koja traje više od sat vremena;
– otežano buđenje;
– povraćanje, više od jednom;
– krvarenje iz nosa ili uha;
– plavocrne modrice oko očiju ili iza ušiju;
– otežano ili nespretno hodanje;
– neuobičajeno bljedilo.

Ako je došlo do iščašenja lakta ili ramena stavite hladnu oblogu i udlagu, a onda svakako treba odvesti dijete u zdravstvenu ustanovu gde će ljekar da namjesti zglob.

Izvor: Centar za korektivnu gimnastiku

Leave a Reply