Nježnom masažom stomačića pomozite bebi koja ima zatvor, grčeve i gasove

masaza2

Novorođene bebe, bez obzira jesu li dojene ili na adaptiranom mlijeku, često imaju problema s grčevima ili kolikama, s gasovima koje teško otpuštaju, sa zatvorom ili nekom drugom probavnom nelagodom. Procjenjuje se da oko 40 odsto novorođenih beba muku muči s grčevima u stomaku i crijevima koji obično počinju u 3. sedmici, a završavaju u 4. mjesecu života. Iako još nemamo odgovor na pitanje zbog čega se javljaju grčevi, najvjerovatniji uzrok je nezrelost probavnog sistema zbog čega dolazi do stvaranja gasova u crijevima koji zatim bebi stvaraju probeme.

Bebe koje imaju kolike često se napinju, zacrvene se u licu, dižu nožice, teško ispuštaju gasove, vidno se muče i glasno plaču. Nemirne su, tužne i nezadovoljne, a ista osjećanja preplavljuju i roditelje koji im pokušavaju olakšati situaciju.

Protiv kolika postoje razne kapi i probiotici koje može propisati ljekar, a neke mame pribjegavaju i prirodnijim sredstvima kao što su čaj od komorača, kamilice i matičnjaka.

Još jedan vrlo učinkovit prirodni lijek je i nježna masaža bebinog stomačića. Ovu metodu znale su i koristile naše prabake i bake, ali sigurno tada nisu znale da osim olakšavanja bolova kod grčeva, nježna masaža učvršćuje povezanost na relaciji roditelj-dijete, poboljšava bebin san, pojačava čak i bebin imunološki sistem, motoričke vještine i intelektualni razvoj.

Kako masirati bebin stomačić?

OPUŠTANJE
Izaberite trenutak kad je beba smirena i položite je na mekanu dekicu na leđa. Pustite je nekoliko minuta da se fokusira na vas, milujte je prstima po glavici kako bi uspostavili kontakt očima, odnosno ako je bebica toliko mala da još drži glavicu sa strane, kako bi je opustili i najavili joj ugodnu masažicu koja slijedi.

ULJE
Na ruke utrljajte organsko ulje susama (koje se u ayurvedskoj medicini koristi već vjekovima za probavne probleme kod beba) ili ulje koštica grožđa. Prethodno svakako provjerite je li ulje pogodno i sigurno za bebe. Uvijek možete koristiti neko bebi ulje ili mlijeko koje inače stavljate bebi na kožu. Trljajte dlanove dok se ne zagriju, kako bebu ne bi šokirali hladnim rukama.

MLIN
Masažicu započnitce tako što ćete horizontalno položiti desni dlan kojim prekrijte bebin stomačić i nježno masirajte prema dolje, a potom isto to napravite s lijevim dlanom i tako naizmjenično nekoliko puta. Na taj način zagrijavate područje, nanosite ulje i upoznajete bebu s novim dodirima koji će joj pomoći u smirivanju probavnih problema.

LEPTIR
Položite dlanove sa svake strane bebina kuka i nježno palcima prelazite od sredine abdomena prema spolja. Pokreti neka budu ujednačeni i sporiji.

SUNCE
Zamislite da se preko bebinog stomačića nalazi sat i položite vrhove prstiju lijeve ruke na tačku gdje bi bila zamišljena brojka 7 na satu. Potom kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu masirajte stomačić oko bebinog pupka.

MJESEC
Prste desnog dlana položite iznad bebina pupka (na zamišljenih 12 sati) i pomjerajte  dlan oko pupka polukružno prema dolje (prema zamišljenih 6 sati) i ponovite to nekoliko puta od gore prema dolje.

Naizmjenično lijevom rukom radite masažu tehnikom “sunce”, i desnom rukom tehniku “mjesec”.

VJEŽBICA ZA KRAJ
Spojite bebina stopala, odnosno nožice i nježno ih gurnite prema abdomenu. Kad su nožice priljubljene uz abdomen brojite do 5, potom spustite nožice i malo ih pomjerajte u vazduhu. Ova je vježbica posebno je dobra za kolike i možete je ponoviti još 5 puta i očekivati otpuštanje gasova.

Sve navedene tehnike možete ponoviti još jednom ako je beba raspoložena.

Nakon masaže utoplite bebu, još se malo mazite i pokušajte je pratiti je li joj masažica pomogla.

VAŽNO!
Izbjegavajte masažu stomačića ako bebin pupak još nije do kraja zarastao!
Izbjegavajte masažu odmah nakon jela.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply