Što vaspitači u vrtiću žele da znaju roditelji

vaspitaci

Roditelji ponekada imaju prigovore na vaspitače u vrtićima i rad sa njihovom djecom dok borave u predškolskim ustanovama, i u tim situacijama ali i inače, vaspitači bi željeli da roditelji imaju na umu neke važne detalje. Ovaj spisak sastavljali su upravo vaspitači, koji nas podsjećaju da je briga o cijeloj grupi djece pravi izazov. Sjetimo se kako nam je samo s jednim djetetom ili njih dvoje kada ih ulovi „žuta minuta“. Upravo zato, vaspitači nam poručuju:

Iako volimo djecu, ne pokušavamo zamijeniti vas

Uprkos tome što vi mislili, bez obzira na to što smo malo plaćeni i vrlo često nam nedostaje osnovni materijal kako bi s djecom kvalitetno provodili vrijeme, najmanje što nam treba je nepoštovanje od strane roditelja. S vašim djetetom provodimo veliki dio dana i nemoguće je da nam se dijete ne uvuče pod kožu. Svi koji smo odlučili da radimo ovaj posao obožavamo djecu.

Zaista želimo da svoje bolesno dijete ostavite kod kuće

Svjesni smo da vaš šef možda nema razumijevanja, da je na poslu ogromna gužva, ali imajte razumijevanja za nas, drugu djecu i na kraju krajeva za druge roditelje. Ako pošaljete bolesno dijete u vrtić postoji opasnost da će se zaraziti i vaspitači, što će tada postati problem cijele grupe. Ako se zaraze druga djeca, njihovi roditelji će morati smišljati kako da izostanu s posla, a to je onda cijeli začarani krug reakcija.

Mi volimo pohvale

Ne morate brinuti da ćemo se uobraziti ili pokvariti ako nas povremeno pohvalite. U ovaj posao ulažemo mnogo vremena, truda i ljubavi. Uostalom, svakodnevno brišemo nosiće koji cure i prljave guze vaše djece. Naš posao je najčešće najljepši posao na svijetu, ali ima dana kada bi nam dobro došla pohvala da nam da vjetar u leđa i podsjeti nam koliko dragocjen posao radimo.

Saosjećamo s vama

Možete nam se uvijek požaliti jer se saosjećamo s vama. Mislite da vaše dijete ima ispade samo kod kuće? Ne brinite, ponavljaju se i dok ste vi na poslu i mi smo se naučili nositi sa svim dobrim i lošim što dolazi u paketu. Rado ćemo vas saslušati. Možda zajednički nađemo učinkovito rješenje.

Čašica razgovora

Uvijek ćemo rado popričati s vama i o nekim korisnim stvarčicama u životu, ne zaboravite da i mi imamo život van vrtićkih zidova. Vapitači vole da upoznaju i roditelje djece s kojima provode dane jer će tako ponešto novog otkriti i o vašem djetetu.

Izvor: Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Ne znam da li drugi roditelji imaju prigovor ali vaspitačima u državnim vrtićima treba skinuti kapu. Lično sam kao roditelj prezadovoljan vrtićem Jelena Ćetković na Koniku i vaspitačicama. Oni nam đecu paze, edukuju i čuvaju pa sama ta činjenica govori koliko je uloga vaspitača važna u životima roditelja. Uslovi nisu idealni ali oni i u takvim skromnim uslovima budu veoma kreativni. Meni je srce puno kada mi dijete iz vrtića izađe srećno i zadovoljno, kada izrecituje novu pjesmu naučenu u vrtiću i kada jedva čeka da ode ponovo… Naravno podrazumijeva se naša uloga u svoj toj priči, smjernice i granice koje dijete ne smije da prelazi.

  2. Svaka cast ovim vaspitacima ako ga ovako rade,ali ja tvrdim da 70% njih nije u stanju da 1/3 ovoga ispostuju,moje dijete je u jaslicama cisceno i presvlaceno toliko da sam ga ispisala poslije 3 mjeseca,a ni starije grupe nijesu mnogo marljivije i to ce vecina roditelja potvrdit bar sto se tice vrtica Poletarac. A vi koji vam posalju dijete cisto,srecno i zadovoljno kuci cestitam sto ste imali srece naic na tako dobrog vaspitaca!

  3. Skidam kapu vaspitacicama. Pojedinci ne mogu da iskontrolisu svoju djecu. A one se izbore sa cijelom grupom. Jos i na kraju trpe roditelje, a kakvih tek roditelja ima …. da ne otvaram tu temu…. Ja sam prezadovoljna sa nasim vaspitacicama u vrticu “Zora Saranovic ” u Spuzu.

  4. Vrtic Radost u Dobroti je super,a to ako dijete isprlja maicu pa i kuci se to desava,moja dijeca ne koriste pelene ali desi se nekad da se upiske pa cak se mladja juce kaze slucajno pokakila u gace,vaspitacica ne samo da joj je oprala guzu nego ju je istusirala,kada sam je pitala da li je uciteljica bila ljuta rekla je ne,ona me tusirala a ja sam uzivala i pjevala.Svaka cast, mislim da bi ja barem malo brondala i drzala predavanja,tako da svaka cast teti!!!

  5. Moje dijete ide u stariju jaslenu grupu. Trazi i uvece da ide u vrtic :), to mi dovoljno govori o tome kako joj je tamo. Inace izigrava svojim lutkama vaspitacice tako da tacno znam sta one i kako pricaju sa djecom. I da, znam da viknu ponekad, ali njih je toliko. Viknem ja i na jedno moje. A svi znamo kakva je odgovornost cuvati tudje dijete

  6. Mi idemo u stariju jaslenu grupu,ovo nam je prva godina… Nase uciteljice su super,predivne,naaaaj…Nazalost,u septembru se rastajemo jer prelazimo u drugu grupu. Ne sumnjam da cemo naici opet na dobre uciteljice. Zamjerke imam na okolinu vrtica ali nazalost su tu uciteljice nemocne. Tim problemom se trebaju baviti odgovorni ljudi iz vrtica. To je vrtic Djina Vrbica,iza Gintasa.

Leave a Reply