Kako nasilje u porodici utiče i na bebu dok je još u stomaku

Young lonely pregnant women sitting on the kitchen floor.Kada trudnica živi u porodici gdje je nasilje svakodnevica, negativna i stresna situacija uticaće i na njenu nerođenu bebu. Ovaj zabrinjavajući zaključak rezultat je nove studije koju je sproveo Univerzitet u Mičigenu, a objavljeno je u novom broju stručnog časopisa Child Abuse & Neglect.

Djeca rođena od majki koje su iskusile nasilje u porodici tokom trudnoće pokazuju više simptoma emocionalne i bihevioralne traume u prvoj godini života. Među tim simptomima su: noćne more, uplašenost, strah od glasnog zvuka ili jakog svjetla, izbjegavanje fizičkog kontakta i problemi s izražavanjem užitka.

Stručnjaci su proučavali 182 majke starosti od 18 do 34 godine, odnosno vezu između nasilja u porodici kojem je žena izložena tokom trudnoće od strane muškog partnera i postnatalnih simptoma traume kod djeteta. Takođe, istovremeno su ispitivali stil roditeljstva koji praktikuju majke i uzeli u obzir faktore rizika kao što je uzimanje droga i druge negativne životne okolnosti, bračni status, godine i primanja.

Studija je otkrila iznenađujuće snažnu vezu između nasilja u porodici tokom trudnoće i simptoma traume kod djeteta u prvoj godini djetetovog života.

Profesorica psihologije i koautorka studije, Alytia Levendosky, objašnjava da nasilje može izazvati promjene u sistemu odgovora na stres kod majke, odnosno hormon stresa kortizol držati na previsokim nivoima. Povišeni kortizol tokom trudnoće rezultira povišenjem nivoa kortizola kod nerođene bebe.

Kortizol je steroidni hormon i luči se u stresnim situacijama i s ciljem da tijelo i psihu pripremi na bijeg ili borbu. Kortizol će povisiti nivo glukoze u krvi koja je u stresnim situacijama važna jer daje organizmu energiju da bude brže, izdržljivije, snažnije. Istovremeno, imunološki sistem je potisnut jer nije od životne važnosti u tim trenutcima, a ubrzava se metabolizam masti, proteina i ugljenihhidrata. Stalno povišen nivo hormona kortizola u tijelu izaziva niz zdravstvenih tegoba: prekomjernu težinu, probleme s pritiskom, dijabetes, ali i niz psiholoških tegoba kao što su osjećaj unutrašnjeg nemira, euforičnost, anksioznost, nesanica, buđenje noću, znojenje, pa čak i iracionalni strahovi, prekomjerni umor, potištenost ili depresiju.

“Kortizol je neurotoksičan, što znači da negativno djeluje na mozak ako je u prevelikim nivoima. To može objasniti niz emiconalno-psiholoških problema kroz koje prolaze bebe nakon rođenja”, objašnjava dr. Levendosky.

Do sad je generalno prevladavalo mišljenje da nasilje ne utiče na dijete sve do trenutka dok ga ono ne počinje samostalno percipirati i razumski shvatati i da se jako mala djeca ne sjećaju da su ikada prisustvovala nasilju. Ova studija sugeriše da dijete od samih početaka, pa čak i kad je još u majčinom stomaku, fiziološki i psihološki itekako reaguje na nasilje.

Rezultati ove studije prvenstveno su važni za žene koje žive u nasilnim vezama ili brakovima. One trebaju da shvate da su žrtve nečeg što će imati velike posljedice ne samo na njih, već i na njihovo nerođeno dijete. Spoznaja da nasilni partner ili suprug od prvog dana direktno utičee na zdravlje djeteta, dobar je motiv da se žene što prije sklone iz nasilnih odnosa, potraže pomoć i zdraviji život za svoje dijete koje na to ima pravo.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply