Inspekcija od početka godine podnijela 6 prijava zbog nevakcinisanja

vakcinacija

Zdravstvena inspekcija od početka godine podnijela je šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod Osnovnog suda u Podgorici protiv roditelja koji nijesu vakcinisali djecu.

To su Vijestima saopštili iz inspekcije, istakavši da će se u narednom periodu procesuirati i ostali predmeti.

Pojasnili su da su ih iz domova zdravlja obavještavali da se djeca ne vakcinišu i da prošle godine nije bilo  prijava po tom osnovu.

Posljednjih godina, roditelji u Crnoj Gori, ali i regionu, polemišu o navodnoj štetnosti vakcina, a i mišljenja zdravstvenih radnika o uticaju vakcina na zdravlje djece su podijeljena. Protivnici vakcinisanja, izmeđuostalog, tvrde da MMR vakcina, koju primaju djeca od navršenih 12 do 15 mjeseci, navodno izaziva autizam.

Roditelji u Crnoj Gori su zakonom obavezani da vakcinišu djecu protiv deset zaraznih bolesti, a ukoliko odluče suprotno moraju da plate novčanu kaznu do 550 eura. Do ove godine ni protiv koga nije pokrenuta takva vrsta postupka koja je propisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Članom 42. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano je da će novčanom kaznom od 110 do 550 eura biti kažnjeno fizičko lice, roditelj ili staratelj maloljetnika, ako odbije imunoprofilaksu i hemioprofilaksu protiv određene zarazne bolesti.

O ostalim kaznama za roditelje koji odluče da ne vakcinišu djecu vrlo često se u javnosti spekuliše, i kao još jedna od kazni se pominje i to da nevakcinisano dijete ne može biti upisano u vrtić i/ili školu, a na osnovu ljekarskih uverenja koja u tim ustanovama traže.

Prošle godine je objašnjeno iz Ministarstva prosvjete da djeca u Crnoj Gori ne moraju biti vakcinisana da bi pohađala vaspitno obrazovnu ustanovu.

Pmoćnica ministra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Vesna Vučurović je tada, odgovarajući na pitanje roditelja da li zaposleni u javnim predškolskim ustanovama traže napomenu u ljekarskom uvjerenju da je dijete vakcinisano, kazala da  oni provjeravaju imunološki odnosno vakcinalni status djeteta što ne podrazumijeva obaveznu vakcinaciju.

“To je nešto što je ustanova obavezna da zna, ali diskriminacije nema i svako se dijete može upisati bez obzira da li su roditelji ispunili obavezu vakcinacije”, kazala je ona u Roditeljskom kutku u Bojama jutra na televiziji Vijesti.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja pedijatar Nebojša Kavarić ocijenio je da je odbijanje roditelja da dijete primi vakcinu težak oblik zanemarivanja iz najbolje roditeljske namjere.

On je naglasio da ta zdravstvena ustanova, koja redovno dobija priznanja za vakcinaciju, čak i slabo dostupnih grupa, postupa u skladu sa zakonom kada roditelji odbiju da vakcinišu djecu.

Kavarić tvrdi da je imunizacija najeftiniji i najkvalitetniji lijek, a da se bolesti poput morbila, pertuitisa, rubeole, zauški i hepatitisa B ne mogu spriječiti bez vakcinacije.

Iz Instituta za javno zdravlje ranije su upozorili da je 92,1 odsto djece rođene tokom 2012. vakcinisano MMR vakcinom, što je manje od zahtijevanog minimuma od 95 procenata.

Naglasili su da informacije sa terena govore da u pojedinim opštinama, naročito primorskog i centralnog regiona, značajan broj  djece rođene 2013. još nije vakcinisan.

Raniji podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da je tokom prva tri mjeseca ove godine od morbila oboljelo 14 osoba, što je posljedica kontakata sa ljudima iz Bosne i Hercegovine, gdje vlada epidemija malih boginja.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Kad pedijatri budu znali odgovoriti na pitanje koji ke sirovinski sastav vakcine i kad budu izdali uvjerenje da vakcina ne moze ostaviti posledice tada cu vakcinisati svoje dijete,a do tada mogu sve inspekcije Crne Gore da pisu kazne!

  2. Velika vecina zdravstvenih radnika koja tvrdi da su vakcine bezbjedne nije procitala prilozeno uputstvo i ne zna koje su kontraindikacije. Glavni krivac im je internet;a i oni isti za te navodne studije da vakcine nisu stetne znaju preko njega ili sa seminara koji organizuju upravo oni koji plasiraju te vakcine. Svako par godina neka nova;preciscena od necega, a Domovi zdravlja nikad puniji bolesne djece. Cudi me da ih kod Kineza nema vec kupiti.

Leave a Reply