Imaće mjesta za oko četiri hiljade brucoša

univerzitet

Ministarstvo prosvjete objavilo je na svojoj internet stranici rješenje o broju studenata koji, na osnovu licenci za organizacione jedinice i studijske programe, može da upiše Univerzitet Crne Gore, piše Pobjeda.

Prema tom rješenju koje je ministar prosvjete Predrag Bošković potpisao 5. juna, a Službeni list objavio krajem prošle nedjelje, državni univerzitet imaće za narednu akademsku godinu oko 3800 slobodnih mjesta za novu generaciju brocoša.

Najviše slobodnih mjesta biće na Filozofskom fakultetu oko 700, potom Elektrotehničkom 330, Ekonomskom – 240, Pravnom 230, Fakultetu političkih nauka 200, Mašinskom 200, Medicinskom 150, Biotehničkom fakultetu 200, Fakultetu za turizam 150.

Konačnu odluku o broju studenata donijeće Vlada, a da li će biti nekih dodatnih kvota mimo licencom predviđenih, znaće se naknadno.

Nakon te odluke biće objavljen konkurs za prvi upisni rok koji je tokom prethodnih godina uglavnom organizovan krajem juna, desetak dana nakon što se završe maturski ispiti i podijele diplome.

Među budućim visokoškolcima već se uvukla zebnja da na državnom univerzitetu neće biti onoliko mjesta koliko je bilo prethodnih godina, te da će biti prinuđeni ili da idu na privatne fakultete ili potraže mjesto negdje u okruženju. Njihov strah potkrijepljen je najavom redukcije pojedinih studijskih programa, usklađivanjem upisne politike sa potrebom tržišta rada i ograničavanjem broja na licencom utvrđene kvote, na čemu insistira Ministarstvo prosvjete.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply