Kako olakšati djeci kraj školske godine

krajgodine

Još je samo nekoliko sedmica ostalo do završetka školske godine. Učenici se već raduju ljetu i teško je ostati fokusiran na školu.

Međutim, dobar završetak školske godine važan je da bi sav trud uložen tokom godine urodio uspjehom, a uspjeh u školi i životu povezan je sa sposobnošću da se ustraje čak i kada stvari postanu teže.

Roditelji mogu ohrabrivati svoju djecu da daju sve od sebe dok završavaju ovu školsku godinu. Evo nekoliko strategija koje možete isprobati.

– Pričajte s djetetom o njegovim dugoročnim ciljevima. Pitajte ga: „Što želiš raditi kad završiš školu? Što ti je potrebno da bi bio uspješan?“ Objasnite im da gotovo svaka karijera zahtijeva barem srednjoškolsku diplomu, a čak i s fakultetskom teško je naći posao na današnjem tržištu rada.

– Ohrabrujte djecu da svakodnevno pohađaju školu i dolaze na vrijeme. Pričajte s njima o važnosti dolaska na vrijeme pri zapošljavanju. Većina napredovanja zasniva se barem djelimično na tome, a oni koji puno izostaju na poslu često su i oni koji prvi izgube posao.

– Isplanirajte proslavu kraja školske godine i dopustite djeci da vam pomognu pri planiranju. Objasnite im da je proslava namijenjena za uspješnu školsku godinu, s ocjenama koje do samog kraja reflektiraju težak rad i marljivost. Ali, nije dobro nagrađivati samo dobre ocjene, nego treba nagraditi i kad je dijete ustrajno i daje sve od sebe.

Roditelji, budite snažni i ohrabrujte djecu da uspješno završe školsku godinu, redovno pohađaju nastavu te odrađuju svoje zadatke najbolje što mogu i marljivo uče za ispite.

Zatim to proslavite. Zapamtite da su ustrajnost i odlučnost ključevi uspjeha u školi i u životu.

Možete i sljedeće probati:

– Napravite spisak predmeta zajedno sa djetetom i označite one na kojima još treba poraditi.

– Budite u toku, naročito sada. Pred kraj godine djeca su izložena velikom broju završnih testova i provjera znanja. Svaki dan razgovarajte sa djetetom, kako biste znali koji je raspored testova. Ako u sljedećoj sedmici dijete očekuju tri ili četiri testa, napravite zajedno raspored učenje za vikend. Ovo nije jednostavno uz zrake proljećnog sunca koje nas zove napolje, ali zraci ljetnog sunca za mjesec dana će biti još veselije i ljepše ako se sada svi malo više potrude.

– Odgodite obaveze koje možete za naredni mjesec, kao što je rutinski pregled kod stomatologa ili posjeta rođacima u drugom gradu. To će otvoriti vrijeme djetetu da završi sve preostale školske obaveze, a da se pri tome stigne i odmoriti.

– Ne kritikujte, ali budite odlučni. Istini za volju, i nama velikima koncentracija pada kako dolaze dugi i topli dani.

– Razgovarajte sa djetetom, podsjetite ga na osjećaj olakšanja i zadovoljstva nakon završetka prethodne školske godine. Recite mu da mjesec dana truda može značiti tri mjeseca bezbrižnog uživanja u raspustu.

– Pohvalite svaki trud.

Kako bi se dijete što bolje pripremilo za narednu školsku godinu, trudite se da učenje ne izostane ni za vrijeme raspusta. Iskoristite izlete u prirodu kako bi razgovarali o prirodnim pojavama, flori i fauni o kojima je dijete učilo prethodne godine. Čitanje je izuzetno važno, pa ako nastavnici nisu odabrali ljetnu lektiru, odaberite zajedno sa djetetom nekoliko knjiga koje će čitati za vrijeme ljeta. Izuzetno je važno da se ne izgube radne navike i osjećaj vrijednosti sticanja znanja. Gledajte ili igrajte kvizove nzajedno. Pozovite dijete da vam pomogne pri računanju kućnog budžeta za naredni period. Sve ovo pomoći će da spremnije uđe u narednu školsku godinu.

Izvori: Školski portal i Roditeljstvo

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply