Osnovano udruženje koje će pomagati parovima koji imaju problem sa začećem

nassan

U Crnoj Gori je nedavno osnovana nova nevladina organizacija Naš san, koja će pomagati bračnim parovima koji imaju problema sa bračnim sterilitetom i prinuđeni su da idu na vantjelesnu oplodnju.

Kako je za portal Roditelji ispričao predsjednik organizacije, Marijan Mašić njihov glavni zadatak biće da pomognu parovima koji imaju problem da prikupe novac i lakše prođu kroz kompletan ciklus vantjelesne oplodnje.

“Želimo da se povežemo sa svim klinikama koji se bave vantjelesnom oplodnjom, da ostvarimo saradnju, i našim članovima pružimo sve moguće informacije da lakše odaberu kliniku koja je najbolja za njih”, kaže Mašić.

U Crnoj Gori se godišnje vantjelesnom oplodnjom rodi oko tri odsto beba. Smatra se da u svijetu 20 odsto parova ima teškoće da ostvari željeno potomstvo u čemu im pomaže VTO. Statistika kaže da je kod 65 odsto parova problem sa začećem nastao zbog lošeg spermograma kod muškaraca, a oko trećinu čine slučajevi sa preprekama za dobijenje potomstva kod oba partnera

U Crnoj Gori parovi mogu da računaju na pomoć države u finansiranju tri pokušaja vantjelesne oplodnje, sa oko 1,3 hiljade eura.

“Taj iznos, nažalost, nije dovoljan. Koliko je ukupno novca potrebno jednom paru za kompletan postupak ne može se tačno utvrditi jer varira od slučaja do slučaja i kreće se od 2200 do 3500 hiljade eura kod nas, a u stranim klinikama oko 5500 do 6500 hiljada”, pojasnio je on.

Postupak upućivanja na vantjelesnu oplodnju

Udruženje Naš san planira i da pruža psihološku i sociološku pomoć i savjetovanja za parove da što lakše prođu kroz ciklus vantjelesne oplodnje.

Radiće i na promovisanju reproduktivnog zdravlja među mladima I populacijom reproduktivne dobi, organizovati edukativne seminare o tome i liječenju infertiliteta.

Detaljnije o udruženju Naš san možete pričitati na njihovoj Facebook stranici 

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply