Povratak na posao nakon porodiljskog odsustva

 

Image: 0139117763, License: Royalty free, Property Release: Yes, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, I love images

Život donosi promjene. Na neke se lako priviknuti, a neke se čine vrlo teškima. Jedna od takvih promjena je povratak na posao nakon isteka porodiljskog biolovanja. Prvo je bilo potrebno privikavanje na ostajanje kod kuće i brigu o djetetu, a sada je uz tu brigu potrebno vratiti se na posao.

Pomisao na povratak na posao u svakoj ženi budi osjećaj krivice, i to iz dva razloga. Ili je osjećaju što se vraćaju na posao i time “napuštaju” svoje malo dijete, odnosno, ostavljaju ga drugoj osobi na čuvanje, ili zato što zapravo osjećaju olakšanje jer će nakon dugo vremena malo izaći iz iz kuće i promijeniti rutinu. Važno je upamtiti da svaka majka osjeća krivicu i da će ona vremenom nestati. Ujedno je važno podsjetiti se zašto se vraćate na posao i koje su prednosti tog izbora.

Dobra organizacija je pravi način za privikavanje na nove oklonosti, čak i kad ne znate jeste li u stanju da obavite toliko stvari u jednom danu. Ako ste po prirodi dosljedni u svojim odlukama, idealno bi bilo kada biste redovno pravili plan obaveza za narednih nekoliko dana. Tako ćete dobiti na vremenu koje možete posvetiti svojoj porodici i sebi. Ne uzrujavajte se ako se striktno ne držite svake stavke, niko vam neće zamjeriti što veš stoji neopeglano nekoliko dana ili što danas niste pripremili večeru. Skratite vrijeme pripreme obroka za porodicu. Postoje brojni, ukusni recepti koji se mogu pripremiti u kratkom roku.

Okupite svoj tim podrške. To su vama bliske osobe koje su i prije dolaska djeteta bile dio vašeg života i pomagale vam u određenim situacijama. Majka, sestra ili prijateljica sigurno će uskočiti u kriznim, pa i u svakodnevnim situacijama, a tu je i suprug koji će takođe morati učiniti određene ustupke dok stvari ne sjednu na svoje mjesto.

Ukoliko imate razumnog poslodavca, pokušajte s njim dogovoriti da vam ponekad izađe ususret. Povremeni dolazak na posao pola sata kasnije ili odlazak pola sata prije, ne bi trebalo da bude nešto nemoguće. Pogotovo ako vaš poslodavac i sam ima djecu.

Provođenje vremena s bebom možda neće biti intenzivno kao za vrijeme porodiljskog, ali ne zaboravite da je kvalitetno provedeno vrijeme puno učinkovitije nego kvantitativno. Za vrijeme druženja sa bebom, potpuno joj se posvetite. Ne dozvolite da vas ometaju mobilni ili televizor. Tako ćete biti mirni jer ćete znati da beba osjeća vašu ljubav i prisutnost.

Koliko god se činilo nemoguće, stvorite vrijeme i za sebe. Bilo da se radi o knjizi, filmu ili vježbanju, priuštite sebi barem jedan sat u sedmici koji će biti samo vaš. I tu uskače vaš tim podrške. Samo takav način organizacije će vas činiti sretnom i ispunjenom, što djeca itekako osjećaju.

Izvor: Lukin portal za djecu

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply