Medicinske sestre iz Sestrinstva sjutra sa trudnicama i porodiljama

sestrinstvo

Medicinske sestre i njihov portal Sestrinstvo.me obiježiće sjutra svoj dan razgovorom sa trudnicama i porodiljama o ishrani novorođenčadi i dojenju u tržnom centru Delta City u Podgorici od 15 do 18 sati.

Na Međunarodni dan sestrinstva one će, osim toga, upoznati i zainteresovane građane sa ciljevima njihovog odruženja, zbog kojih su se okupile i počeli da rade.

Kako nam je objasnila njihova predstavnica,  Milica Dukić, inače glavna sestra jedinica za novorođenčad na GAK-u Kliničkog centra portal sestrinstvo.me je pokrenut krajem prošle godine, a sada rade na osnovanju udruženja odnosno završavaju administrativne obaveze.

Dukić pojašnjava da je njihov glavni cilj poboljšanje položaja medicinskih sestara/tehničara i babica kako u društvu tako i u zdravstvenom sistemu.

Žele i da pomognu svakom građanima Crne Gore da na najlakši način dođu do najadekvatnijih odgovora na probleme sa kojima se susrijeću pri kontaktu sa zdravstvenim radnicima i zdrvstvenim ustanovama.

“Želimo da u domenu naših kompetenci pomognemo pacijentima i njihovim porodicama u borbi sa određenim bolestima”, kazala je Dukić.

U narednom periodu pokušaće da evaluiraju situaciju u njihovoj profesiji i spremnost kolega na dalju saradnju kako bi jedni drugim pomogli da ostvare zacrtane ciljeve koji su, prije svega, poboljšanje položaja njihove profesije.

Medicinske sestre iz cijelog svijeta svake godine obilježavaju 12. maj, u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, koja je polovinom 19. vijeka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, i davne 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply