Odbor će razmatrati predlog zaštite djece čiji roditelji ne plaćaju alimentaciju

zdravstvo

Inicijativa koju je najavila Pozitivna Crna Gora, u cilju zaštite djece čiji roditelji izbjegavaju plaćanje alimentacije, zanimljiva je i biće sa posebnom pažnjom razmatrana na Odboru za rad, zdravstvo i socijalno staranje, najvio predsjednik tog skupštinskog tijela, Zoran Jelić.

Pozitivna će ove sedmice u skupštinsku proceduru predati predloge izmjena Krivičnog zakonika i Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, u cilju zaštite djece čiji roditelji, i pored zakonske obaveze, izbjegavaju obavezu plaćanja alimentacije, i olakšanja samohranim roditeljima da se nose sa tom teškom i odgovornom ulogom. Iz Pozitivne su najavili da će promjene ovih zakona imati cilj da se novčana kazna za roditelja koji ne daje izdržavanje zamijeni kaznom obaveznog rada u javnom interesu, kojim bi bilo uvećano društveno bogatstvo, pri čemu bi država samohranim roditeljima omogućila, pod olakšanim uslovima, materijalno obezbjeđenje u visini od 30 odsto od prosječne neto zarade ostvarene u protekloj godini za jedno dijete, i 50 odsto za dvoje i više djece. Krivičnim zakonikom će biti predviđeno pooštravanje krivičnih sankcija, zatvorske kazne za nedavanje izdržavanja, kao i ad u javnom interesu za krivično djelo nedavanja izdržavanja postaje obavezan.

Jelić je agenciji MINA rekao da će Odbor za rad, zdravstvo i socijalno staranje, sa posebnom pažnjom razmotriti taj predlog jer je, kako je kazao, izbjegavanja plaćanja alimentacije postalo pojava koja je uzela maha.

„Pošto je to uzelo maha, i veliki dio neodgovornih očeva izbjegava tu zakonsku obavezu, potrebno je, možda, i prihvatiti taj predlog zakonskog akta gdje bismo te kazne, koje su sada propisane, podigli na veći nivo“, kazao je Jelić. On je ocijenio takve neodgovorne roditelje treba, na neki način, izložiti na „stub srama“.

„Jer, ako se tako odnose prema svojoj djeci, kako će se odnositi prema drugoj djeci u našoj široj društvenoj zajednici“, upitao je Jelić.

On smatra da je rad u javnom interesu adekvatna kazna za takve roditelje.

„Možda ih treba dovesti u dječji vrtić da tu kaznu odrade u radu sa drugom djecom, i na taj način da pokažu svoje kajanje, kao što se to radi u drugim državama, ili da to bude neki drugi društveno korisni rad“, dodao je Jelić.

On ne vjeruje da bi povećanje novčane kazne značilo išta, jer ako do sada nijesu ispoštovali sudsku odluku, vjerovatno to neće radili ni ubuduće.

„Predlog Pozitivne je svakako zanimljiv, i sa posebnom pažnjom ćemo ga razmotriti na matičnom odboru, i vidjećemo kako možemo to zakonsko rješenje dodatno poboljšamo kroz amandmane“, kazao je Jelić.

On nije mogao da kaže da li je to stav i Kluba poslanika Demokratske partije socijalista i da li će oni podržati inicijativu.

I poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović, smatra da treba razmisliti o inicijativi koju je najavila Pozitivna Crna Gora.  Ona je podsjetila da Krivični zakonik već poznaje norme koje regulišu krivično djelo izbjegavanja plaćanja alimentacije, ali da i pored toga veliki broj roditelja, uglavnom očeva, i pored sudske presude ne izvršava tu obavezu.

„Treba razmisliti o pooštravanju sankcije za to krivično djelo, za koje je predviđena čak i kazna zatvora. Podržavam i predlog za uvođenje kazne rad u javnom interesu, jer je to ono na čemu insistira Evropska unija, ne samo za ovo krivično djelo, nego i za druge“, navela je Vuksanović.

Ona je kazala da treba sačekati i vidjeti kako će biti formulisane konkretne norme koje će predložiti Pozitivna.

Vuksanović je kazala da je saglasna sa tim da je problem neplaćanja alimentacije veoma izražen u crnogorskom društvu.

„Naročito u dijelu gdje roditelji rade ‘na divlje’, imaju firmu koja se vodi na neko treće lice, a taj roditelj se vodi kao nezaposlen. Da ne pričamo o tome da ima slučajeva da taj roditelj ima enormna primanja, a neće da izdvoji za svoje dijete“, navela je Vuksanović.

Ona je naglasila da je to nedopustivo, i da država treba da nađe mehanizam kako da zaštiti tu djecu.

Skoro dvije trećine očeva u Crnoj Gori ne plaća alimentaciju, a često i prilikom njenog utvrđivanja donese sudu lažne potvrde o primanjima kako bi što manje novca dali djetetu, što predstavlja krivično djelo, tvrde u Sigurnoj ženskoj kući.

Iz te organizacije su najavili da će pokrenuti inicijativu da se dostavljanje lažnih potvrda o primanjima roditelja kažnjava jer je je lažan dokaz o plati krivično djelo koje sud treba da tretira kao takvo.

Izvor: MINA, Vijesti, CDM

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply