Vrste odvajanja roditelja i djeteta

odvajanje

PIŠE: Marijana Petrović, spec. med. psihologije

Da bi dijete moglo da se osamostali, mora da se odvoji od vas. To nije lak proces, ali je važan dio odrastanja. Neka djeca su mnogo više vezana za roditelje, naročito majku, u odnosu na svoje vršnjake.

Prvi značajan momenat odvajanja je iskorak iz majčinog krila – faza puzanja. Ono počinje da se kreće i osvaja svijet. U toj vrlo osjetljivoj fazi, ono zahtijeva posebnu pažnju, a na roditeljima je da uravnoteži dva različita poriva koja osjeća: potrebu da zaštiti dijete i onu da zadovolji njegovu radoznalost i želju za otkrivanjem novog.

Važno je da budete uz dijete kad mu je to potrebno, a isto je važno i da ga pustite da zakorači u svijet. Ukoliko to ne učinite i stalno ga vraćate u naručje zbog straha da se ne povrijedi, dijete će i samo početi da vjeruje da ste mu vi uvijek potrebni, jer bez vas ništa ne može da uradi. Naučite da se povučete, ne miješajte se u svaku situaciju samo zbog sopstvenih strahova.

Kada vaše dijete krene u  jaslice ili u vrtić, nastupa još jedna vrsta „razdvajanja“. U ovom slučaju, izuzetno je važno da imate u njega povjerenja: ako vi vjerujete u njegove sposobnosti, ono će lakše steći samopouzdanje. Ponekad roditelji teško privataju vaspitačice, uslove koje pruža vrtić, kao i heterogenu grupu vršnjaka, što otežava osamostaljivanje djeteta.

Izlazak, zabava i opuštanje su neophodni da biste obnovili zalihe energije, predahnuli od rutine i odmorni ponovo posvetili svom djeteu i uobičajenim aktivnostima. Objasnite mu da je i vama potrebno malo prostora, baš kao i njemu kada želi da se igra sa svojim drugarima.

Na vrijeme ga obavijestite o svojim planovima, nemojte krijući se  da izlazite iz kuće, izbjegavajte stalno zivkanje da vidite „da li je sve u redu“, ne kupujte poklone kad izlazite, jer svi ti postupci su prenaglašeni i izazivaju kod djece nesigurnost.

U predškolskom peridu podstičite ga na samostalnost i savladavanje novih vještina: vezivanje patika, umivanje, oblačenje…sve su to njegove male pobjede koje ga ispunjavaju ponosom i zadovoljstvom. Svako dijete ima svoj ritam ustvajanja vještina, pa roditelji često, kada su u žurbi, dolaze u iskušenje da to obave umjesto njega. Zato je potrebno da naučite da se kontrolišete i da bolje organizujete vrijeme, kako biste svom mališanu dali prostora da samostalno obavi zadatak. U protivnom, dijete će lako „skliznuti“ nazad i prepustiti vama da obavljate njegove poslove.

Sledeća prekretrnica je izazov školske klupe. U ovom periodu čuvajte se da pretjeranu zabrinutost i strahovanje ne prenesete na svoje dijete. Dešavaće se da vaše dijete pravi korake unazad: na primjer, prije je samo pisalo zadatke, a sada ne želi da otvori knjigu  ako niste pored njega. Važno je otkriti uzrok. Ohrabrite ga da slobodno izrazi svoja osjećanja, jer će jedino tako naučiti da ih kontroliše.

U adolescenciji, dijete jedva čeka da se sasvim odvoji od vas i krene u svoj svijet. To je jos jedno odvajanje koje morate da prihvatite. Tada vaše dijete postaje „gladno“ druženja sa vršnjacima, jer je to vrijeme „ekipe“ i „najboljih prijatelja“ , čime dokazuje da nije više „dijete“ već ravnopravan član društva. U ovom periodu ostavite prostor za dijalog i pregovore. Ponekad je prava umjetnost da procijenite kada ćete djetetu dozvoliti više samostalnosti, a kada je potrebno odlučno povući crtu.

Izvor: Moj pedijatar

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply