Osnovci iz Pljevalja se razboljeli u Čanju: Trovanje ili infekcija?

canj

 

Tokom boravka u školi prirode u hotelu Montenegro, u Čanju, najmanje 15 đaka Osnove škole “Ristan Pavlović” iz Pljevalja se razboljelo – dobilo visoku temperaturu, praćenu povraćanjem.

Direktor škole Dragan Tošić kazao je Vijestima da su ljekari u hotelu pregledali svu djecu i da su uzeti uzorci hrane, nakon čega će biti poznato da li su se otrovala. Tošić je istakao da je stanje djece dobro i da ljekari pretpostavljaju da je riječ o virusnoj infekciji, a ne trovanju.

Roditelji đaka trećeg, četvrtog i petog razreda, pak, tvrde da djeca imaju simptome trovanja, dok su iz hotela izričiti da se nijesu otrovali hranom. Saopštili su da su nadležni uzeli uzorke hrane koju su djeca jela i da, “čvrsto uvjereni da problem nije u njima, čekaju rezultate…”.

Više roditelja juče je ispričalo Vijestima da djeca već dva dana povraćaju i imaju visoku temperaturu.  Prema saznanjima lista, najmanje osam đaka su roditelji vratili kući, a ostali će danas, kako je i planirano.

Tošić, koji je juče stigao u Čanj, kazao je da je 17 djece povraćalo i imalo povišenu temperaturu, a da su neki dobili i infuziju.

Iz barskog Doma zdravlja juče nijesu odgovorili da li je i koliko đaka iz Čanja zbrinuto u toj ustanovi. Nijesu odgovorili ni da li su eventualno urađeni sanitarni nalazi i šta pokazuju.

Iz Opšte Bolnice u Baru su saopštili da juče do 14 časova na Dječjem odjeljenju nije hospitalizovano ni pregledano nijedno dijete iz Čanja.

Iz hotela su demantovali tvrdnje roditelji da tegobe ima više od 30 đaka i da su primijetili da je hrana “bila čudna”.

Naglasili su da u hotelu boravi više od 250 djece iz nekoliko gradova, da su svi jeli istu hranu i da zdravstvene tegobe ima 15 đaka iz Pljevalja.

Iz hotela su pojasnili da je 31. maja, odmah po dolasku đaka, jedna djevojčica povraćala i da im je, tvrde, učiteljica kazala da je sa virusom krenula na put.

Nakon dva dana, istakli su, još kod 14 učenika javili su se isti simptomi – povraćanje, temperatura, bol u grlu…

Saopštili su da je dvoje đaka pregledano u Domu zdravlja, nakon što je jedna od učiteljica smatrala da bi ih trebalo povesti kod ljekara. Tvrde da je kod jednog ustanovljen virus, a kod drugog zapuštena gnojna angina.

“Ostatak djece, tačnije njih 269, je u odličnom zdravstvenom stanju, stoga strogo demnatujemo priču koju su plasirali roditelji zaražene djece, da smo ih otrovali hranom”, poručili su iz Montenegra.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Jeste bice da su na kraju krivi roditelji sto djecu salju,taman nam tako i treba,ja da sam mjestu roditelja te djece odmah bi svima po tuzbu i organizatorima i skoli i hotelu i trazila odstetu pa bi manje bilo propusta

  2. Voljela bih da neko objasni koje su prednosti odlaska na ovakve skole u prirodi? Razumijem edukativni aspekt, razumijem i psiholoski, u smislu da se djeca odvoje malo od roditelja, aspekt socijalizacije, boravka sa drugarima i td. Mala smo zemlja, jednodnevni izleti na planinu ili more su sasvim dovoljni da se svi ovi aspekti obuhvate i da djeci bude lijepo i na kraju da se ispuni sam cilj boravka “u prirodi”? Ne razmijem ni da svake godine za redom imamo ovakve slucajeve, gdje je sami ishod odgovornosti nebitan za jednog roditelja kojem se dijete otrovala i potrebno je jos nekoliko dana da se vrati normalnim aktivnosti. Dakle, uz punu saradnju svih inspekcija, kontrolu hrane, smjestaja, bezbjednosti autobusa i svih drugih detalja i garancije da će se djeca vratiti onako kako su ih roditelji i poslali, treba razmisliti o skoli prirode. Do tada, topli savjet roditeljima da ne salju svoju djecu, sigurno nece imati nikakve negativne posledice na njihov psiholoski razvoj.

  3. Moje dijete je doputovalo u hotel Montenegro, doruckovalo priganice i sir, i kaze da je hrana bila odlicna. Eto to je najnovija informacija. Jeli problem u virusu, hrani koju su djeca jela van hotela ili u samom hotelu valjda otkriju nadlezne sluzbe. Ali porazavajuce je da se svake godine ponavlja ista prica, i da moramo sa zebnjom i strahom ispracati djecu.

  4. Ja sam za to da idu..moje dijete je na Ivanova korita i super je sve.,ali uciteljica je zabranila da nose novac tamo da nebi kupovali palačinke i sladoled …(samo se hrane u hotelu)…tako da bi se izbjegao rizik od trovanja…

  5. Mi smo u osnovnoj skoli imali u toku skolske godine tzv. sportske dane umjesto nastave, mislim da se tako zvalo; jednodnevni izleti pod nadzorom nastavnika obavezno u prirodi i obavezno uz rekvizite: rekete raznorazne, lastis, konopac/vijacu, lopte raznorazne…po sendvic i vodu od kuce i that’s it! I bolje i zdravije i smislenije od ovoga danas!

  6. Kako je lijepo procitati misljenje i savjet nekoga kao Brajan sto je napisao. Danijela ako ste preskocili procitajte…ostavite se dijeljenja krivice. Evo ja sam slala djecu,oboje, u Canj…a samo par mjeseci prije toga sam bila misljenja kao Brajan. Bogu hvala vratili su se bez ikakvih problema. I sad cu opet da ih posaljem! Moja djeca su dobila salmonelu u vrticu u oktobru prije godinu ipo dana…Jesam li i tu JA kao roditelj kriva Danijela?

  7. Kako bi bilo da se manete pisanja gluposti?Moj sin danas stigao bas iz Canja,i gle’ cuda-ziv i potpuno zdrav kao i sva druga djeca! Kako bas to da su otrovana samo deca iz Pljevalja? Ne pricajmo gluposti!Dvoje djece iz Pljevalja je doslo u Canj vec bolesno…o cemu pricamo mi?Vec 5 god.mi se sin vraca potpuno zdrav i niko ga jos nije otrovao :-D.Ako bi roditelji bolesnu,virusom zarazenu djecu i slicno,ostavljali kuci umjesto slali na put,ne bi svake god.bilo price o trovanju,koje nikad dokazano nije.

  8. najcistiji hotel u canj je vila montenegro kod branka vukmanovic ,i mislim da je ovo necija propaganda kako bi se nekom naudilo,evo vec 15 godina posecujemo canj i hotel montenegro i zaista je ovo nemoguce cista laz i sramota jer se na ovaj nacin teraju turisti a ovo nekom odgovara zbog licnih prohteva i interesa ,jer sanitarna i komunalna inspekcija ima odredjenu tarifu koliko i kada da napise prijava kako bi se budzet popunio sramota

  9. Jednom sam ljetovala sa djecom tamo, apsolutno im sve ja kuvala , nisam im kupovala nista sa ulice ,jako sam se trudila oko njihove ishrane , flasiranu vodu su pile cijelo vrijeme i pred kraj ljetovanja mladja kcerkica se razboljela .Isti simptomi kao i ovi, toliko je bila lose da je bila par dana u bolnici u Podgorici.Ne znam sta je bio uzrok tome ,ali ubjedjena sam da hrana nije.Tek kasnije sam cula da je Canj poznat po tome :/.

Leave a Reply