Sjutra u Budvi fizioterapeuti pregledaju djecu

ispravise

Mediteranski sportski centar u Budvi sljedeća je lokacija na kojoj će fizioterapeuti pregledati djecu i provjeriti da li imaju problema sa kičmom, a u okviru kampanje Ispravi se i vježbaj!

Od 10 do 14 sati roditelji će moći u direktnom razgovoru sa fizioterapeutima da se upoznaju sa tim što je deformitet kičmenog stuba, znacima ovog oboljenja, kako ga prepoznati kod svog djeteta, preventivno djelovati i ostvariti uslugu fizioterapeuta u javnom zdravstvu da bi se spriječilo napredovanje ili uopšte pojavljivanje nekog od oblika deformiteta kičmenog stuba.

Kampanja Ispravi se i vježbaj! je osmišljena kao besplatno savjetovalište na javnim mjestima u više crnogorskih gradova, u nekoliko ciklusa godišnje, namijenjeno da se prepozna i na vrijeme identifikuje problem sa kičmom.

Prvi ciklu počeo je 15. marta u Podgorici, a završen 19. aprila u Nikšiću, a u toku njega je odrađen 551 pregled u ta dva grada ali i Bijelom Polju, Cetinju, Baru.

Preglede su obavljali fizioterapeuti odnosno specijalisti primijenjene fizioterapije, na osnovu kojih su popunjavali Evaluacioni list koji sadrži, pored osnovnih, sadržali i podatke o tjelesnoj visini, težini, položaju glave, ramena, donji uglovima lopatica, linije struka, nagibu karlice… Evaluacioni listovi su numerisani i izrađeni na indigovanom papiru tako da su jedan primjerak dobili roditelji.

Drugi ciklu kampanje je nastavljen 3. maja u Ulcinju, a planirano je da obuhvati i Budvu (10.05.), Berane (17.05.), Herceg Novi (24.05.) i Kolašin (31.05.). Treći ciklus će početi 6. oktobra u Rožajama, a završen u Tivtu 27. oktobra.

Kampanju sprovode Udruženja fizioterapeuta Crne Gore i sportske medicine Crne Gore i Uprava za mlade i sport, a namjeravaju da postane tradicionalna i da se sprovodi svake godine kako bi efekti edukacije i prevencije pomogli što većem broju građana i spriječili širenje pojave deformiteta.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply