Što ponijeti sa sobom u duge proljećne šetnjice s bebom?

setnjsbebom

Predivno proljećno vrijeme uz puno sunca i malo povjetarca jednostavno nas mami da svaki slobodni trenutak provedemo napolju na svježem zraku. Duge proljećne šetnje logičan su izbor za roditelje manjih i većih beba.

Ono što je problematično je što više ne postoji opcija „brzinskog“ izlaska iz kuće, kao prije, kada smo pokupili novčanik i ključeve i imali sve što nam treba. S bebama se taj izlazak zna jako zakomplikovati. One mogu biti vrlo zahtjevne i u kratkom vremenu, a ako ste cijelo popodne isplanirali da provedete u šetnji s njima, vjerovatno će vam trebati dosta „opreme“.

Iako ćete prije polaska bebu vjerovatno nahraniti i presvući, baš te dvije stvari biće vam najpotrebnije tokom šetnje – pelene i hrana. Za svaki slučaj ponesite 2-3 pelene i vlažne maramice koje ćete i mimo presvlačenja koristiti nekoliko puta – za obrisati nosić, usta ili bebine rukice. Osim pelena zgodno je, za svaki slučaj, ponijeti i rezervnu odjeću ukoliko dođe do kakvog „propusta“. Rezervni bodi, pantalonice i majčica ne zauzimaju vam puno mjesta, a spriječiće da se morate vratiti kući na presvlačenje nakon već dvadeset minuta.

Ako dojite nemate nikakvih briga kada dijete ogladni, jednostavno ga podojite. A ukoliko je dijete na formuli, moraćete ponijeti termos bočicu s prokuvanom vodom, u posudici (najbolje već unaprijed odmjerenu) količinu formule i bebinu bočicu iz koje se inače hrani. Kada dijete pokaže znakove gladi, napravite mu bočicu i ponudite da jede. Kada ponovo bude sito, vaša ugodna šetnja može biti nastavljena.

Ako je dijete nešto veće, i već ste mu uveli neke namirnice, svakako možete ponijeti i neko voće ili povrće koje je dijete prihvatilo i ponuditi mu tokom šetnje – jabuka ili šargarepa izrezane na štapiće pravi je pogodak. Djetetu možete ponijeti i neke zdrave keksiće. Uz ovako finu zakusku ne smijete zaboraviti ni flašicu ili čašu s vodom – kako za mamu tako i za bebu.

Iako dijete primarno u šetnji upija svijet oko sebe i uči i razvija se upoznajući nove mirise, zvukove i obrise, možete mu ponijeti i najdražu igračku, jer će imajući nešto poznato uz sebe osjećati mirnoću i sigurnost. Takođe, ako je upravo u procesu nicanja zubića, obezbijedite mu tzv. grickalicu kojom će si bol moći umiriti i tokom šetnje.

Ono što ne smijete zanemariti, nezavisno od dijela dana kada šetate s bebom, je zaštita od sunca. Ukoliko suncobranom bebi možete obezbijediti kontinuirani hlad tokom boravka napolju, ništa vam drugo neće biti potrebno. Ako pak nije tako, lagana pamučna odjeća dugih rukava i šeširić zaštitiće vaše pilence od prijetećih sunčevih zraka.

Kako se bliži ljeto sve više je i neželjenih indsekata i komaraca koji znaju biti baš neugodne napasti dok mirno uživate sa svojom bebom, ali vi ih možete preduhitriti i nadmudriti. Oni ne podnose hidrolat (cvjetna vodica) lavande s kojim smijete namazati čak i male bebe, a dodatno će ih otjerati i kesica sušene lavande zakačena na dječja kolica.

Prije odlaska u šetnju ne morate se opterećivati svim stvarima koje (ni)ste ponijeli, u krajnjem slučaju – ne idete na kraj svijeta – uvijek se možete vratiti po ono što vam nedostaje. Predivno je vrijeme, a još ljepše dolazi, zato uživajte u svim blagodatima koje duge šetnjice nude i majkama i bebama.

Izvor: Klinfo

Comments

  1. Posto su mnogi roditelji jako nervozni i odsutni…optereceni obavezama i problemima. ….mislim da je naj neophodnije poneti VOLJU I ?ELJU za igrom , raspolo?enja i ljubav koju treba uputiti u neograni?enim koli?inama put svog deteta….a ta 2-3 sata. ..molim vas……ono moze biti i upiskeno i gladno….ALI SRECNO….

Leave a Reply