Kako liječiti hiperpigmentaciju u trudnoći prirodnim putem?

hiperpigmentacija

Kod manjeg broja žena hiperpigmentacija tokom trudnoće neće se pojaviti, ali je puno više onih, prema nekim procjenama čak 90 odsto, koje će se susresti s pojavom tamnih mrlja na koži. Te mrlje mogu biti raznih nijansi, od svjetlosmeđih do gotovo crnih, a uglavnom se pojavljuju na licu, rukama i drugim dijelovima kože koji su više izloženi suncu.

Hiperpigmentacija se pojavljuje usljed prekomjerne proizvodnje prirodnog pigmenta melanina u gornjim slojevima kože.

Kod trudnica se najčešće govori o melasmi ili kloasmi, odnosno takozvanoj “maski trudnoće”, a proizvodnja melanina potencirana je hormonskim promjenama. Smeđe mrlje mogu se pojaviti u bilo kojoj fazi trudnoće, a čini se kako su tamnoputije žene sklonije hiperpigmentaciji od onih svjetlije boje kože. Osim na licu (gdje se mrlje često formiraju poput maske), rukama i nogama, mrlje se javljaju i na dijelovima tijela koja su i inače jače pigmentirani, poput prepona i pazuha, a često se događa da potamnjuju postojeće pjegice i ožiljci na koži.

Kako spriječiti ili umanjiti hiperpigmentaciju?

Protiv hiperpigmentacije postoje razni hemijski pilinzi i terapije laserom, ali se oni nikako ne preporučuju trudnicama i nastojte ih izbjegavati. Za trudnicu su uvijek najbolji izbor prirodne metode i prevencija.

Kod jakog sunca vrlo je važno nanijeti zaštitnu kremu protiv UV zračenja i to s faktorom 30+. Poznato je da mnoge kreme za sunčanje sadrže otrovne hemikalije, poput ftalata, pa svakako odaberite onu koja ih nema da ne bi reko kože i krvotoka naštetiti bebi. Osim nanošenja kreme, držite se hlada i obavezno nosite šeširić.

Postoji i niz prirodnih kućnih pripravaka kojima možete umanjiti hiperpigmentaciju kože. Iako će od vas zahtijevati dodatni trud, svakako vrijedi pokušati s ovim pripravcima koji, prema svjedočenju mnogih trudnica, doista djeluju.

Domaći pripravci pomoću kojih se može umanjiti hiperpigmentacija

Limun. Limun sadrži limunsku kiselinu koja prirodno posvijetljuje. Nanesite limunov sok na mrlje i ostavite ga oko 15 minuta prije nego što ćete ga isprati. Ovaj postupak primijenite svaki drugi dan i budite uporni. Rezultati neće doći preko noći. Isto tako, uvijek nanosite kremu za sunčanje kada ste napolju, jer inače rezultata neće biti. Ako primijetite da vam limunov sok previše isušuje kožu, razblažite ga s vodom.

Papaja. Kašica ili pasta od papaje imaće sličan efekat kao i limunov sok na hiperpigmentirane mrlje. Naime, papaja sadrži enzim papain koji takođe djeluje kao prirodni posvijetljivač i može umanjiti pojavu hiperpigmentacije kože. Isto tako, on djeluje kao nježan piling, odnosno uklanja mrtve ćelije na površinskom sloju kože (epidermi), pa će je ujedno omekšati i podsticati njenu obnovu. Papaju usitnite blendero i nanesite na kožu, ostavite da djeluje 15 minuta i potom isperite mlakom vodom. U kašicu od papaje možete dodati i iscijeđeni sok polovine limuna za potpuni učinak.

Mlijeko i kora pomorandže. Blenderom usitnite koru pomorane, s time da uvijek odaberite pomorandže iz organskog uzgoja koje u porama kore ne sadrže pesticide, pa ih pomiješajte s punomasnim mlijekom. I kiselina iz kore i mlijeko prirodno posvjetljuju kožu pa će zajedno umanjiti hiperpigmentaciju. Zrnasti dijelovi kore pomorandže napraviće na koži piling i pomoći u njenoj bržoj obnovi (a time i uklanjanju područja koja na površini kože formira pigment melanin), dok će mlijeko ujedno spriječiti isušivanje kože. Kada ste napravili masku, nježno je umasirajte u kožu, ostavite da djeluje 30 minuta i potom isperite toplom vodom.

Aloe vera. Ono što nam je potrebno iz biljke Aloe vere je aloesin, sastojak koji upija melanin iz kože. U apotekama možete pronaći prirodni gel od aloe vere, ali isti učinak imaće i listovi same biljke koja se često uzgaja kao sobno bilje. Osim što će posvijetliti tamne mrlje na koži, ona će i ublažiti opekotine od sunca. Uzmite list aloe vere, razrežite ga po dužini i skupite dragocjeni gel koji se nalazi unutar mesnatog lista. Taj gel možete direktno nanijeti na mrlje i ostaviti da djeluje 20 minuta. Koristite ovu metodu jednom do dva puta dnevno, svaki dan kroz dvije sedmice i vidjećete rezultate.

Kurkuma. Ovaj stari indijski začin, osim u jelima koristiti možete i u kozmetičke svrhe. Jednukašičicu kurkume u prahu pomiješajte s limunovim sokom dok ne dobijete razmazivu pastu. Nakon toga nanesite pastu na mrlje i ostavite da djeluje 15 minuta i potom isperite mlakom vodom. Ne izlažite se odmah nakon tretmana na sunčevu svjetlost, a postupak ponavljajte svaka dva do tri dana.

Izvor: Klinfo

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply