Poziv roditeljima da ne upisuju djecu u vrtiće bez licence

vrtici

Ministarstvo prosvjete apelovalo je na roditelje da djecu ne upisuju u privatne vrtiće koji nemaju licencu tog resora, i pozvalo ih da svako saznanje o postojanju takvih organizacija prijave nadležnim službama.

Prema podacima Mininistarstva, u Crnoj Gori u školskoj 2014/2015 godini predškolske vaspitne ustanove pohađa 15.871 djece, koja borave u 21 predškolskoj ustanovi sa 103 vaspitne jedinice, u okviru kojih je organizovano 515 vaspitnih grupa.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim potrebama, Arijana Nikolić Vučinić, kazala je da u Crnoj Gori ima 14 licenciranih privatnih predškolskih ustanova i tri obrazovna centra. To su PPU Kućica, Artić Pinokio, “Arso”, Kockica, “Čarli Čaplin”, Maša, Mali Princ  iz Podgorice, Mala bajka  i Svetionik iz Bara, Moj svijet i Vini Pu iz Budve, Knightsbridge Schools Montenegro iz Tivta, Osmjeh iz Kotora i Zvono iz Nikšića.

Ako ste se odlučili za privatni vrtić provjerite ima li licencu

“Činjenica je da se pojavljuju i subjekti koji nijesu licencirani kod Ministarstva, a u kojima borave djeca predškolskog uzrasta”, kazala je Nikolić Vučinić agenciji MINA.

Kako je navela, te organizacije, koje se često registruju kao nevladine, nemaju ovlašćenja da pružaju bilo kakvu uslugu koja se odnosni na obrazovanje i vaspitanje djece

„Problem postojanja ovakvih organizacija, kojima nažalost roditelji povjeravaju djecu, ne razmišljajući da li se usluge obrazovanja, vaspitanja i čuvanja ostvaruju na kvalitetan način, mora se sankcionisati“, smatra Nikolić Vučinić.

Ona je kazala da prioritet roditelja, a i cjelokupnog društva, treba da bude siguran boravak djece u predškolskim ustanovama, njihov razvoj i socijalizacija.

„Sve ovo se može i smije sprovesti isključivo u javnim predškolskim ustanovama ili ustanovama koje su dobile licencu Ministarstva za rad u ovoj oblasti“, naglasila je Nikolić Vučinić.

Prema njenim riječima, s obzirom na to da Ministarstvo prosvjete nema ovalšćenja da kontorliše takve organizacije, u tom resoru očekuju od nadležnih institucija da preduzmu aktivnosti koje se odnose na njihovo sankcionisanje.

„Mi smo o ovome već obavijestili državne institucije, i nadamo se da će one, u okviru svojih ovlašćenja, uraditi sve da spriječe otvaranje ovakvih organizacija i sankcionišu one koje već rade“, dodala je Nikolić Vučinić.

Ona smatra da dio odgovornosti snose i roditelji koji su spremni svoju djecu smjeste u neku od takvih organizacija koje se protivzakonito predstavljaju da obavljaju određene djelatnost, i koje mogu dovesti u pitanje razvoj djece iz razloga neorganizovanog i nezakonitog rada.

„Apelovala bih na sve roditelje da prilikom izbora predškolske ustanove njihovo dijete bude na prvom mjestu, što znači da u slučajevima kada djecu ne upisiju u neku od javnih predškolskih ustavna, prvo porvjere da li ta organizacija posjeduje licencu Ministarstva“, poručila je Nikolić Vučinić.

Roditelji, kako je kazala, djecu treba da upisuju samo u predškolske ustanove koje imaju obrazovne programe i koje se ne bave čuvanjem djece, već razvojem njihovih znanja i vještina po obrazovnim programima koji su odobreni od nadležnih institucija, što i jeste cilj predškolskog obrazovanja.

Nikolić Vučinić je pozvala roditelje da pokažu prevashodno odgovornost prema svojoj djeci, a potom da se i društveno odgovorno ponašaju, i da svako saznanje o postojanju ovakvih organizacija prijave nadležnim službama.

Na pitanje šta je potrebno da bi se licencirali privatni vrtići, ona je kazala da su organizacije koje se bave vaspitno-obrazovnom djelatnošću, odnosno realizuju program predškolskog vaspitanja i obrazovanja, dužne da se obrate Ministarstvu sa zahtjevom za dobijanje licence za osnivanje i rad privatne predškolske ustanove, uz dostavljanje dokaza o ispunjenosti uslova za rad.

„Osoba koja želi da dobije licencu za predškolsku vaspitnu ustanovu treba da ispuni zakonom propisane uslove koji se odnose na odobren obrazovni program ili donijet program obrazovanja, ili odobren inostrani obrazovni program, obezbijeđen vaspitni, odnosno nastavni i drugi stručni kadar, obezbijeđen odgovarajući prostor, nastavna sredstva i higijensko-tehničke uslove“, precizirala je Nikolić Vučinić.

Pored ovoga,  osnivač privatne ustanove je dužan da podnese i dokaz o uplaćenom osnivačkom ulogu oročenom na tri godine na račun poslovne banke, ili garanciju poslovne banke da su obezbijeđena finansijska sredstva u visini potrebnih sredstava za realizaciju obrazovnog programa.

Upitana da li će i kad biti građeni novi državni vrtići, s obzirom na prebukiranost postojećih, ona je podsjetila da ih je od 2008. godine izgrađeno devet – po dva u Podgorici, Nikšiću i Bijelom Polju, i po jedan na Žabljaku, Budvi i Tivtu.

„U cilju stvaranja još kvalitetnih uslova za vaspitno obrazovni rad sa djecom predškolskog uzrasata, Vlada će od sredstava dobijenih od kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope graditi sedam novih predškolskih ustanova. U Pljevljima, Ulcinju i Baru gradiće se jedna ustanova, dok će se u Podgorici graditi vrtići na Starom Aerodromu, u Bloku VI, Zagoriču i u Gradskoj opštini Tuzi. Planirano je da se projekat realizuje do kraja 2017. godine“, navela je Nikolić Vučinić.

Ona je naglasila da predškolsko obrazovanje igra veoma važnu ulogu u dječijem razovju, što su i pokazala mnoga istraživanja.

„Učenje u predškolskom uzrastu ima posebno značajan uticaj na formiranje djeteta, jer značaj boravka u predškolskim ustanovama se ne svodi na njihovo čuvanje, već na njihovo obrazovanje i razvoj, kroz realizaciju programa“, pojasnila je Nikolić Vučinić.

Sve to, kako je kazala, utiče na dalje obrazovanje djece i postizanje uspjeha u životu.

„Iz ovih razloga smo sa UNICEF-om i pokrenuli kampanju ‘Svi u vrtić’, kako bi se povećao broj djece koja borave u predškolskim ustanovama, u opštinama na sjeveru Crne Gore“, dodala je Nikolić Vučinić.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ministarstvo ne zeli da ih zatvori,kako to javno kazu,nego da ub uvede u sistem. Da rade prema planu i programu i rade legalno. Sada ih je mnogo vise bez licence nego sa licencon. A posto je nemaju, da se nesto lose desi ne bi se moglo adekvatno ni reagovati. Definitivno nije u redu registrovati se kao NVO i raditi kao vrtic, mjesto u kojem djeca spavaju,jedu, vaspitavaju ih.. mora postojati neki standard

  2. Apelujemo na ministarstvo da postuju sopstvene norme kod upisa djece u vrtic, da dobro planiraju i trose budzet, da ulazu u obuku osoblja, hranu, etc. I da zavrsavaju svoj posao, a ne da apeluju…

  3. Koristili smo usuge drzavnog vrtica i jako nezadovoljni izasli iz njega …a sad koristimo usluge vrtica sa kojim smo u potpunosti zadovoljni i ja i moj djecak…ali ocigledno nismo bitni mi jesmo li zadovoljni nego neko DRUGI zalosno…

  4. Moj je djecak jedno kratko vrijeme isao u licencirani,”nafaljeni” vrtic,kojim sam.bila.skroz nezadovoljna.Stan pretvoren u vrtic,nema prostora,sve skuceno,higijena losa,vaspitacice koje su kad god bih dosla bile u trpezariji,ne sa djecom,napolje nikad nisu isli…A onda je isao u nelicencirani,u kuci sa dvoristem,gazdarica jedna prijatna,topla zena,koja je svako novo,malo dijete danima nosala u narucju,dok se privikne,koja im je spremala domaci sok,poparu,priganice,palacinke,koja ih je svaki suncani dan vodila napolje…Tako da ta licenca meni savrseno nista ne znaci.

Leave a Reply