Kako naučiti dijete da bude oprezno sa strancima bez zastrašivanja?

igurnost
S temom kako dijete naučiti da bude oprezno sa strancima prije ili kasnije ćete se susresti, zato je najbolje dijete upozoriti i naučiti, a da ne koristite metode zastrašivanja koje mogu biti pogubne za djetetovo samopouzdanje, ali i mogu bitno narušiti i odnose s bliskim osobama. Pozitivna stvar je što vašem zaigranom djetetu ovaj razgovor neće biti ni približno neugodan kao vama kada pomislite da bi se djetetu nešto moglo dogoditi.
Djeca oko 4. rođendana počinju da shvataju koliko je svijet veliko i složeno mjesto. Za djecu tog uzrasta vrlo je težak zadatak shvatiti kako neko ko mu se smiješi možda ima neke loše skrivene namjere. Umjesto da govorite o opasnostima koje se djetetu mogu dogoditi s nepoznatima, mnogo bolji pristup u ovom uzrastu je da govorite o tome da je najsigurnije sa porodicom od koje se ne bi trebalo udaljavati.
Djeci je dodatni problem što roditelji često šalju dvosmislene poruke. Savjetuju djetetu da ne razgovara sa strancima, a već u prvoj trgovini traži od djeteta da pozdravlja i odgovara na pitanja ljubaznoj kasirki. Bilo bi mnogo jednostavnije da postoji jedan savršen način da se djeca nauče o bezbjednosti kada su u pitanju nepoznati ljudi. Često je potrebno mijenjati metode kako dijete raste i mnogo lakše shvata i neka komplikovana rješenja.
U obzir je vrlo važno uzeti i djetetovu ličnost. Kako reaguje kada je prestrašeno, hoće li vrištati, bježati ili sjesti i plakati? U zavisnosti od karaktera djeteta potrebno je osmisliti jedinstven sigurnosni plan koji bi trebalo naučiti dijete. Ne učite dijete da je svijet zastrašujuće mjesto gdje opasnosti vrebaju iza svakog ugla, jer ćete tako samo podstaći dijete da se povlači u sebe i izbjegava realan svijet.
Donosimo vam nekoliko savjeta kako bi trebalo razgovarati s djetetom o odnosu prema nepoznatim ljudima:
Učite dijete da viče i trči kada se osjeća ugroženo
Pobrinite se da vaše dijete zna da je sasvim u redu ovako da reaguje ako se osjeća ugroženo jer mu tako neko može pomoći.
Objasnite djetetu ko su stranci kojima treba vjerovati
Vatrogasci, policija, komšije koji su uvijek spremni priskočiti u pomoć, porodica i porodični prijatelji. Isto tako, upoznajte dijete sa sigurnim mjestima. Ako se osjećaju ugroženo, a daleko su od kuće, neka uđu u najbližu prodavnicu, školu ili ordinaciju. Tamo se mogu osjećati sigurno i zamoliti nekoga da nazove vas.
Osmislite svoje šifre
Ne možete pokupiti dijete iz vrtića ili škole, a zaboravili ste javiti djetetu? U ovakvim situacijama trebalo bi da imati neku tajnu riječ kao šifru. Samo osoba koja djetetu kaže tu šifru sigurna je i može se opustiti i otići s njom. Osim toga, tajna riječ biće vrlo zanimljiva djetetu.
Razlika u ponašanju kada je dijete s roditeljima i kada je samo
Objasnite djetetu da smije razgovarati sa svima kada je neko od roditelja uz njega, ali kada je samo potrebno je mnogo više opreza.
Učite dijete da vjeruje svojim instinktima
Djeca najčešće znaju kada nešto nije u redu, zato  ih podstaknite da slušaju svoje instinkte i maknu se iz situacija u kojima se ne osjećaju ugodno.
Uvijek u grupama
Nikada nije dovoljno ponavljanja djetetu da uvijek treba biti u grupama. Povratak iz škole, igra u parku ili izlazak, dijete bi uvijek trebalo da ostane u grupi i napusti je tek kada je blizu svog doma.
Izvor:Index.hr
SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply