Prirodni načini liječenja djece nakon uboda insekata

ubod
Sunce i visoke temperature izvlače nas iz domova i sve više vremena provodimo u prirodi, posebno mališani. Ujedno se i povećava opasnost od uboda insekata. Ako do toga dođe, pročitajte male tajne iz mamine kuhinje kako ublažiti bol ili svrab i pomoći djetetu.
Protiv svraba
Za mnoge mame najveći izazov nakon uboda insekata je sačuvati djecu od češkanja mjesta uboda. Mnogo je medicinskih krema koje se uspješno bore protiv reakcija kože na ubod, ali ako ih želite izbjeći i upotrijebiti nešto prirodno, evo savjeta!
Soda bikarbona
Sodu bikarbonu pomiješajte s malo vode kako biste dobiti gustu pastu. Utrljajte pastu na mjesto uboda i ostavite da se osuši.
Alkohol
Natopite gazu ili vatu alkoholom i nekoliko minuta držite na ubod. Svra će odmah nestati.
Protiv oticanja
Čak ako i mjesto uboda više ne svrbi, djeca će imati potrebu da diraju to mjesto ako primijete crveni plih. Kako možete brzo i lako spriječiti oticanje nakon uboda?
Led
Često se zaboravlja moć male kockice leda. Zamotajte u platnenu maramicu i prislonite na mjesto uboda na pet do deset minuta.

Hamamelis
Ulje ili tinktura hamamelisa odlično pobjeđuje oticanje, a istovremeno kontroliše svrab i umiruje kožu.

Antiseptička rješenja protiv uboda
Ako se ne radi o najčešće obliku uboda, onom od komarca, odnosno ako dijete ubode pčela ili osa važno je prije tretiranja provjeriti da djetetu nije ostala žaoka ispod površine kože. Ako se on na vrijeme ne izvadi može doći do infekcije.
Jabukovo sirće
Iako mnogi bježe od sirćeta zbog njegovog ne baš ugodnog mirisa, obloga natopljena sirćetom neutrališe “otrov” od pčela i osa i pomaže žaocida izađe.
Kozmetičko blato
Blato od zelene gline ili blato protiv celulita odlično će pomoći u neutralizovanju otrova pčela ili osa.
Oprez!
U slučaju uboda stršljena ili ako primijetite da se na mjestu uboda i nakon cijelog dana otok i crvenilo ne smiruje, obratite se lijekaru.
Izvor: Index.hr
Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply