Vodič za roditelje: kako jesti slatkiše, a da klinci ne vide

ssss

BLOG: Mama iz Magareće klupe

Praznici su za nama. Zaostalih slatkiša i grickalica na sve strane. Klinci šta su pojeli do sada, pojeli, sad je vrijeme da se “vrate” na zdrav(ij)u ishranu. Slažete se, zar ne?!

E sad, ostaje pitanje onih slatkiša. Naravno da ih u današnje doba nećemo bacati, stoga neko se mora žrtvovati (Vi i partner se dogovorite međusobno o podjeli dobara koja su na raspolaganju, da ne bude tu nekih nesporazuma).

Ali ima jedan nezgodan Marfijev zakon: kako se budete približili kuhinji (ostavi ili gdje već krijete čuvate slatkiše), tako eto klinaca za vama.

“Mama, šta radiš?”

“Ništa.”

“Kako ništa? Jel to nešto jedeš?”

“Jedem hljeb, uzela sam parče.”

“Ti, mama, jedeš nešto slatko. Ti i tata uvijek jedete nešto slatko. Uveče kad mi spavamo, vi stalno nešto jedete.”

“Otkud ti to? Ne jedemo.”

“Jedete, jedete. Čula sam vas. Jel to jedeš moju čokoladu?” (oprez: poslednje pitanje je trik pitanje. Šta god da odgovorite, doći ćete u situaciju da pokazujete da je čokolada još uvijek tu – a, ili je više nema, ili će krenuti debata “daj mi moju čokoladu da čuvam”.)

Tokom vremena razvili smo taktiku. Prvo, većinu stvari držimo u frižideru, pa i ono što ne ide u njega. Vrata frižidera nas skrivaju od ostatka sobe.

Drugo, čokoladu (ako je ona željeni predmet) podijelimo u više djelića, tako da samu akciju “uzmi komad i progutaj bez žvakanja” stvarno i odradimo (skoro) bez žvakanja.

Pomaže i sklanjanje u posude koje stoje u ćoškovima, na visokim (za klince) mjestima, iza nečeg većeg i neprozirnog – sve gdje je zaklonjeno sa videokruga djeci.

Kod određivanja prioriteta u redosljedu konzumiranja slatkiša, kreće se od onih koji se najmanje sviđaju klincima i za koje znate da neće jesti (ili će zagristi i ispljunuti). Time odlažete da dođete u nepriliku da nemate šta djetetu da date, ako već želite da ga častite slatkim. Plus, ako dijete i vidi da jedete nešto i zatraži da proba, ako je nešto što ne voli ostaće vam više.

Jedna od velikih problematičnih situacija jeste kako otvoriti kesu sa grisinama, kad su sve te kese šuškave. Vrlo jednostavno je rješenje: otvoriti ranije u toku dana i skloniti na sigurno da djeca ne vide da djeca ne prospu. Ništa im se neće desiti, neće omekšati, izgubiti na ukusu (nemojmo se lagati – do kraja dana ćete sigurno pojesti sve).

Bonus situacije su: djeca su u vrtiću, nosite na posao, djeca spavaju, imate nekog u gostima.

Prijatno!

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply