Kako bebe učimo ljubavi

roditeljiibeba

Rano djetinjstvo je najkritičniji i najranjiviji period u razvoju svakog djeteta. Istraživanja su pokazala da se u prvih nekoliko godina života stvaraju osnovi za djetetov emocionalni i intelektualni razvoj. Djeca koja ne dobiju ljubav i njegu, vjerovatno će u razvoju, kao i u odrasloj dobi imati emocionalne poteškoće, ma koliko se trudili da kasnije nadoknadite izgubljeno.

Uloga roditelja u ovom periodu neizmjerno je važna. Svako je dijete rođeno s jedinstvenim biološkim naslijeđem, ali to ne znači da je njegova budućnos predodređena. Način na koji roditelj brine o djetetu ima značajan uticaj na razvoj djetetea. Djeca nisu samo proizvod genetskog nasljeđa, već se i mnoge biološki određene osobine iskazuju u zavisnosti od niza događaja i uticaja iz djetetove okololine, uključujući one u ćelijama, tijelu i socijalnom okruženju. Priroda s jedne strane i vaspitanje s druge srane tako djeluju zajedno.

Uprkos dokazima o važnosti ranih godina, neka istraživanja upućuju na to da su kasnija iskustva jednako važna u oblikovanju djetetove ličnosti i da vršnjaci, a ne roditelji, imaju najveći uticaj. Iako su odnosi s vršnjacima važni, oni se grade na osnovu odnosa koji je dijete izgradilo s roditelijma. Djeca koja nisu imala njegujuće odrasle koji su se adekvatno brinuli o njima, imaju problema već i sa stvaranjem prijateljstava, a kamoli s razrješavanjem poteškoća i sukoba.

Bebama je najvažnije da se u prvoj godini vežu uz barem jednu odraslu osobu koja im osigurava ljubav i brigu. Ova prva osnovna emocionalna privrženost je osnova za sve kasnije odnose s ljudima, temelj je njihove sreće i uspješnosti u ljubavnim, prijateljskim, porodičnim i poslovnim odnosima. A da biste ste to postigli trebaju vam samo vaše ruke i puno ljubavi.

Evo i nekoliko savjeta kako ćete to postići:

1.Uveče prije spavanja uvijek pjevajte istu pjesmu vašoj bebi, ljujajte je lagano, nježno joj mazite stomačić.

2. Uzmite odmah bebu kad zaplače, pokušajte otkriti uzrok. Je li gladna? Mokra? Je li joj vruće? Dosadno? Ako je utješite kad plače, beba shvata da ima smisla komunicirati i oglašavati se i da je uz nju neko kome je stalo i ko je shvata.

3. Nježno pomjerajte bebine ruke i noge. Nježno je golicajte ispod brade ili po stomačiću. Kad počne pomjerati i držati glavu, lezite na pod, stavite je na svoje grudi. Dopustite joj da vas uhvati za nos i kosu. Pričajte se bebom, imenujte ono što dodiruje.

4. Mazite bebu i pjevajte s njom. Držite je u naručju ili krilu s glavom na koljenima. Vodite računa o tome da je bebina glava dobro pridržana i zaštićena.

5.  Plešite lagano po sobi s bebom u naručju.

6. Sve ove aktivnosti – dok beba osjeća vaš dodir, čuje vaš glas, i uživa u ugodnoj fizičkoj bliskosti – pomažu joj da razvija osjećaj povjerenja i privrženosti.

Usklađenost majke i djeteta

Već u uzrastu od 6 mjeseci majčina usklađenost s odojčetom počinje ga učiti koja su emocionalna stanja prihvatljiva za druge ljude. Majčini strahovi, želje, osjećanje sramote i sopstvene fantazije postaju važne i određuju koji aspekti djetetove ličnosti će se podsticati i razvijati, a koji će se potiskivati i nestati.

Majka koja odobrava i podstiče samo određeni dio djetetovog unutrašnjeg života – koja vrjednuje, na primjer, samo njegovu pobuđenost, angažman i aktiviranost, a ne i pasivnost, ili koja obraća pažnju na dijete samo kad se ono osjeća loše, a ne i kad se osjeća dobro – pokazuje djetetu koji dio sebe „treba“ pokazivati u međuljudskim odnosima. Svojim ponašanjem i reakcijama mu takođem pokazuje da ga razumije ili ne razumije i je li sigurno svoja osjećanja dijeliti s drugima.

Usklađenost majke i djeteteta odnosno stepen u kojem majka zadovoljava dječje potrebe smatra se osnovom za sve aspekte psihološkog razvoja djeteta i utiče na vrstu privrženosti koju dijete razvija prema majci.

Zapamtite: Sve što činite ostaće zapisano duboko u dječjem mozgu i ono će po tome definisati svijet i ljude koji ga okružuju.

Izvor: Knjiga „Odgajam li dobro svoje dijete“, Gordana Buljan Flander, Ana Karlović

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply