Kako djeca čuju ono što im roditelji govore?

necujem

Da li ste se ikada pitali, zašto djeca nikada ne urade ono što im se kaže? Za to postoji sasvim logičan odgovor – oni, vjerovatno, to što vi kažete puno drugačije čuju. Ako je suditi, barem ponekad, po njihovom ponašanju, roditelji i djeca, govore potpuno drugačiji jezikom.

Ovo su neki od primjera:

Mama kaže: „Pojedi povrće“.
Dijete čuje: Skloni povrće na kraj tanjira i pojedi iz tanjira ono što voliš. Kada završiš sa jelom možeš se igrati sa povrćem.

Tata kaže: „Možda“.
Dijete čuje: Naravno da može.

Mama kaže: „Ne“.
Dijete čuje: Da i ne. Ali preovladava više ovo da.

Tata kaže: „Operi ruke“.
Dijete čuje: Odvrni slavinu do kraja i igraj se sa mlazom vode. Probaj šta će se desiti ako rukama zatvoriš slavinu. Pri tome skvasi svoju majicu, ogledalo i prostirku. Istisni tečni sapun toliko puno, da tvoje ruke budu pune ovog smiješnog gela, a zatim ga razmaži po ogledalu i kadi. Izađi iz kupatila tek kada te tata pozove pet puta.

Mama kaže: „ Danas nema više čokolade“.
Dijete čuje: Tvoja mama zapravo želi da češće i upornije tražiš čokoladu. Ako pozitivno ne reaguje na tvoja ponovljena pitanja, moraš to uraditi na teži način. Strategija „prvo se duriti, a zatim poludjeti“ se kod mmoge djece isplati. Šta god da se desi, nikada ne treba odustati.

Tata kaže: „Ostani da sjediš!“
Dijete čuje: Ustani čim se tata okrene.

Mama kaže: „Moram da telefoniram, zato molim te budi miran“.
Dijete čuje: Uzmi neki muzički instrument ili igračku koja ispušta smiješne zvuke. Ako to nemaš pri ruci, tvrdim predmetom možeš lupati po vratima ili se svađaj sa braćom i sestrama.

Tata kaže: „Fino se igraj sa tvojom malom sestrom!“
Dijete čuje: Uzmi svojoj sestri lutku i reci joj da je premala da se igra sa njom. Ako počne da buni, povuci je za kosu – to će joj odvući pažnju.

Mama kaže: „Spremi svoju sobu!“
Dijete čuje: Oslobodi pod od igračaka. Rasporedi ga po želji po kutijama, regalima i u ladice u kojima im nije mjesto. Najvažnije je: pospremaj što duže.

Izvor: Gugu.ba

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply