Čuvanje majčinog mlijeka i priprema nakon zamrzavanja

mliojeko

Majčino mlijeko je živa supstanca koja je toliko dragocjena da je zovu i “bijela krv”. Dokazano je da majčino mlijeko sadrži neke antibakterijske stvari koje sprječavaju rast bakterija u njemu i koje mu pomažu da duže ostane svježe.

Da bi se sačuvale nutricionistički i antiinfektivni kvalitet izmlazanog mlijeka, izuzetno je važno pravilno ga čuvati.

Za čuvanje majčinom mlijeka važno je da prvo operite ruke prije izdajanja, pripremite flašice, posudice ili kesice za mlijeko oprane deterdžentom u vrućoj vodi i nakon toga detaljno isperite. Svaku posudu ili kesicu s mlijekom treba označiti datumom kad je sačuvano.

Majčino mlijeko može da se čuva na sljedećim temperaturama:

Kolostrum:

  • na 27-32 °C – 12 sati.

Zrelo mlijeko:

Na sobnoj temperaturi

  • do 15 °C ……. 24 sata.
  • 19-22 °C ……. 10 sati.
  • 25 °C ……….. 4-6 sati.
  • 30-38 °C ……… 4 sati.

U frižideru:

  • na temperaturi 0-4 °C ……. do 8 dana.

U zamrzivaču:

  • u pretincu zamrzivača unutar frižidera (temperatura nije stalna zbog čestog otvaranja vrata)…… do 2 sedmice;
  • u pretincu zamrzivača koji je dio frižidera od dva dijela (zamrzivač ima posebna vrata)……. 3-4 mjeseca;
  • u zamrzivaču s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19°C ……. 6 mjeseci ili duže.

Mlijeko čuvajte u manjim posudicama jer ćete tako smanjiti količinu bačenog mlijeka koje dijete nije pojelo.

Mlijeko koje je čuvano u frižideru ima više antiinfektivnih svojstava od onog zamrznutog.

Za čuvanje je najbolje koristiti posude od tvrde plastike ili stakla, sa čvrstim poklopcem, ili u kesice posebno namijenjene čuvanju majčinog mlijeka. Plastične posude bolje su od staklenih jer leukociti iz mlijeka prijanjaju na staklene i gube svoju djelotvornost.

Jednokratne plastične boce se ne preporučuju.

Prije upotrebe posude za mlijeko možete sterilisati (npr. prokuvavanjem) ili oprati deterdžentom u vrućoj vodi i nakon toga dobro isprati pod mlazom vode.

Mlijeko iz frižidera možete zagrijati pod mlazom tople vode, tako da povremeno tresete bočicu sve dok se ne postigne željena temperatura ili je držite u posudi punoj vode.

Mlijeko nikada ne zagrijavajte do vrenja. Prokuvavanjem se gube ili smanjuju zaštitni sastojci i neki enzimi, čime se smanjuje i njegova vrijednost.

Izmlazano majčino mlijeko nije homogenizovano pa je normalno da se podijeli u dva dijela – masni dio i vodenasti dio, tj. mlijeko i “pavlaku”. Prije nego što provjerite temperaturu, protresite posudu, čime ćete rasporediti masnoću u mlijeko.

Kod zagrijavanja nemojte koristiti mikrotalasnu rernu, jer visoka temperatura razara neke vrijedne sastojke, a moguće je da se dijete opeče zbog neujednačeno ugrijanog mlijeka.

Zamrznuto mlijeko trebalo bi staviti u frižider na period od 24 sata kako bi se postupno odmrzlo. Nakon odmrzavanja, zagrijte ga treba kao i mlijeko koje je bilo čuvano u frižideru. Takvo odleđeno mlijeko ne smije se ponovo zaleđivati.

Dešava da neke majke primjećuju ukus mlijeka koje kao da je pokvareno. To se događa kad je mlijeko puno lipaze (enzima koji razgrađuje mast u mlijeku), pa u zavisnosti od količine, čudan žareći ukus može se primjetiti i ako je kratko bilo pohranjeno u frižideru, a ponekad samo ako je bilo zamrznuto.

Kako se to može spriječiti? Prvo treba zamrznuti nekoliko kesica ili posudica, pa ih nakon sedam dana odmrznuti i provjeriti jesu li u redu. Ako ukus nije dobar, majka ubuduće treba izmlazano mlijeko odmah nakon izdajanja da zagrije gotovo do vrenja (da se pojave mjehurići na ivicama) i zatim ga naglo ohladi zamrzavanjem. Zagrijavanjem se sprječava aktiviranje lipaze.

Većina djece odbija da jede mlijeko čudnog ukusa, iako se ne zna tačno je li štetno za bebu.

Moguće je i da odmrznuto mlijeko poprimi sapunasti miris. Ova promjena mirisa nastaje uslijed zamrzavanja i nije opasna za dijete.

Izvor: RODA

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply