Dojenje blizanaca: Kako dojiti dvije bebe istovremeno?

AA045234

Hraniti dvije bebe istovremeno je veliki izazov za majke blizanaca. Kad imate dvije bebe koje moraju da jedu na svakih nekoliko sati, zapravo najviše smisla ima hraniti ih po utvrđenom rasporedu.

Prednosti dojenja su brojne i većina majki ga smatra pogodnim i ekonomičnim načinom za hranjenje blizanaca. Žena ima dvije dojke, pa prema tome, istovremeno dojenje blizanca izgleda kao normalan izbor. Ipak, može biti pomalo komplikovano. Na početku će vam trebati dodatan par ruku kako biste namjestili bebe na dojke i obezbjedili pravilan položaj beba za ugodno dojenje. Neke žene smatraju da jastuci za dojenje pružaju dodatnu udobnost i potpomažu namještanje beba na pravoj visini, ali isto tako i obični jastuci mogu da posluže.

Pravilo je da bebe treba dojiti na zahtjev. Što nije problem ako su vaši blizanci jednojajčani, jer je moguće da će imati sličan metabolizam i da će istovremeno imati potrebu za hranom. Ali, čak i ako nijesu jednojajčani, možete pokušati da ih istovremeno nahranite. Ako je jedna spremna za dojenje, dajte i drugoj priliku da sisa, pa čak i ako morate da je probudite.

Majke blizanaca imaju nekoliko opcija za namještanje beba pri podoju. Iako vam može biti ugodno dok dojite u ležećem položaju, nije pogodno ako dojite obije bebe, a naročito u pola noći. Većini žena je lakše da doje blizance dok sjede i drže bebe. Eksperimentisanje sa različitim položajima u toku dojenja će vam pomoći da odlučite koji vam je položaj najbolji i najugodniji.

Hvat fudbalske lopte je položaj u kom majka drži bebine glave ispred dojki, a njihova tijela su ispod majčinih pazuha. Majka dlanovima drži bebine glave i pazusima potpomaže položaj njihovih tijela. U zavisnosti od veličine bebe, noge mogu da im budu ispod ili iza majčinih ruku. Položaj fudbalska lopta funkcioniše najbolje sa manjim bebama, jer obezbjeđuje oslonac za njihove nejake, klimave glave. Takođe se preporučuje za majke koje su se porodile carskim rezom, jer su bebina tijela smještena daleko od mjesta reza koji je još osjetljiv i u procesu iscjeljenja.

fudbalski hvat

Kako bebe rastu i bolje upravljaju glavom i vratom, drugi položaji mogu biti pogodniji:

Dupla kolijevka položaj: Ovaj položaj je kombinacija fudbalske lopte i kolijevka položaja. Bebe su u majčinom krilu dok su im noge okrenute u istom pravcu, u pravcu dojki dok majka rukama drži bebine glave i gornji dio njihovog tijela. Noge jedne bebe su ispod majčinih ruku, kao u položaju fudbalska lopta, dok joj je glava smještena na tijelu druge bebe.

kolijevkaUnakrsni položaj beba: Bebine glave se naslanjaju na majčine mišice, dok ona njenim rukama obuhvata bebina tijela odozdo. Bebina tijela se ukrštaju na majčinom krilu, sa nogama u suprotnim pravcima.

unakrsni

Položaj u sedlu: Bebe su u uspravnom položaju, sa licem prema majčinim grudima. Ovaj položaj je najpogodniji za veće bebe koje mogu da sjede u majčinom krilu.

uspravan

Savjet: Krevet, sofa ili velika udobna stolica su pogodna mjesta za dojenje blizanaca. Prije nego što počnete, prikupite sve što vam je potrebno za dojenje. Imajte pri ruci čašu vode, portikle, peškire ili krpe za čišćenje. Smjenjujte bebe sa jedne na drugu dojku, tako da obije bebe mogu imati pristupa i jednoj i drugoj dojci.

Izvor: About.com
Prevela: Bojana Rajković

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. ja sam prvo dete dojila godinu i po,i to se ne moze porediti ni sa cim,najlepsi osecaj na svetu,medjutim kad sam dobila blizance e to je bila borba,prvo jedno pa drugo ,ali nisam imala mlijeka,samo do 3 meseca, umor, nespavanje dosta tome doprinesu,ali zao mi je jer preporucujem svima dok god mozete ne odustajte niposto,radi deteta i radi sebe nema nista lepse od toga,,,,

  2. imadoh glavom platit dojenje,tako da ne znam sto da recem.jedva sam prezivjela 3 jake upale za mjesec dana,tablete,infuzije s longacefom ,tusiranje,rashtan,obloge,masaze,sve je dzabe bilo.bilo je ili batali dojenje ili ne sposobna za zivot.

Leave a Reply