Putovanje automobilom s malom djecom

putovanje2

Odlazak na godišnji odmor s djecom, automobilom, za mnoge porodice predstavlja “noćnu moru”. Kako će djeca izdržati dugačak put? Hoće li se svađati ko će gdje sjedjeti? Hoće li se dosađivati? Najčešće tada putovanje završi tako da se svi posvađaju, viču ili ne razgovaraju jedni s drugima, a djeca mogu postati zbunjena i razdražljiva. Zato je odgovornost roditelja da osmisle takav dugačak put i učine ga djeci što ugodnijim. Nakon pakovanjai nastojanja da se ponese sve što je potrebno, provjeravanja jesmo li sve ponijeli, roditeljima preostaje da zbrinu djecu da što bolje podnesu put, i da umjesto veselja zbog godišnjeg odmora ne dođe do svađa, nervoze, konflikata, prepiranja.

Postoje neke sitnice koje svaki roditelj može napraviti kako bi učinio putovanje što ugodnijim i pozitivnim iskustvom za djecu te za čitavu porodicu:

Roditelji bi trebalo da imaju realistična očekivanja. Boravak i naguravanje u malom prostoru, posebno ako dugo traje, postaje monotono za djecu bilo kojeg uzrasta (i za odrasle takođe), ma koliko željno očekivali putovanje i bili zbog toga uzbuđeni i sretni. Važno je krenuti s pozitivnim stavom. Ako vi kao roditelj putovanje shvatite kao priliku da zajedno provedete ugodno vrijeme s djecom, to će više inspirisati i ostale članove porodice na pozitivna očekivanja od putovanja nego ako unaprijed očekujete «užasno putovanje». Planirajte česte pauze i odmore tokom kojih možete razgledati prirodu, popiti sok, omogućiti, posebno manjoj djeci, da se malo kreću nakon dužeg sjedenja itd.

Objasnite djeci kad ćete stići na cilj na način na koji ona to mogu razumjeti (kad velika kazaljka bude na 7, a mala na 3, a ne «2 sata nakon pauze za ručak» ili “za 5-6 sati”. Kako biste izbjegli borbu oko toga ko će gdje sjediti, priredite natpise s imenima djece koja će se mijenjati na tim mjestima u određenim vremenskim intervalima.

Saznajte od prijatelja koje igre oni igraju sa svojom djecom tokom dugotrajne vožnje autom. Neka i djeca sakupe ideje od svojih prijatelja. Možete zajedno napraviti listu mogućih aktivnosti. Reklamni panoi uz put, natpisi mjesta, gradova, imena hotela, restorana daju priliku za igre slovima i brojkama.

Pogađanje vrste auta ili životinja može biti zabavno, a istovremeno i stimulativno za dječiji razvoj.

Ponesite što više slikovnica, časopisa, dječjih knjiga, albuma s naljepnicama, CD-ova, igara – puno više nego što mislite da će vam trebati.

Nacrtajte plan puta (bez obzira na to što imate auto-kartu), s oznakama, gradovima, odnosno posebnim oznakama na koje djeca treba da obrate pažnju, kako bi vam «pomogla u snalaženju». Potrudite se da svako dijete ima svoju kopiju, kako bi se osjećala uključenima i potrebnima.

Prije polaska možete takođe napisati ili nacrtati popis stvari na koje svako dijete treba obratiti pažnju tokom vožnje, tj. koje su «njegova odgovornost». To može biti npr. neonski znak, određena prodavnica, benzinska pumpa, restoran.

Pričajte djeci priče. Tražite djecu da i ona vama ispričaju priče.

Iskoristite vrijeme putovanja kao priliku za dijeljenje misli, osjećanjja, sjećanja. Pričajte im o svojim putovanjima kad ste bili dijete. Podstaknite djecu da razgovaraju s vama i postavljaju vam pitanja. Postavljajte i vi njima pitanja i zaista pažljivo slušajte njihove odgovore.

Ponesite za svako dijete njegovu omiljenu igračku, dekicu ili jastuk.

Teme za razgovor s djecom

S obzirom na to da vrijeme provedeno u autu daje priliku za razgovor i razmjenu osjećanja i misli, za koje često nemamo vremena u našim svakodnevnom užurbanom ritmu, možete pripremiti listu pitanja s kojima možete započeti razgovor.

Evo nekoliko primjera:

Čega se prvog sjećaš iz svog djetinjstva?
Ispričaj jednu najsmješniju/najtužniju/najstrašniju stvar koja ti se dogodila?
Da možeš, koji bi događaj iz svog života ponovio/ponovila i zašto?
Sjećaš li se što si najradije radila kad si bila mala?
Sjećaš li se prošlog ljeta? Što ti je bilo najljepše?
Kad bi mogao jesti što god želiš, što bi izabrao za ručak?
Koja ti je najdraža osoba van porodice i zbog čega?
Reci jednu stvar koju bi želio promijeniti u svom životu?
Ako bi na lutriji zaradio milion eura, što bi učinio s njima?
Reci dvije osobine koje ti se najviše sviđaju kod svakog od nas koji smo u autu!
Kako bi izgledao tvoj idealan dan?
Kako vidiš sebe za 20 godina? Što ćeš raditi?
Kako bi željela provoditi praznike sljedećih godina?
Kad bi imao/imala moć da promijeniš svijet, što bi mijenjao/mijenjala?
Kad bi trebao/trebala povesti 5 ljudi da istražite neki pusti otok, koga bi poveo/povela i zašto?

Na ovaj način ne samo da ćete upoznati vašu djecu iz nove perspektive nego će i djeca upoznati vas kao roditelje na jedan novi i drugačiji način. Putovanje će onda biti pozitivno i ugodno iskustvo za cijelu porodicu. Navedene sugestije su samo neki od načina na koje roditelji mogu podstaknuti kreativno razmišljanje i ponašanje kod djece, i učiniti da uživaju u putovanju. Uvažavanjem i poštovanjem dječjih misli, stavova, osjećanja, ponašanja, kreacija, pokazujemo im da ih cijenimo, da imamo povjerenje u njihove sposobnosti, i podstičemo njihovu kreativnost i izražavanje.

Izvor:  Iz knjige “Odgajam li dobro svoje dijete ” autorka prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i Ane Karlović; Dobar život

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Prvo ih sto je ranije moguce, navikavati na auto – voziti naokolo po pola sata-sat u vrijeme kad dijete obicno bude pospano u toku dana. (Mada je to zaista sad dekadencija i luksuz, ali i ljetovanje je pa je savjet primjeren tim roditeljima koji se luksuziraju). Klinca smo poceli s 2 mjeseca da navikavamo i nikad nije bilo problema, sad kad udje u auto uglavnom brzo zaspe, kad god to bilo. Kad je imao 2 godine isli smo na put autom i po 10h dnevno, sa par pauza za obroke, uzinu i bez ikakvih problema, mucnine ili nervoze. Moji jedini ‘trikovi’ su da se ponesu voda, stapici, vlazne maramice i tuta s kesama u koje ce se odlagati otpadni materijal (za do prvog kontejnera ili wc-a na odmoristu). Citanje ne jer se npr meni od citanja u autu smuci. Ako bude dosadno gledamo okolinu i komentarisemo sta je sta, bude zanimljivo i neusiljeno.

Leave a Reply