Maturanti nezadovoljni, traže sastanak sa nadležnima u vezi sa maturskim ispitom

matruski

Unija srednjoškolaca Crne Gore uputila je zahtjev Ministarstvu prosvjete i Ispitnom centru za direktnu komunikaciju u kojoj će iznijeti sve probleme sa kojima su se učenici susretali tokom maturskog ispita iz crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti, kao i engleskog jezika.

Kako je kazao predsjednik Unije Jovan Bojović, uočeno je dosta nepravilnosti od strane učenika i profesora u vezi sa ocjenjivanjem koje je radio Ispitni centar Crne Gore.

“Proteklih dana susretali smo se sa nezadovoljstvom maturanata kroz veliki broj uloženih žalbi. Zbog jedne pogrešne ili nedovoljno precizne riječi, učenicima nijesu priznati odgovori, što nije način ocjenjivanja na koji su navikli. Takođe, u samom ispitnom testu uočeno je mnogo grešaka, najbanalnija greška desila se sastavljačima istoga u dijelu frazeologizama, gdje su učenicima predočili za tačan odgovor nešto što je daleko od toga, a sve tačne ili odgovore slične tačnima odbijali”, dodao je on.

Bojović je maglasio da su se na maturskom ispitu iz engleskog jezika suočili sa tehničkim problemima u audio dijelu testa ‘listening’, a u nekim školama audio zapis nije se mogao razgovjetno čuti, što je učenicima onemogućilo tačnu izradu testa, dok im je u isto vrijeme saopšteno da ponavljanja testa neće biti.

“Pojedini test administratori nijesu na krajnje ozbiljan način shvatili važnost ovih ispita, pa su čak dozvoljavali razgovor i korišćenje mobilnih telefona za vrijeme trajanja ispita. Smatramo da je važno da se između Ministarstva prosvjete, Ispitnog centra Crne Gore i srednjoškolaca uspostavi dijalog sa ciljem rješavanja nastale situacije. Potrebno je da se pažljivo analiziraju problemi na koje ukazuju sadašnji maturanti, da se obezbijedi obavezna edukacija test administratora o važnosti maturskih ispita, kao i da se učenicima omogući uvid u njihove ispitne testove”, konstatovao je on.

Prema njegovim riječima, nadležne instutucije moraju podržati učenički aktivizam jer Unija srednjoškolaca predstavlja krovnu organizaciju srednjoškolskih parlamenata i na taj način efikasnije riješiti probleme sa kojima se susreću.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply