Klinički će angažovati alergologa konsultanta dok ne riješe trajno problem

Klinicki centar

Klinički centar Crne Gore obezbijediće konsultantske usluge iz alergologije za djecu koja imaju problema sa alegijama, s obzirom da nekoliko mjeseci u toj, ali ni u jednoj drugoj javnoj zdravstvenoj ustanovi nema dječijeg alegologa.

Na taj način će pokušati da prevažiđu sadašnju situaciju, kao i  dodjelom dvije supspecijalizacije iz alergologije na današnjoj sjednici Odbora direktora, najavio je direktor Ranko Lazović Vijestima.

Problem nedostatka alergologa traje već duže vremena u najvećoj, ali i ostalim zdravstvenim ustanovama  u kojima je do prije nekoliko mjeseci radio samo jedan dječiji alergolg, ali je i on napustio javni sistem zdravstva i prešao u privatni.

Fond za zdravstveno osiguranje u martu ove godine uputio je javni poziv privatnicima za dostavljanje ponuda, kako bi se zaključili ugovori o pružanju zdravstvene zaštite iz oblasti alergologije i imunologije u ovoj godini ali se nijedna privatna ustanova nije prijavila.

Shodno javnom pozivu, država je oglasila potrebu za specijalističko-konsultativnim i dijagnostičkim uslugama iz alergologije i imunologije, što podrazumijeva prvi i kontrolni pregled ljekara, kao i ispitivanje kožne preosjetljivosti na inhalacione alergene. Lazović je juče kazao da KCCG raspolaže sa dva imunologa i jednim ljekarom koji je na specijalizaciji iz te oblasti.

Iz Udruženja Roditelji su kazali da su ih roditelji i ranije obavještavali da imaju problem sa dobijanjem usluga alergologa, jer se dugo čekalo, s obzirom na to da je radio samo jedan doktor, a da je problem dodatno zakomplikovan posljednih mjeseci.

Udruženje je u kontaktu sa KCCG, ali i Fondom za zdravstvno osiguranje i Ministarstvom zdravlja, posebno od kada se nijedna privatna zdravstvena ustanova nije prijavila na poziv Fonda  da sa njima potpiše ugovor o pružanju ovih usluga.

Udurženje očekuje od Ministarstva zdravlja odgovor o tome na koji način roditelji već sada mogu da refundiraju pregled u privatnim zdravstvenim ustanovama, jer ona već sada postoji, kako tvrde u Ministarstvu, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply