Mozgalice za razvijanje logičkog razmišljanja

Zaposlite djecu uz ove zabavne mozgalice koje će im pomoći da razmišljaju logično. Već s četiri godine djetetu možete zadavati lakše zadatke koji će ih podstaći da logički razmišljaju. Ovo je nekoliko jednostavnih ali korisnik načina na koje možete djecu od četiri do šest godina podstaći na razmišljanje kroz igru.

U svim zadacima budite uz dijete i savjetujte ga, npr. kod slaganja perlica ponavljajte: crvena, plava, žuta, crvena, plava, žuta, crvena, plava, žuta… Ovi uzorci su dobri za izgradnju matematičkog mišljenja.

Uzorak Zmije

Napravite uzorak zmije s perlicama, a pri tom koristite vruće ljepilo kako bi zmiju završili. Osim što će dijete razvijati mozak kroz logičko zaključivanje, ispraksiraće se i u finoj motorici. Ovo možete pokušati i s djecom mlađom od četiri godine ali budite oprezni da perlice ne stavljaju u usta.

zmija
Lego mozgalica

Već jedan paketić lego kockica bit će dovoljan za ovu igru. Djeci zadajte jednostavan zadatak da slažu prvo žutu, plavu, zelenu crvenu ili slično.

legomozgalica
Ukusna slagalica

Na hrpe istresite različite oblike, to mogu biti bomboni, gumbi, zrnca graška, grožđice, kuglice…što god imate pri ruci. Djetetu dajte zadatak da slaže niz od svih tih sastojaka prateći početni.

 

slagalica

Crtajte razne oblike

Uzmite trougao ili lenjir i na praznom papiru uzduž napravite tačkice na svaka dva centimetra. Tako ispunite cijeli papir, ali slobodno napravite veći razmak među redovima. Potom svaki red započnite drugim stilom. Papir možete fotokopirati kako ne bi trebali stalno crtati novi. Zadatak detetu biće da ponavlja ono što vi započeli prateći tačkice, odnosno jedna tačkica mora biti početak, sledeća kraj i tako sve do kraja. Na taj način jačaće svoj mozak, učiće pisati i crtati te razvijati i finu motoriku.

raznioblici

Sviramo po notama

Za ovu mozgalicu potreban je ksilofon, a kako su na njemu svi tonovi označeni posebnom bojom dajte djetetu u zadatak da odsvira note koje ćete mu zadati. Naime, svaku notu nacrtaje na papiru u onoj boji u kojoj je tipka, a dijete mora odsvirati upravo tim redosljedom. Nakon što odsvira jednom, neka sve ponovi još brže i brže. Svaki pogrešan ton jasno će odskakati.

kislofon

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply