Šta može biti uzrok krvarenja u trudnoći

trudnocakrvarenje

Krvarenje tokom trudnoće je česta pojava, posebno tokom prvog trimestra, i obično nije znak za uzbunu. Ali pošto krvarenje može biti znak nečeg ozbiljnog, važno je da znate moguće uzroke i da posjetite vašeg ljekara da biste se uvjerili da ste vi i beba dobro.

Krvarenje u prvom trimestru

Oko 20% žena ima krvarenje do 12. sedmice trudnoće. Mogući uzroci ovog krvarenja su:

  • Krvarenje tokom usađivanja. Osetićete normalno i blago pulsiranje u prvih 12 dana nakon začeća kako se oplođeno jajašce bude usadilo u zid matrice. Neke žene ni ne posumnjaju na trudnoću jer pomiješaju krvarenje sa mogućim početkom menstrualnog ciklusa. Obično je krvarenje veoma blago i traje od nekoliko sati do nekoliko dana.
  • Pobačaj. Pobačaj, kao najčešća pojava u prvih 12 sedmica trudnoće, nastavlja da bude najveća briga u pogledu krvarenja. Oko polovina žena koje krvare u trudnoći, na kraju pobace, ali to ne znači da ćete, ako krvarite, izgubiti bebu, posebno ako nemate nikakve druge simptome. Drugi simptomi pobačaja su jaki grčevi u donjem dijelu stomaka i djelovi tkiva koji izlaze iz vagine.
  • Vanmaterična trudnoća. U vanmateričnoj trudnoći, oplođeno jajašce se implantira (usadi) van materice, obično u jajovodu. Ako embrion nastavi da raste može izazvati pucanje jajovoda, što može životno ugroziti majku. Vanmaterična trudnoća se javlja u 2% slučajeva.
  • Molarna trudnoća. Ova trudnoća je još nazvana kao gestacijska trofoblastična bolest. Ovo je izuzetno rijetko stanje gde abnormalno tkivo trofoblasta (od koga u normalnoj trudnoći nastaje posteljica) raste unutar materice umjesto bebe. U rijetkim slučajevima, tkivo je kancerozno i može se širiti na druge djelove organizma. Drugi simptomi molarne trudnoće su teške mučnine i povraćanja i ubrzano uvećanje materice.

Dodatni uzroci krvarenja u ranoj trudnoći uključuju:

  • Promjene u grliću materice. Tokom trudnoće, višak krvi dođe do grlića materice. Seksualni odnos ili PAPA test, koji uzrokuje kontakt sa grlićem materice, može podstaći krvarenje. Ovaj tip krvarenja nije razlog za brigu.
  • Infekcija. Bilo koja infekcija grlića, vagine ili seksualno prenosivih infekcija (kao što su hlamidija, gonoreja ili herpes) može uzrokovati krvarenje u prvom trimestru.

Krvarenje u drugom i trećem trimestru

Abnormalno krvarenje u kasnijoj trudnoći može biti ozbiljnije, jer je znak problema koji ima majka ili beba. Ako imate krvarenja obavezno se hitno obratite ljekaru.

Mogući uzroci krvarenja u kasnijoj trudnoći su:

  • Nisko usađena posteljica. Ovo stanje se pojavljuje kada se posteljica usadi nisko u materici i djelimično ili skroz zatvori grlić materice, tj. prolaz za bebu ka spolja. Iako je ovo stanje rijetko, pojavljuje se jedan u 200 slučajeva, potrebna mu je ipak hitna medicinska njega.
  • Abrupcija posteljice. U 1% trudnoće, posteljica se odvoji od zida materice prije porođaja i krv proteče između zida materice i posteljice. Odvajanje posteljice može biti izuzetno opasno kako za majku tako i za bebu. Drugi simptomi abrupcije posteljice su bolovi u stomaku, ugrušci iz vagine, osjetljivost materice ili bolovi u leđima.
  • Ruptura materice. U rijetkim slučajevima, ožiljak od prethodnoh carskog reza se može otvoriti tokom trudnoće. Ruptura materice može biti opasna po život i preporučuje se hitno izvođenje carskog reza. Drugi simptomi rupture materice su bol i osetljivost stomaka.
  • Prerani porođaj. Vaginalno krvarenje u kasnoj trudnoći može biti znak da se vaše tijelo sprema za porođaj. Nekoliko dana ili sedmica prije porođaja, sluzav čep koji zatvara grlić materice će ispasti iz vagine sa kojim obično ide mala količina krvi (ovaj čep se obično zove sluzavo+krvav čep). Ako krvarenje i kontrakcije počnu prije 37. sedmice, kontaktirajte ljekara jer se porođaji do 37. sedmice smatraju preranim. Drugi simptomi preranog porođaja uključuju kontrakcije, vaginalni iscjedak, pritisak u donjem dijelu stomaka i bol u leđima.

Mogući uzroci krvarenja u kasnijoj trudnoći su:

  • Povrede grlića materice i vagine;
  • Polipi;
  • Tumor.

Šta treba da uradite ako imate krvarenje tokom trudnoće

Pozovite ljekara odmah jer krvarenje u bilo kom periodu trudnoće može biti znak problema. Nosite uloške da biste imali uvida u količinu krvarenja, kao tip krvarenja (na primjer, ružičast, braon ili crven, sluzavo krvarenje, čisto ili zgrušano). Nemojte koristiti tampone dok krvarite.

Pozovite hitnu pomoć, ako imate nekih od sljedećih simptoma, koji mogu biti znaci pobačaja ili ozbiljnijih problema:

  • Jake bolove ili intenzivne grčeve u donjem delu stomaka;
  • Jako krvarenje (uložak se napuni u roku od sat vremena), bez obzira da li je bol prisutan;
  • Iscjedak iz vagine koji je pun tkiva tj. koaguluma;
  • Vrtoglavicu ili gubljenje svijesti;
  • Temperaturu veću od 38°C i/ili drhtavicu.

Izvor: Klinika Perinatal

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply