Ugasite sjutra veče svjetla i priključite se Satu za planetu

satzaplanetu

Najveća svjetska kampanja posvećena klimatskim pitanjima – Sat za planetu biće sjutra obilježena u Crnoj Gori – u Podgorici, Danilovgradu, Beranama, Tivtu, Kotoru, Baru, Kolašinu, Žabljaku, Ulcinju, Pljevljima, najavljeno je iz nevladine organizacije Green Home iz koje su pozvali i građane, organizacije, institucije, opštine i kompanije da se priključe i ugase svjetla od 20:30 do 21:30.

Iz Green home-a podsjećaju da će sjutra najpoznatije svjetske znamenitosti deveti put ostati u mraku na 60 minuta.

Podgorica će se priključiti gašenjem svijetla na Trgu Republike i mostu Milenijum Podgorica. Tokom 60 minuta u mraku, na trgu će biti organizovan zabavni program u kome će učestvovati mladi virtouz sa loptom Sanel Pepić, plesna škola Buena Vista i mlada podgorička grupa Paranpaščad. Najmlađim stanovnicima Glavnog grada će se predstaviti njihovi vršnjaci iz predškolske ustanove Maša i balerine baletske škole Princeza Ksenija.

U Glavnom gradu će se ove godine javno preduzeće Gradski prevoz besplatno voziti građane u subotu u cijeloj gradskoj zoni i na svim svojim linijama od 20:30 do 21:30. Osim toga, u autobusima gradskog prevoza, su postavljeni informativni posteri putem kojih se građani mogu upoznati sa prednostima korišćenja  javnog prevoza.

U saradnji sa Javnim servisom, televizijom Vijesti i bioskopom Cineplexx u toku je emitovanje promotivnog video spota ovogodišnjeg Sata za planetu. Kampanji su se u duhu društveno odgovornog poslovanja i ove godine priključile kompanije T – mobile i Telenor, koje će ugasiti svjetla u svojim poslovnicama i uputiti građanima SMS poruke kako bi se što veći broj građana informisao o ovom događaju.

Satu za planetu pridružili su se i Uniqa osiguranje, Merkator, Tržni centri Delta City, Mall of Montenegro i Bazar, hotel Ramada.

U akciji učestvuju i studentski radio Krš kao i studenti Fakulteta vizuelnih umjetnosti koji su pripremili zanimljive info grafike koje će građani moći da pogledaju tokom trajanja programa na Trgu Republike.

Crnogorski elektroprenosni sistem će i ove godine pratiti promjene u potrošnji električne energije u vrijeme održavanja akcije.

Kampanja Sat za planetu – Earth Hour je počela 2007. godine u Sidneju u organizaciji  Svjetskog  fonda za prirodu (WWF), kao podrška inicijativi za ublažavanje  klimatskih promjena. U međuvremenu je postala najveća svjetska globalna akcija u kojoj milioni ljudi, brojne  institucije, kompanije i organizacije, gase svijetlo na 60 minuta  na nekim od znamenitosti  kao  što su Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj  u Parizu, Bakingemska palata u Londonu, zgrada opere u Sidneju, čuveni most  Golden Gate u San Francisku i mnogim drugim znamenitostima.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply