Kako da naučimo djecu pristojnosti i zahvalnosti?

Use handkerchiefs

Kao roditelj ulažete dosta u vaspitanje svoje djece. Podsjećate ih da stave ruku na usta kada kašlju, učite ih da budu manje glasni kada su u društvu drugih ljudi, učite ih kako da se obraćaju starijima, učite ih kako da se ponašaju za stolom za vrijeme jela i podstičete ih da upotrebljavaju sve važne ’’magične riječi.’’

Ali koliko god da se trudite da naučite svoju djecu lijepom ponašanju, uskoro će se naći u društvu koje može biti veoma nepristojno! Kako vaša djeca provode više vremena daleko od vašeg krila, veoma je važno da budu naučeni kako da budu zahvalni, da poštuju druge i da nađu svoje mjesto u društvu. Vi kao roditelj ne možete da kontrolišete društvo, ali zato možete naučiti svoje dijete da stvari posmatra iz pravog ugla.

Ne treba da se iznenadite ako ona mjesta gdje su vaša djeca naučena najboljem ponašanju postanu mjesta na kojima se suočavaju sa najvećim izazovima.

Scenario 1: Kako dijeliti stvari

Naučili ste djecu da dijele stvari sa bratom ili sestrom i prijateljima. Ali, kada druga djeca u društvu nijesu tome naučena, može doći do nerazumijevanja.

Ako se vaše dijete igra i njegov drugar odbija da dijeli igračku sa njim, vaše dijete će na to reći: ’’Hej, baš si sebičan! Daj mi tu igračku!’’ Umjesto toga, vaše dijete možete naučiti da kaže: ’’Sviđa mi se igračka sa kojom se igraš. Možeš li mi je, molim te, dati kada ti završiš?’’

Lekcija: Ako ljubazno zamolimo nekoga za nešto, uvijek možemo očekivati bolji odgovor.

Scenario 2: Ponašanje za stolom

Ponašanje vašeg djeteta za stolom je sada besprekorno – zna da žvaće sa zatvorenim ustima i da ne ustaje od stola, a da prvo ne pita za dozvolu.

Ali ako djeda glasno podrigne da pokaže kako mu je prijao bakin izvrsni ručak, vaše dijete će možda reći: ’’Ej! Odvratan si!’’ Umjesto toga, možete da ga naučite da kaže, ’’Vau, izgleda da ti se baš svidjelo bakino jelo!’’

Lekcija: Učtivo ponašanje ostalih ukućana za vrijeme jela je važno. Ne treba vaše dijete da bude taj ko će kontrolisati njihova ponašanja. Dijete isto tako može da uči i zahvaljujući tome da neprilično ponašanje drugih nije cijenjeno.

Scenario 3: Psovanje

Od kad je vaše dijete čulo prve nepristojne riječi u školi ili negdje drugo, pokušavate svim silama da ga naučite kako psovanje nije u redu i da je uvijek bolje reći bilo šta drugo.

Pa kad neko uputi riječi psovke vašem djetetu, moguće je da će vaše dijete na to reći: ’’Oh! Rekao si ružnu riječ! Tužiću te učiteljici’’ Umjesto toga, naučite ga da kaže ’’Ne treba da koristimo takve riječi jer povređuju.’’

Lekcija: Dok učite dijete da ignoriše ovakav jezik, takođe je važno i da shvate da riječi imaju moć što može biti od prednosti jer će onda uvrijeđena strana razmisliti dvaput prije nego što ubuduće izgovori tako ružne riječi.

Scenario 4: Takmičarske igre

Jednako je važno da naučimo djecu kako da dostojanstveno pobjeđuju i gube — prije svega, vaše dijete će morati da prođe i kroz jedno i drugo u životu.

Kada se protivnik vašeg djeteta iznervira zbog gubitka, vaše dijete će možda reći, ’’Ti si obični gubitnik!’’ Umjesto toga, naučite ga da kaže: ’’Hvala ti na divno provedenom vremenu. Baš mi je bilo zabavno igrajući se sa tobom.’’

Lekcija: U životu će vaše dijete morati da prolazi kroz uspjehe i padove. Učiti dijete o tome kako da se skromno nosi sa pobjedom mu može pomoći da bude spremnije za težu borbu sljedećeg puta kada se suoči sa neizbježnim gubitkom.

Scenario 5: Biti isključen iz društva

Naučili ste svoje dijete da ignorisati ljude nije samo nepristojno, već i loše. Ali dešava se, i to je najuočljivije u školskom dvorištu, gdje se djeca često isključuju iz sportskih aktivnosti i drugih igara jer su previše slaba.

Ako drugo dijete kaže vašem da nije dovoljno dobar da bi mogao da bude uključen u igru, vaše dijete neće ništa odgovoriti na to. Pa umjesto tog ćutanja, može razmisliti i reći: ’’Ako me pustite da igram, više ću vježbati, a to znači da ću biti bolji.’’

Lekcija: Za izgradnju samopouzdanja je potreban dug put, i što prije počnu da uče o tome, to bolje.

Opet, važna stvar koju treba zapamtiti jeste da ne možemo kontrolisati svijet u kom živimo, ali možemo učiti svoju djecu da se prema svijetu postavljaju sa ljubaznošću. I kako učtivost stvara učtivost, učeći svoje dijete ovim bitnim lekcijama vrlo je moguće da ovaj svijet učinite manje nepristojnim.

Izvor: Huffington Post
Prevela: Bojana Rajković

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply