Kada i kojeg kućnog ljubimca nabaviti djetetu?

ljubimacVećina djece želi kućnog ljubimca i takvu potrebu ne bi trebalo zanemariti. Pri donošenju odluke o nabavci kućnog ljubimca važno je uzeti u obzir navike i obaveze porodice, prirodne potrebe željenog kućnog ljubimca kao i uslove u kojima živi porodica.

Promišljeno donošenje odluke 

Roditelji moraju biti svjesni da ma koliko djeca verbalizovala želju oko brige o životinji, glavni teret posla i odgovornosti ipak će ležati na odraslim članovima porodice, a može potrajati i više godina, u zavisnosti od životnje dobi koju odabrani kućni ljubimac može doživjeti. Kod psa i mačke to će biti više od decenije.

Odluku o uvođenju kućnog ljubimca u svoju porodicu nemojte olako donijeti – dobro razmislite i porazgovarajte sa svim ukućanima o spremnosti i uslovima koje kao porodica možete pružiti, o promjenama i kompromisima koji će biti nužni, poput, na primjer, šetnje prije posla/škole, putovanjima, smještaju na ljetovanju i slično.

Pri odabiru kućnog ljubimca važno je voditi računa i o uzrastu djeteta. Većina stručnjaka savjetuje da se prije navršene šeste godine djetetova života ne bi trebalo uzimati kućnog ljubimca. Roditelji moraju biti svjesni da, bez obzira koliko poznaju svoje dijete i svojeg kućnog ljubimca, niti starije dijete, a pogotovo ne manje dijete, ne smije biti ostavljeno samo s kućnim ljubimcem. Koliko god da vam je vaš kućni ljubimac prirastao srcu, riječ je ipak o životinji sa svim svojim karakteristikama vrste kojoj pripada.

Ako smatrate da je vaše dijete spremno na kućnog ljubimca, najprije ga upoznajte s nekim ljubimcem vaših prijatelja i pratite ponašanje djeteta. Djeca mlađa od 3 do 4 godine nemaju sposobnost samokontrole (npr. agresivnih impulsa), pa moraju biti pod nadzorom kada su sa životinjama. Djeca mlađa od 10 godina ne mogu samostalno brinuti o većim kućnim ljubimcima (psima i mačkama).

Iako ne mogu šetati većeg psa, mogu mu napuniti posudicu s vodom, ponuditi poslasticu ili četkati dlaku. Dakle, djeca školskog uzrasta su spremna da izvrše određene zadatke vezane uz kućnog ljubimca, dok se tinjedžeri mogu u potpunosti brinuti o životinji.

Svaki roditelj treba da nadzire brigu o kućnom ljubimcu, čak i onda kada smatra da je dijete zrelo da se samo brine za njega.
Najbolji način za učenje brige o kućnim ljubimcima je da im sami poslužite kao primjer. Neka pravila postavite čim kućni ljubimac dođe u kuću. Naučite dijete kako pravilno uzeti, držati i gladiti životinju. Objasnite im da se životinja ne smije vući za rep, uši i sl. Ako neke aktivnosti oko brige možete vršiti samo vi, uvijek uključite i dijete, objašnjavajući što i zašto radite.

Pomoć osamljenom djetetu

Kućni ljubimci mogu donijeti veliku blagodat i djetetu i cijeloj porodici. Djeca se kroz brigu oko hranjenja, šetnje, i njege uče odgovornosti, stavraju im se radne navike. Život sa kućnim ljubimcem uči djecu životu životu, rađanju, bolesti, smrti. Uči ih da dijele, da se saosjećju. Kroz odnos sa kućnim ljubimcem djeca uče kroz suptilne signale prepoznavati osjećaje kod drugih osoba što im pomaže u razvijanju razumijevanja i empatijskog kapaciteta. Kućni  ljubimci su bezuslovno vjerni i oduševljeni svakom pažnjom koja im se pokloni. Oni od djece nemaju očekivanja i djeci daju osjećaj bezuslovnog prihvatanja bez procjene i bilo kakvih očekivanja. Kroz takav odnos djeci pomažu u razvijanju samopouzdanja i samopoštovanja. Osamljena djeca će kroz odnos sa kućnim ljubimcem biti manje osamljena. Ipak, kućni ljubimac ne može biti djetetova igračka.

Ako je u pitanju pas i želite da je dijete uz njega sigurno, dobro se informišite!
Naučite čim više o toj životinjskoj vrsti, raspitajte se koje su pasmine dobre za djecu, a koje nisu. Imajte na umu da je pasmina psa samo jedan od faktora koji utiče na temperament i ponašanje. Najbolji su dobro socijalizovani, dresirani psi, koji imaju odgovarajuću prehranu, smještaj i veterinarsku brigu, i dobijaju dovoljno pažnje. Postoje i drugi prikladni ljubimci za vašu porodicu. Npr. ribe (za mlađu djecu), zamorci, hrčci, ptice, zečevi, mačke…o svakoj se vrsti dobro informišite kako bi vaš suživot bio kvalitetan i trajan.

Prije nego što nabavite kućnog ljubimca, porazgovarajte s djetetom o tome kako životinje funkcionišaju, što vole, a što ne vole i odvedite ga u posjetu porodici ili prijateljima koji imaju nekog kućnog ljubimca. Dijete mora shvatiti da je to živo biće koje treba njegovati i paziti baš kao što je to svakom živom biću potrebno.

Dobro razmislite i savjetujte se prije kupovine ili udomljavanja životinje. U suprotnom se možete naći u vrlo stresnim situacijama koje će se negativno odraziti na cijelu porodicu i na vašeg kućnog ljubimca. Jednom kad postanete odgovorni za životinju, tu odgovornost morate bezrezervno prihvatiti.

Napuštanje životinje NE SMIJE biti način rješavanja problema nastalih zbog nemogućnosti da se brinite za životinju!

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply