SZO upozorava na preveliki broj porođaja carskim rezom

carski rez

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na veliki broj porođaja u svijetu koji se, bez medicinskog opravdanja, izvode carskim rezom.

Prevelika učestalost carskog reza je najuočljivija u razvijenim zemljama, a istovremeno mnoge trudnice kojima je potreban nemaju pristup tom zahvatu, ukazali su iz SZO-a.

Nasuprot tome, u Africi se samo 3,8 odsto porođaja izvodi carskim rezom.

Prema postojećim preporukama SZO iz 80-ih godina prošlog vijeka, 10 do 15 odsto porođaja bi trebalo da bude obavljeno carskim rezom.

U Crnoj Gori se, prema zvaničnim podacima, svaka četvrta žena porodi carskim rezom.  Tokom jedne decenije stopa carskih rezova je drastično porasla u Crnoj Gori sa 10 odsto 2000. godine, na skoro 24 odsto 2010. godine.

Ocjeni bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori  koju je pripremio tim stranih i domaćih ljekara, navedeno je da su ustanovili da i te obezbijeđene statističke informacije u vezi carskih rezova nisu uvijek tačne jer je na primjer, u ustanovi sa prijavljenom stopom carskih rezova od 20 odsto, stvarni broj operativnih abdominalnih porođaja, prema knjizi porođaja skoro dva puta veći – 16 carskih rezova na 39 porođaja što povećava procenat na 41 odsto.

„Ovakvo stanje je posljedica brojnih uzroka, a jedan od njih je postojanje vrlo liberalnih indikacija za carski rez u mnogim ustanovama pa osoblje preferira da odradi carski rez tokom dana, kako bi se „izbjegao rizik od operacija tokom noći“. Kao rezultat toga, stopa carskog reza na drugom nivou – upućene pacijentkinje (21%), u kojoj su sadržani najteži akušerski slučajevi, je značajno niža nego u mnogim perifernim ustanovama malog rizika“ upozoravaju ljekari. „Čini se da je u nekim ustanovama stopa primjene carskog reza oko 35 do 40%“, piše u Studiji koja je objavljena prije dvije godine.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply