U KC Gavroche Baby Cafe za mame i bebe

gavrochNevladina organizacija Gavroche pokrenula je program Baby Café, čiji je cilj pružanje podrške majkama sa djecom do 3 godine kroz socijalizaciju, posvećenu uslugu i pristup kvalitetnim informacijama za savjesno i pozitivno podizanje njihove djece.

Kako je najavljeno iz ove organizacije, majke će u Kulturnom centru Gavroche, moći da razmjene iskustva, nedoumice i informacije, riješe osnovne probleme koji se javljaju u obavezama oko malog djeteta. Moći će da dobiju relevantne informacije na teme kao što su trudnoća, porođaj i prirodni porođaj, dojenje, zdravlje majke i bebe, a kroz kurseve, filmove, radionice, posjete izložbama sa relevantim temama, organizovanje aktivnosti za rani razvoj djece kroz čitanje i slušanje muzike, ovi ciljevi će, kako očekuju u NVO Gavroche, biti lako ostvarivi.

„Dokazano je da je jedna od uspješnijih prevencija postporođajne depresije smanjenje socijalne izolacije majke nakon porođaja, šira socijalna inkluzija i stvaranje odnosa sa drugim majkama. Postporođajna depresija je ozbiljan zdravstveni problem karakterisan produženim periodima emocionalne nestabilnosti i može da ima negativne posledice, kako za novu majku, tako i za cijelu porodicu“, kažu u toj organizaciji.

U okviru projekta Kulturni centar Gavroche biće dva puta sedmično organizovane aktivnosti za majke i njihove bebe, od 11 do 16 sati, a u prostorijama centra će imati i mjesto za dojenje i mijenjanje pelena, prostor za djecu da se igraju na podu, a na raspolaganju će im biti i hranilice, mikrotalasna za podgrijavanje hrane, krevet za djecu da spavaju i da se igraju, vagu da se mjeri nedjeljni rast beba. Planirano je i da se prikazuju kratki dokumentaraci i igrani filmovi i TED predavanja u vezi sa temom roditeljstva, kratki koncerti uživo na klaviru, razmjena odjeće za djecu.

Prvi mjesec, april, posvećen je pitanjima u vezi sa ishranom djeteta, kao što su dojenje, vještačka hrana, ishrana majke prije i poslije porođaja..

U nevladinoj organizaciji Gavroche planiraju i da se do oktobra povežu sa Opšom Bolnicom u Dubrovniku i italijanskim programom “Nati per leggere”, koji promoviše čitanje djeci od najranije dobi, kao jedan od načina da se stimuliše pozitivan rast i razvoj djeteta.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply