Vježbe za bolje moždane funkcije kod djece

hemisfere

Da li vaše dijete ima bolje razvijenu lijevu ili desnu stranu mozga? Djeca s razvijenijom lijevom hemisferom imaju bolje analitičke sposobnosti, dok su djeca s razvijenijom desnom stranom kreativnija, kako kažu stara istraživanja. Ali, posljednjih godina došlo se do novih saznanja prema kojima značajna razlika između stepena razvijenosti lijeve i desne hemisfere može imati štetan uticaj na razvoj djeteta. Kako bi se to izbjeglo, psiholozi sada savjetuju da djeca “vježbaju moždanu ravnotežu”.

Teorija desna hemisfera – lijeva hemisfera

Roger Wolcott Sperry, Nobelov laureat, razvio je teoriju o lijevoj i desnoj hemisferi mozga, dok je proučavao ponašanje pacijenata oboljelih od epilepsije. Primijetio je u tom procesu koliko se lijeva i desna strana mozga zapravo razlikuju. Njegova teorija se među psiholozima proširila, došavši tako i do psihologa u školama koji su sada počeli da se trude da pronađu način da osnaže lijevu, odnosno desnu stranu mozga svojih đaka (za ovo im je naravno trebalo mnogo vremena i pomnog posmatranja učenika i njihovog pojedinačnog ponašanja). Zahvaljujući ovim istraživanjima, psiholozi sada preporučuju pristup koji je više holistički, radije nego da se đacima zadaju zadaci u kojima dominira logika u odnosu na kreativnost, ili obrnuto.

“Moždana ravnoteža”

Za pravilno funkcionisnje mozga, važno je da lijeva i desna hemisfera “sarađuju”. Kada hemisfere funkcionišu uravnoteženo, to podstiče uvećanje intelektualnih sposobnosti djeteta i pozitivno utiče na imuni i digestivni sistem.

Zato psiholozi podstiču roditelje da posmatraju svoje dijete i pokušaju da otkriju koliki je taj disbalans i u korist koje hemisfere. Na primjer, djeca koja imaju slabiju lijevu hemisferu, imaće problem s pisanjem i učenjem jezika, dok se kod onih sa nešto slabijom desnom stranom može javiti nespretnost, neobično držanje i manje razvijene motorne vještine.

ravnoteza

Kako postići ravnotežu

Postoji nekoliko sasvim konkretnih načina da pomognete djetetu da ostvari što bolju ravnotežu lijeve i desne hemisfere. Radeći ove jednostavne vježbe, možete se čak i dobro zabaviti!

– Prelaženje preko srednje linije tijela. Igrajte igru s djetetom u kojoj ono bukvalno mora “pređe preko sredine svog tijela”. Dobar primjer bi bio marširanje u mjestu, gdje prilikom svakog podizanja lijeve noge, mora desnom rukom da udari lijevo koleno, a prilikom podizanja desne noge, lijevom rukom da udari desno koljeno. Dakle, prebacivanje ruke s lijeve na desnu stranu tijela, i obrnuto. Da bude zabavnije, pustite i neku muziku!

– Stanica mašte. Podstaknite dijete da se prebaci u svijet mašte. Neka izmišlja svoje igre u tom svijetu, neka improvizuje i priča priče drugačije i na svoj način. Neka te priče uključuju i igračke kojima se dijete igra svakodnevno. Konkretno ova vježba pomoći će boljem radu desne hemisfere.

– Sklekovi olovkom. Znate kako kad vam se neki predmet toliko približi, počnete da ga vidite duplo? E pa, uzmite olovku i držite ispred nosa vašeg djeteta, ali dovoljno daleko da je ne vidi duplo, ali i dovoljno blizu da baš mora da se fokusira na nju. Polako približavajte olovku djetetu, a ono neka vam kaže kad počne da je vidi duplo. Onda se zaustavite i zamolite ga da se koncentriše na olovku i pokuša da vidi samo jednu. Kada uspije, približite olovku još više, dok ponovo ne vidi dvije pa onda, polako, pomjerite olovku unazad. Ovaj proces ponovite tri puta. Vježba će ojačati očne mišiće i mozak.

– Žongliranje. Ovo je sjajna aktivnost za postizanje ravnoteže. Zato što zahtijeva istovremeno dobre motorne vještine i fokus na objekte koji se pomjeraju i prelaze s jedne na drugu stranu tijela. Osim toga, zabavno je i dijete će sigurno uživati.

– Rječitost. Neka vaše dijete izgovori što je moguće više riječi koje počinju na određeno slovo koje ste mu zadali, u vremenu od 60 sekundi. Pratite broj izgovorenih riječi i gledajte kako on raste svaki sledeći put kada vježbate. Ako je vaše dijete inače takmičarski nastrojeno, obožavaće ovu aktivnost jer mu omogućava da se takmiči sa sobom.

– Joga. Idite na čas joge sa svojim djetetom. Joga se posebno fokusira na različite načine disanja i pomaže dotok kiseonika u mozak, što će, opet, generalno poboljšati moždane funkcije djeteta. Moći će bolje da se koncentriše i jasnije da razmišlja. Osim toga, djeca vole zajedničke aktivnosti s roditeljima i ovo bi mogao biti način da se još više zbližite.

– “Šta bi bilo kad bi bilo” igra. Ovo je super igra dok se vozite kolima. Šta bi bilo kad bismo se preselili na Mjesec? Šta kada bismo mogli da letimo? Šta bi bilo da je Betmen stvaran? Postavljajte djetetu ovakva pitanja i zajedno smišljajte odgovore. Ovo će navesti djecu da razmišljaju izvan ustaljenih okvira i da istraže svoju kreativnost, dok istovremeno koriste svoje jezičke vještine i jačaju lijevu stranu mozga. Možete postavljati i neka praktičnija pitanja. Šta bi bilo da se ja povrijedim? Šta ako te neko napadne? Razgovarajte o mogućim rješenjima za ovakve situacije.

– Fizička aktivnost. Izađite napolje. Gađajte trojke. Igrajte fudbal, žmurke, šuge. Uskočite u prevoz i provozajte se dijelom grada u kojem niste bili ili u koji ne idete često. Vježba sama po sebi je odlična za moždane funkcije, a ako u parku upoznate i nove drugare – eto prilike da se razviju i komunikacione vještine.

– Umjetnost. Ohrabrite dijete da pokaže svoju umjetničku stranu. Možete jednostavno kupiti veliko platno i bojice ili, ako dijete to želi, upisati ga na kurs slikanja, vajarstva, crtanja.

– Opuštanje. Stres je jedan od najvećih neprijatelja dječjeg razvoja. I djeca i odrasli, ako su mnogo izloženi stresu, lako mogu doći do tačke kada im je teško da se koncentrišu i urade čak i najprostije zadatke ili procesiraju jednostavne informacije. Pronađite zajedno neku aktivnost koja vas opušta i trudite se da je upražnjavate što češće.

Da ne bude zabune, određeni nivo disbalansa postoji kod svakog djeteta. Kod neke djece više dominira lijeva, kod druge desna strana mozga i to je sasvim normalno. Ali, ove vježbe će pomoći da se postigne određena ravnoteža, čime vaše dijete svakako neće izgubiti ono posebno što je imalo zahvaljujući tome što je jedna strana bolje razvijena. Samo ćete mu pomoći da razvije i drugu. A uz to, primijetićete i da mu se poboljšala koncentracija, da je raspoloženje mnogo konzistentnije, motorne vještine bolje i, konačno, da je zdravije i veselije.

Izvor: Zelena učionica

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply