Nivo testosterona kod očeva opada u prisustvu njihove djece

Happy father hugging sons

Poznato je da majke reaguju na blizinu bebe, ali novo istraživanje sa Univerziteta Notre Dame dokazalo je da i tate koji spavaju u blizini svoje djece ne ostaju ravnodušni.

U nedavnoj studiji antropolog Lee Gettler dokazao je da je blizina spavanje između očeva i djece dovodi do pada testosterona kod očeva, u odnosu na one muškarce koji spavaju odvojeni od djece.
Istraživanje je sprovedeno na 362 očeva starosti između 25 i 26 godina. Bili su podijeljeni u grupe prema načinu na koji spavaju noću, u zavisnosti od toga da li spavaju sami, dijele li sobu s djecom ili spavaju čak u istom krevetu.
Nivo testosterona kod očeva mjerena je iz uzoraka sline prikupljene nakon buđenja i opet neposredno prije odlaska na spavanje. U fazi budnosti nivo testosterona nisu se bitno razlikovale, dok su očevi koji su spavali u istom krevetu s djecom pokazali najniži nivo testosterona u večernjim satima.
Tako je, tvrdi Hettler, dokazano da i fiziologija očeva ima sposobnost da odgovori na djetetovu prisutnost. Muškarcima tako nakon što postanu očevi nivo testosterona opada, ponekad u značajnoj mjeri i to najčešće kod očeva koji mnogo vremena drže dijete u naručju, više se igraju s djetetom i hrane ga.
Noćna bliskost očeva i djece zaista utiče na mušku biologiju i nezavisna je od toga čime se očevi bave tokom dana. Dok je kod drugih sisavaca nivo testosterona povezan s potrebom za parenjem, ovaj hormon ne djeluje jednako kod ljudi. Više testosterona kod muškaraca povezano je s prevelikim preuzimanjem rizika, što nije u skladu s kvalitetnim roditeljstvom. Prethodna istraživanja dokazala su da su muškarci s nižim nivoima testosterona skloniji brizi o djeci.
Tako se teza da je “muškost” povezana isključivo s nivoom testosterona pokazala netačnom. Iako se dugo vjerovalo da dijete utiče na nivo hormona samo kod majki, ipak i očevi biološki reaguju na dijete.
Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply