Kupanje bebe do otpadanja pupka ali i nakon toga

Cute baby lying covered in a blue towel after having a bath.  [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786682][img]http://dl.dropbox.com/u/40117171/children5.jpg[/img][/url]

Kada bebica dođe kući iz porodilišta, higijenu i njegu od stručnog medicinskog osoblja u bolnici u svoje ruke preuzimaju mama i tata. Prva tri dana bi trebalo da imate i pomoć patronažne sestre koja će vas obići i pokazati vam osnove njege novorođenčeta, pa naravno i kupanja.

Kupanje bebica za mnoge je najintimniji i najslađi dio dana ali prvih dana dok se malo ne priviknu može biti i stresno za roditelje, posebno dok ne otpadne pupak. Kroz ritual kupanja u prvim danima bebinog života, posebno se snažno stimuliše povezanost bebe i roditelja kroz dodire, odnosno maženje u toplom i ugodnom okruženju.

Evo nekoliko praktičnih savjeta za kupanje beba u periodu prije ali i poslije otpadanja pupka.

Većina pedijatara preporučuje da se beba kojoj nije otpao pupak (prvih 10-15 dana nakon porođaja) kupa mekanom gazicom i to dio po dio tijela. Bebu zamotamo peškirom i položimo na drugi čisti peškir. Tokom brisanja bebe otkrivamo samo one dijelove tijela koje peremo toplom vodom i gazicom. Naime, izuzetno je važno da je novorođenče u toplom jer preko kože (posebno glavice) gubi puno tjelesne topline. Koža novorođenčeta desetak puta je tanja od kože odrasle osobe, a lojne žlijezde nisu razvijene i ne luče zaštitni masni sloj.

Umjesto zamotavanja u peškir, bebu možemo ostaviti u njenoj odjeći pa je skidati i mijenjati postepeno, kako je kupamo. Kako bi kupanje obavili što brže i spretnije, unaprijed treba pripremiti čistu robicu i sve što nam za kupanje treba. Temperatura prostorije treba da bude 25-26 stepeni Celzijusovih. Idealna temperatura vode je 36-37 stepeni, odnosno jednaka temperaturi tijela. Toplotu vode možete provjeriti stavljanjem termometra ili untrašnjeg dijela podlaktice u vodu. Ako vam je ugodno, temperatura je dobra.

Kupanje se počinje od glavice. Vrlo je važno mokro tjeme s kojeg nježnim pokretima skidamo nakupljene ljuskice, odmah osušiti. Lice i vrat bebe čistimo bez sapunice i bez ikakvih sredstava za kupanje, samo sa čistom vodom. Kada bebi čistimo oči, uzimamo sterilnu gazu natopljenu fiziološkim rastvorom ili prokuvanom vodom i lagano gazicom sa svake strane prelazimo od nosa prema ušima. Nadalje, važno je prebrisati čelo, uši (samo spoljašnju ušnu školjku) i područje iza ušiju i nosić. Nosić takođe možemo čistiti fiziološkim.

Posebnu pažnju treba posvetiti čišćenju vrata. Bebi treba podignuti glavicu i dobro prebrisati sve prevoje na koži vrata, gdje se slojevi kože dodiruju i mogu nastati razne infekcije. Svaki dio tijela koji smo prebrisali vlažnom gazom, odmah sušimo suvom gazicom ili mekanim peškirom.

Nakon glavice i vrata, bebici peremo trup i ručice, takođe u smjeru od gore prema dolje i od naprijed prema iza. Prilikom prebrisavanja trupa, trebamo paziti na pupak koji nije preporučljivo kvasiti. Ukoliko se ipak nakvasi, odmah ga laganim pritiscima čistom i suvom gazom treba osušiti. Važno je bebi dobro prebrisati pazuhe i sve pregibe na ručicama i između prstića šake. Kada joj brišemo pazuhe, slobodno nježno podignemo bebine ruke iako ih ona još stisja čvrsto uz tijelo. Kao i kod glavice, sve vlažne dijelove bebine kože potrebno je odmah osušiti i utopliti peškirom ili joj navući body i benkicu na gornji dio tijela.

Za pelensko područje i područje trupa najbolje je koristiti samo običnu vodu, ali ako se odlučite na neki sapun za bebe, neka bude pH 5,5, prirodan, blag i klinički testiran. Kao i kod ručica, vrlo je važno prebrisati sve pregibe na nogicama, područje ispod koljena, između nožnih prstića, guzu i polne organe. Kod pranja polnih organa, pokreti trebaju biti od naprijed prema natrag (prema guzi) kako bi se izbjegle eventualne infekcije, posebno kod djevojčica. Kod djevojčica je potrebno jako nježno očistiti područje između malenih usana i to tako da se skine bjelkasti pokrivač, koji u prvim sedmicama štiti od infekcije.  Ako je beba prije kupanja imala stolicu, guzu prije kupanja obavezno treba očistiti. Odmah nakon pranja, vlažnu kožu osušimo, namažemo guzu ako je potrebno (ako ima osipa), obavimo njegu pupka i tek tada stavljamo čistu pelenu i navlačimo donji dio benkice.

njega (28)

Nakon kupanja bebu slobodno zamotajte još i u dekicu i započnite s ritualom večernjeg maženja prije spavanja.

Dijete ne treba kupati svaki dan, ali svaki dan treba oprati lice, vrat i dio pod pelenama.

Duže kupanje u kadici s dosta vode preporučuje se tek nakon što je pupak otpao, a šupljina i dio oko pupka budu suvi.

Operite ruke, pripremite sve potrebne stvari za kupku – sunđer, kupku za bebe, barem jedan peškir, pelenu i odjeću.  Napunite kadicu za bebe i neku lavor toplom vodom, po prilici 13-ak centimetara, dovoljno da možete bebu staviti u vodu i da su joj ramena pod vodom. Kada ste napunili kadicu, donesite bebu, svucite je, zamotajte u peškir tako da glava bude slobodna i kako biste lakše oprali bebinu kosicu i lice prije nego što ju pustite u vodu. Nakon toga, možete je spustiti u vodu i brzo oprati ostatak tijela ako beba ne uživa u kupki. Ako uživa, nema razlog za pranje lica i kose van kadice. Pustite bebu da uživa u kupanju.

Operite bebine oči, uši, lice i vrat baš kako biste to učinili da brišete bebu peškirom. Držite bebu da joj je glava iznad vode, a njenu glavu (i kosu ako je ima) operite s laganim šamponom, pri tome koristeći mekani flanelni peškir. Nakon toga dobro isperite i osušite glavu i kosu.

njega (5)

Ako je prije kupanja beba napunila pelenu s izmetom, prije nego što je stavite u kadu, obrišite je, kako fekalije ne biste prenosili u vodu. Prilikom stavljanja bebe u vodu, stavite prvo noge, koristeći jednu ruku kako biste poduprli glavu i vrat. Operite dijete s blagim bebi sapunom, pH neutralnim i bez mirisa ili u vodu dodajte bebi kupku.

Ukoliko preferirate da kupate dijete samo u vodi, ipak preporučujemo da za područje prepona gdje cijelo vrijeme ima pelenu operete s blagim sapunom, jer dječje fekalije imaju veliki postotak masti, a sa sapunom ćete ih lakše ukloniti s djetetove kože.

Prilikom kupanja, možete koristiti ruke, sunđer ili flanelni peškir kako biste oprali bebu.

Dobro isperite bebu nakon što je dignete iz kade, a dignite je na način da s jednom rukom držite njen vrat i glavu, a druga ruka neka vam bude ispod zadnjice, s tim da s palcem i kažiprstom držite bebu oko jedne noge u području prepona.
Nakon ispiranja, zamotajte bebu u peškir s kapuljačom, obrišite je, namažite područje prepona i genitalija hidratantnom kremom i stavite pelenu. Nakon toga, ponovno ju zamotajte u suvi peškir ili deku, i desetak minuta grijte u svojem zagrljaju. Zatim obucite bebu u čistu odjeću, zamotajte je u meku i toplu deku i uspavajte. Nikad ne ostavljajte bebu samu u kadici. Niti sekunde!

U kojem ćete dijelu dana kupati dijete zavisi od vašeg ritma i navika, ali neka saznanja su pokazala da je večernje kupanje neka vrsta relaksacije i da doprinosi mirnijem snu odojčeta.

Izvor: Klinfo i Čuvarkuća

Leave a Reply