Zašto se javlja krv u majčinom mlijeku?

dojenje7

Iako je krv u izdojenom mlijeku užasavajuće iskustvo za majke, njegova pojava nije rijedak slučaj, posebno kod majki koje doje svoju prvu bebu.

Postoji nekoliko medicinskih faktora koji mogu uzrokovati pojavu krvi u majčinom mlijeku. Relativno su česti, prolaze brzo i nijedan od njih nije ozbiljan.

Najuobičajeniji uzrok pojave krvi u majčinom mlijeku jeste povrijeđena bradavica. Ako je bradavica oštećena, sa otvorenim ranama ili ragadama, onda će tkivo krvariti pod pritiskom (na primjer, ako beba sisa energično). Mala količina krvi će se pojaviti pri izdajanju, u mlijeku koje beba bljucne ili u bebinoj stolici.

Kada oštećeni dio bradavice zacijeli, krvarenje prestaje. Gutanje male količine krvi neće naškoditi bebi na bilo koji način. Majka i beba, prije svega, imaju zajednički krvi sistem- devet mjeseci prije porođaja. Drugi uzrok pojave krvi u mlijeku je „vaskularni otok“. Ovakvo stanje se javlja najčešće kod majki sa prvim djetetom, kod kojh su uglavnom pogođene obje dojke (ali može i samo jedna). To se dešava usljed povećanog protoka krvi do dojki i u kombinaciji sa brzim stvaranjem tkiva za proizvodnju mlijeka unutar mliječnog kanalića. Ne postoji tretman za ovo stanje, ali se uglavnom smiruje već u prvoj sedmici nakon porođaja i ne ponavlja se nakon toga.

Drugi rjeđi uzroci pojave krvi u mlijeku su fibrocistična dojku, intraduktalni papilomi (benigni tumori u mliječnom kanaliću koji se uglavnom ne mogu napipati kao kvržica, tipično samo u jednoj dojci, i uglavnom nestaju spontano bez bilo kakvog liječenja), kao i oštećeni kapilari usljed traume dojke (zbog ručnog izdajanja mlijeka uz grubi tretman dojke ili tkiva bradavice, ili nepravilne upotrebe pumpice za izdajanje).

U većini slučajeva, ne postoji tretman za pojavu krvi u majčinom mlijeku, već vremenom samo prestane. Uglavnom, ne uključuje bol, osim ukoliko su bradavice oštećene i izgrižene ili tkivo dojke veoma osjetljivo otečenosti.

S obzirom da ova stanja skoro uvijek prođu sama od sebe, da za njih ne postoji tretman, i da mala količina progutane krvi nije štetna za bebu, preporuka je nastaviti sa dojenjem i/ili izdajanjem mlijeka i čekati da krvarenje prestane. Ako je krvarenje praćeno bolom, ili ne prestaje i dvije sedmice nakon porođaja, onda bi trebalo da se posavjetujete sa ljekarom i/ili savjetnicom za dojenje kako bi utvrdili šta je uzrok pojave krvi u vašem mlijeku i kako tretirati taj problem.

Izvor: Pregnancy.org
Prevela: Bojana Rajković

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply