Strah od ispitivanja i testova

test

Vjerovatno je svaki roditelj školarca u nekom trenutku čuo rečenice „Ne želim da idemu školu!“, „Boli me stomak, mogu li ostati kod kuće?“ i slične. Iako zvuče relativno bezazleno, nekad se iza njih mogu kriti dublji i ozbiljniji problemi.

Strah je negativan osjećaj koji čovjek doživljava kada vidi opasnost, odnosno kada očekuje opasnost, bila ona stvarna ili umišljena. To je primarna emocija koja je ljudskom rodu omogućila očuvanje života jer u životno opasnim situacijama tjera na bijeg i odbranu. Strah je sasvim normalna pojava, ali u nekim situacijama onemogućuje normalno funkcionisanje.

Ako se dijete boji da ide u školu ili tamo ne želi da ostane samo bez bliske odrasle osobe, ako se prije polaska u školu žali na bolove u glavi, stomaku i druge bolove koji nisu fizički utemeljeni, ako ostane kod kuće zbog „bolesti“ pa se brzo osjeća puno bolje – postoji mogućnost da je razvio strah od škole.

Iako će se odraslima ovaj strah možda učiniti smiješnim ili beznačajnim, ignorisanjem i prisilom djeteta mogu učiniti popriličnu štetu. Ovom strahu treba pristupiti s oprezom kako se on ne bi produbio i da ga dijete što prije prebrodi.

Za početak, valjalo bi saznati postoji li problem zbog kojeg dijete ne želi da ide u školu. Ako je to strah od usmenog odgovaranja, možete se s djetetom pripremati za takve situacije, jednostavno ih uvježbavajte. Takođe, podstaknite dijete da sastavi listu pod nazivom „Zašto ne volim školu?“, čitajući razloge možete shvatiti što ga sve muči i tako saznati kako mu možete pomoći.

Kada dijete ne želi da ide na nastavu, nemojte mu zapovjediti da mora. Pokušajte razumjeti njegov strah i objasniti mu zašto je škola važna, istaknite neke pozitivne strane s kojima ćete ga pridobiti.

Ako je vaše dijete sramežljivo, ćutljivo i ima problem sa socijalizacijom s vršnjacima iz razreda, možete ga upisati na neku vannastavnu aktivnost, na primjere timski sport, gdje će razvijati svoje socijalne vještine. Samim time postaće mu lakše razviti komunikaciju s ostalim učenicima.

Ukoliko shvatite da dijete ima strah od ispitivanja, testova i ocjenjivanja, imamo nekoliko savjeta za vas.

Pomozite djetetu u pripremi 

Većina testova koje djeca pišu najavljuju se barem nekoliko dana unaprijed. Podstaknite ga da iskoristi svaki dan kako bi ponovilo ili naučilo dio gradiva, ali ga i motivišite da se svakodnevno posveti predmetu s kojim ima problema. Ako ima nejasnoća, neka zabilježi pitanja koja može postaviti učitelju ili nastavniku drugi dan. Nekada je dobro rješenje da dijete uči s vršnjakom iz razreda.

Potaknite dijete da vježba kod kuće

Danas su u knjižarama, pa čak i na internetu, dostupne vježbanke, radni listovi i slični materijali koji služe za uvježbavanje gradiva. Kada dijete riješi gradivo u takvim materijalima, pregledajte kako biste znali što ne razumije, što mu teže ide i kako biste mu mogli pomoći oko toga.

Umirite dijete da bi se i strah smanjio

Postoje mnoge tehnike opuštanja uz koje je lakše prevladati strah. Naučite dijete dubokom disanju, opuštanju ruku i nogu i sličnima kako bi ih moglo upotrijebiti neposredno pred test i smanjiti napetost. Naučite dijete pozitivnom razmišljanju, jer će njim uspjeti odagnati turobne misli koje će ga dovesti u nervozno raspoloženje.

Kada dođe dan ispita, dijete obradujte omiljenim doručkom prije škole da bi se dobro osjećalo. Kada se dobro osjeća, imaće i više samopouzdanja uz koje će se lakše nositi sa svojim strahom. Budite sigurni da na nastavu kreće na vrijeme i da neće zakasniti, ali ne zaboravite i poželjeti mu sreću te ga ohrabriti.

Nakon testa nemojte se zanimati isključivo za rezultate koje je dijete postiglo, razgovarajte s njim o znanju koje je usvojilo, ali i napretku koje je postiglo u svladavanju svoga straha.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply