Ove lekcije nikad nije kasno da naučite djecu, ali što prije – to bolje

razgovor

PIŠE: Suzanne Gelb, klinički psiholog

Kao roditelj, imate najvažniji posao na svijetu: formiranje ličnosti drugog ljudskog bića.

To ljudsko biće će, jednog skorog dana, postati odrasla osoba, koja će komunicirati, raditi, pomagati, voljeti, ili biti povrijeđena. Sve to zavisi od ponašanja, uputstava i vrijednosti koje je naučila kod kuće. Sa vama. To, zaista, jeste veliki posao.

To je posao koji vam može izgledati veoma naporan—posebno kada se djeca ružno ponašaju u javnosti, manipulišu ili odbijaju da sarađaju sa vama. Ali, ako upotrijebite pravo roditeljsko sredstvo — i ako ga konstantno sprovodite — možete početi da mijenjate takvo neprikladno ponašanje. Prije svega, djeca se ne rađaju nepristojna ili prkosna. Takvo ponašanje se uči.

Slijede tri bitne lekcije kojima svaki roditelj treba da uči svoju djecu, korak po korak. (Što prije to bolje, ali nikad nije prekasno. Neka učenje počne…)

1. Naučite vaše dijete o izborima i posljedicama

Normalno je da djeca ispituju granice i da se ponašaju buntovno. Međutim, ako se vaše dijete često buni protiv pravila koje ste postavili, potrebno je primijeniti posljedicu koja je u skladu sa njegovim godinama. Veoma je važno da im to predstavite kao izbor.

Na primjer: ’’Možeš da biraš hoćeš li srediti sobu ili ne. Ali ako je ne središ, noćas nećeš moći gledati tvoju omiljenu TV emisiju.’’

Ne govori: ’’Sredi sobu sada ili nema gledanja televizije!”

Korišćenje riječi poput ’’izaberi’’ i ’’izbor’’ uči vašu djecu da ona nijesu ’’bespomoćne žrtve’’ u surovom, nepravednom svijetu koji je pun surovih roditelja. Vaše dijete treba da bude zaduženo za svoj sopstveni život. To će mu pokazati da se nagrade – i posljedice – ne dešavaju tek tako, već je to stvar njihovog izbora. Naučite ih dobro ovu lekciju i ojačaćete vaše dijete.

2. Naučite dijete integritetu 

Vaše dijete će neizbježno viđati kako u školi njegovi prijatelji varaju na testovima, izostaju sa časova ili kako kradu žvake iz obližnje prodavnice što će ga navesti da se zapita, ’’Mogu li i ja isto tako?’’

Vaše dijete vas je vjerovatno nekada vidjelo kako ste izigrali prijatelja, govoreći male laži. Svaki put kad vas dijete čuje da ’’slažete’’ ili ’’izvrnete istinu’’ kako biste se oslobodili neke obaveze — ili izbjegli nešto što ne želite  — uče lekciju koja kaže: ’’Sve je dobro dok nas ne uhvate.’’

Mislim da ne treba objašnjavati zašto je ova ’’lekcija’’ loša— sa implikacijama koje mogu biti presudne za cio život vašeg djeteta. Nemojte to raditi. Budite model časti, pravde i poštenja. Pa šta ako zabrljate u nečemu? Pokažite vašem djetetu kako izgleda ’’raditi ispravno’’— ma kako da vam je situacija neprijatna.

3. Naučite dijete da riječ NE ne znači NE VOLIM TE

Većina roditelja odbija da kaže ’’ne’’ svojoj djeci. Plaše se da će im izgledati ’’zli’’ ili ’’hladni’’ ili da će se još više razbijesniti ako im ne ispune njihove želje. Važno je da učite dijete da NE ne znači NE VOLIM TE. Zapravo, možete da im kažete nešto poput:

’’Kada ti kažem ’ne’, to ne znači da te ne volim. Volim te mnogo. I zato što te toliko mnogo volim, postavljam pravila zbog kojih ćeš biti bezbjedan i koja će ti pomoći da odrasteš u zdravu i jaku osobu. Ja sam tvoj roditelj i ja sam odgovorna za tebe. Zato kažem NE.’’

Ovakvim postupkom, naučićete vaše dijete da riječ NE nije ’loša riječ’. NE je riječ koja vas može činiti sigurnim i zaštićenim. NE je vaš prijatelj. Ovakva lekcija može podstaći vaše dijete da kaže: “Ne, ja neću treće parče pite.” ’’Ne, ja još nijesam spremna da imam seks.’’ ’’Ne želim drogu.’’ ’’Ne, neću prihvatiti platu koja je 20% ispod industrijskog standarda.’’ ’’Ne dolazi u obzir.’’ ’’Ne danas.’’ ’’Ne, hvala!’’

Izbori i posljedice – Moć riječi NE

Tri lekcije kojima morate naučiti vašu djecu – ne samo jednom, već tokom cijelog njihovog djetinjstva, sa snagom i dosljednošću.

Naravno, izgovorene riječi kao ’’napravite dobar izbor’’ ili ’’budite osoba od integriteta’’ ne znače mnogo ukoliko aktivno ne radite na formiranju vrijednosti za koje tvrdite da su bitne. Vođeni primjerom, vjerovatnije je da ćete zadobiti poštovanje i saradnju vaše djece. Kada vas poštuju, prkos neće dolaziti u obzir.

Da ponovimo: nikada nije kasno da učite djecu kako da se prikladno ponašaju u društvu. Što prije počnete, to bolje. Ali isto tako, nije nikada kasno da prevaspitate djecu i napravite značajna poboljšanja.

Isto važi za odrasle, kao i za djecu.

Nikada nije kasno da postanete osoba, roditelj, i uzor u njihovom životu kakav želite da budete.

Izvor: Psychology Today
Prevela: Bojana Rajković

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply