Pogledajte kako se organi majke pomjeraju u trudnoći

tijelotrudnioca

Kad žena ostane trudna, ništa više nije kao ranije. Njeno tijelo se mijenja i pojavljuju se nove potrebe.

Trudnice često pate usljed nedostatka vazduha, a bešika često djeluje kao premala. Noću se mogu pojaviti i smetnje poput kiseline.

Većina ovih simptoma je povezana sa hormonskim promjenama, ali dosta ovih pokazatelja ima konkretan razlog: bebu koja raste i koja zauzima prostor za sebe. Prostor koji je inače namijenjen za pluća, želudac i crijeva.

Pogledajte kako

Ova animacija pokazuje kretanje organa jedne žene tokom trudnoće. Razvijena je od strane Chicago Museum of Science and Industry i prikazuje sve promjene organa tokom kompletne trudnoće.

Nakon prvog tromjesečja moguće je prepoznati pol djeteta, bebine oči se zatvaraju dok mišići i nervi počinju sarađivati, tako npr. beba može sklopiti šaku.

U drugom tromjesečju i sama trudnica se počinje primjetno spolja mijenjati. Stomak raste i beba se polako ali sigurno sve više pokreće.

Jetra majke se sada potiskuju prema gore i želudac ima sve manje mjesta.

Ali u trećem tromjesečju organi se moraju više pomicati. Pluća su lagano stisnuta i potiskuju se prema gore, dok se unutrašnji organi guraju u stranu i bešika se vidno suzbija.

U trećem tromjesečju bebe dobijaju pola kila sedmično. Od 37. sedmice trudnoće organi bebe su u potpunosti razvijeni i mogu samostalno funkcionisati. Beba se sve manje kreće, ali zato jer ima sve manje mjesta baš kao i mamini organi.

Po rođenju djeteta, organi se počinju vračati u normalnu poziciju.

Izvor: Gugu.ba

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply