U Crnoj Gori poboljšan kvalitet života majki, prema podacima Save the childrena

motherrisk

Norveška ima najbolje uslove za život majki, a Crna Gora je na listi od 179 zemalja svijeta zauzela 42. mjesto ispod, uglavnom, većine zemalja EU ali i regiona, osim Albanije i Bosne i Hercegovine. U odnosu na prošlu godinu Crna Gora je popravila poziciju jer je bila na 45. mjestu, koje je dijelila sa Slovačkom.

Organizacija Save the Children svake godine objavljuje Mother’s index na osnovu podataka Ujedinjenih nacija koji se odnose na pet ključnih oblasti – zdravlje žene, smrtnost djece, obrazovna postignuća i prihode, kao i političko učešće žena.

Na osnovu tih pokazatelja, prvih pet mjesta na ljestvici su pripali skandinavskim zemljama, a Norveška je na prvoj poziciji zamijenila Finsku. Njemačka, Australija i Španija su takođe udobno smještene u top 10.

Gotovo sve zemlje na dnu tablice se nalaze u zapadnoj i centralnoj Africi, gdje su uslovi za majke i njihovu djecu, kako je ocijenio Save the Children “strašni”. Somalija je i ove godine na dnu ljestvice.

Norveška ima jednu od najnižih stopa smrtnosti odojčadi u svijetu. Na svakih 1000 rođenih beba, 2.8 umre prije nego navrši pet godina. Kada je Crna Gora u pitanju taj procenat je 5,3 odsto, a podaci su iz 2013. godine.

Izvještaj je prvi put ove godine ukazao na razlike u pristupu zdravstvenoj njezi i zaštiti za djecu iz bogatih i siromašnih porodica u razvijenim gradovima širom svijeta.

 

index2

Leave a Reply