Napravite mali vrt

vrt2

Lijepi dani su kao stvoreni za igru na otvorenom! Idealno će biti ukoliko imate dvorište s barem malim travnjakom, ali dječji mali vrt možete napraviti i na terasi ili balkonu.

Djeca vole da se igraju sa zemljom. Kao da naslućuju da odatle zapravo sve počinje, i da je ta, za oblikovanje podatna materija zapravo vrlo važna. Osim što će dugo biti zabavljeni “čeprkanjem”, mali vrt vam može biti koristan za sadnju veselog, neškodljivog cvijeća ili začina.

Ova aktivnost je djeci korisna i za:

– istraživanje, učenje i razumijevanje prirode i njenih zakonitosti;
– prilikom ovakve igre djeca koriste sva čula;
– razvijanje motoričkih vještina preko kopanja, zalijevanja, sjeckanja…;
– djeca razvijaju kreativnost (oblici od zemlje, uređenje okoline…);
– učenje novih riječi i pojmova;
– igranje uloga (mali vrtlari, kuvari…);
– upoznavanje sa slovima (djeca će biti zainteresovana za slikovnice o sadnji i natpise na preparatima za njegu biljaka).

vrtŠto je potrebno?

Potreban vam je komad travnjaka koji ćete prekopati za igru i sadnju, i drvca (poput onih za ogrijev) za improvizovanje ograde. Ne zaboravite ostaviti mjesto za ulaz u vrt.

Ako mali vrt pravite na terasi, dovoljan vam je mali, plastični bazenčić u koji ćete nasipati zemlju. Najbolje u oba slučaja je kupiti vreću zemlje koja je već obogaćena i nešto neštetnog komposta.

Nabavite nekoliko običnih kalupa i jedan kalup za muffine u koje ćete smjestiti npr. začine, potrebne su vam i dječje plastične kantice i kantica za zalvanje, lopatice, grabljice, razni kalupići, i sjeme. Cvijeće koje će djeca zasaditi mogu biti tratinčice koje ćete pažljivo, s korjenčićima premjestiti s livade u svoj vrt.

vrt3
Odvojite jedan dio malog vrta za sadnju, a drugi za igru. U zavisnosti od uzrasta djece, dogovorit ćete se što želite da sadrži njihov mali vrt.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply