Od ponedjeljka upis u srednje škole

upis

Upis u prvi razred srednje škole počinje u ponedjeljak i trajaće pet dana, a mjesta ima za 8.480 budućih srednjoškolaca.

Za upis je potrebno dostaviti školi prijavu na konkurs i originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole. Ministarstva unutrašnjih poslova i prosvjete su saopštila da polumaturantima neće biti potreban Izvod iz matične knjige rođenih. Sve neophodne podatke u vezi sa rođenjem i crnogorskim državljanstvom, škole će, preko Ministarstva prosvjete, dobijati od Ministarstva unutrašnjih poslova po službenoj dužnosti

Iz Ministarstva prosvjete su pojasnili za TVCG da će, ukoliko broj prijavljenih bude veći od broja slobodnih mjesta bodovati određene nagrade koje su učenici ostvarili na takmičenjima, a među njima je nagrada Luča. Za gimnazije će se bodovati i uspjeh iz matematike i maternjeg jezika.

“To su krtiterijumi koji se koriste pri ocjenjivanju i bodovanju, a na osnovu kojih se pravi rang lista”, kazala je portparol Ministarstva prosvjete, Marija Jovović.

Kada su u pitanju stručne srednje škole, osim ova tri kriterijuma, bodovaće se i određena stručnost i umijeća iz pojedinih  predmeta u zavisnosti o kojoj se školi radi, kao na primjer, fizika, hemija, biologija, istorija, geografija…

Najviše mjesta ima u srednjim stručnim škoma – 4.770, zatim u gimnazijama – 2,500 mjesta, za trogodišnja stručna zanimanja je opredijeljeno 2.190 mjesta, a 1.365 za umjetničke škole.

“Prilikom definisanja konkursa smo vodili računa o preporukama Zavoda za zapošljavanje, samim potrebama škola, analizirali smo upisnu politiku koja je bila prošle godine, i uzeli u obzir potrebe opština. Važno je bilo i strateško opredjeljenje države, odnosno krupni projekti koji se realizuju tako da je akcenat stavljen na zanimanja povezana sa saobraćajem, poljoprivredom, elektrotehnikom, ugostiteljstvom, građevinom…”, pojasnila je Jovović.

Osnovnu školu, odnosno deveti razred je završilo 7.423 učenika.

 

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply