Dijete se puno znoji! Šta to znači?

znojenje
Kada se dijete puno znoji to znači da ima odličnu termoregulaciju. Znojenje je mehanizam kojim se organizam oslobađa prekomjerne toplote. Dijete koje se obilno znoji teže će se pregrijati i dobiti, na primjer, toplotni udar na vrućini od onoga koje se manje znoji.

– Ako se dijete znoji dok spava, prvo provjerite da prosto, nije pretoplo. Temperatura za spavanje treba da bude 16-20 °C, najbolje oko 18 °C.
– Da li je dijete previše obučeno, ili pokriveno?
– Da li je riječ o gojaznom djetetu? Ona se više znoje.

Ukoliko je sve od navedenog odbačeno, pogledajte ima li dijete povišenu temperaturu, i da li ima još neki od simptoma koji bi ukazivao na neku od banalnih infektivnih bolesti koje su česte u djetinjstvu.

Iako je obilno znojenje česta pojava kod sasvim zdravog djeteta, kod neke djece ipak postoji ozbiljan razlog za to, kao što je tuberkuloza, poremećaj funkcije štitne žlijezde ili malignitet.

Dakle, ako imate mališana koje se od rođenja godinama više znoji, a raste i razvija se normalno, i nema izgled bolesnika- vjerovatno je u pitanju zdravo dijete.

Ako je znojenje nov simptom koji se pojavio kod vašeg djeteta, a ne izgleda bolesno, evo u kojim slučajevima je svakako potrebno da se javite pedijatru:

– dijete odjednom počinje da se znoji više nego što je uobičajeno;
– znojenje remeti dnevno funkcionisanje djeteta;
– dijete ima neobjašnjivo noćno znojenje.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply