Kompresije dojke

kompresije

Svrha kompresija dojke je održati protok mlijeka kada dijete prestane samo da sisa. Kada prestane da se čuje gutanje i beba samo drži dojku u ustima, majka može primijeniti tehniku kompresije kako bi natjerala bebu da ponovo počne da guta mlijeko i tako osigurala da beba nastavi da dobija mlijeko. Kompresije simulišu refleks otpuštanja mlijeka (naglo ispuštanje mlijeka koje majke osjećaju u toku podoja – kod nekih žena se javlja čak i kada čuju bebin plač- iako mnoge žene ne ’’osjećaju’’ ovaj refleks). Ova tehnika može biti korisna u sljedećim situacijama:

  1. Ako beba slabo dobija na težini;
  2. Ako dojena beba ima grčeve;
  3. Ako su podoji učestali i/ili predugo traju;
  4. Ako majka ima ragade na bradavicama;
  5. Ako majka ima česta začepljenja mliječnih kanalića i/ili mastis;
  6. Za podsticanje bebe koja brzo zaspi da nastavi da aktivno sisa, a ne samo da sisa u prazno.

Kompresija dojke nije neophodna ukoliko dojenje protiče dobro. Ako sve ide kako treba, majka treba da omogući bebi da ’’završi’’ sa sisanjem na jednoj dojci i ponudi joj i drugu dojku u slučaju da želi još. Jako je važno dijete ne prebaciti prerano na drugu dojku jer na taj način neće doći do zadnjeg, masnog mlijeka i izostaće napredak u težini.

Kompresije dojke funkcionišu naročito su korisne prvih nekoliko dana i pomažu bebi da dobije više kolostruma. Bebama ne treba mnogo kolostruma, ali treba da ga dobiju dovoljno. Pravilan položaj bebe na dojci i kompresija dojke im pomažu upravo u tome.

Korisno je da znate:

  1. Beba koja ima pravilan položaj pri dojenju lakše dobija mlijeko nego beba koja nema pravilan položaj. Beba koja ima pogrešan položaj može dobiti mlijeko samo kada je tok mlijeka brz. Međutim, mnogim majkama i bebama dojenje protiče bez problema uprkos nepravilnom položaju bebe na dojci, jer većina majki proizvodi više mlijka nego što je potrebno. Ipak, zbog nepravilnog položaja bebe majka može plaćati cijenu – na primjer: može dobiti ragade na bradavici, bebu mogu mučiti grčevi i/ili beba može konstantno biti na dojci (a ustvari gutati samo mali dio vremena).
  2. Prvih 3 do 6 sedmica života, djeca često zaspu kad mlijeko slabije počne da teče, a već su se najeli. Malo starija djeca već ispuštaju dojku, kada tok mlijeka uspori.

Kako se radi kompresija dojke

  1. Pridržavajte bebu jednom rukom.
  2. Drugom rukom pridržite dojku, obuhvatajući je tako da palac bude sa jedne strane dojke (najlakše je palac staviti na gornji dio dojke), ostale prste sa druge strane.
  3. Posmatrajte da li beba guta. Nema potrebe da budete obuzeti posmatranjem svakog gutljaja. Beba dobija potrebnu količinu mlijeka ako sisa aktivno, što izgleda na sljedeći način: usta širom otvorena-pauza- stisnuta usta, naravno sve vrijeme dobro ustima priljubljenim na dojku i areolom (tamniji dio oko bradavice na kom su bebina usta) što više zahvaćenom ustima.
  4. Međutim, ako beba samo sisa  i ne čuje se više gutanje, pritisnite dojku kako biste povećali unutrašnji pritisak u cijeloj dojci. Ne prelazite prstima duž dojke prema bradavici, samo pritisnite i držite tako. Ne pritiskajte toliko jako da boli i pokušajte da ne mijenjate oblik areole. Uz pomoć kompresije dojke beba treba da počne opet da aktivno sisa na pomenuti način: usta širom otvorena-pauza- stisnuta usta. Koristite tehniku kompresije samo ako beba sisa, a ne čuje se gutanje!
  5. Pritiskajte dojku sve dok beba sisa, bez gutanja, a onda prestanite da pritiskate čim primetite da opet počinje da aktivno sisa i guta mlijeko. Međutim, ako beba prekine potpuno da sisa ili ako se opet vrati sisanju, bez gutanja drugi put, prestanite sa kompresijom, jer kompresije u tom slučaju nijesu djelotvorne. Beba često prestaje da aktivno sisa kada prestanete sa kompresijom, ali počinje ubrzo opet kada mlijeko opet počne da teče.
  6. Razlog da prestanete sa kompresijom jeste da vam se ruka odmori i da mlijeko može početi da teče opet. Ako prekine da sisa po prestanku kompresije, beba će opet početi aktivno da sisa kada ponovo počnete sa kompresijom.
  7. Kada beba opet počne da sisa, obratite pažnu da li se čuje gutanja, a ako ne, pritiskajte opet kako je gore opisano.
  8. Ako je beba završila sa sisanjem na jednoj dojci, dopustite joj da pusti dojku ili je vi skinite sa dojke.
  9. Ako beba želi još da sisa, ponudite joj i drugu dojku i ponavite postupak.
  10. Možda ćete željeteti, ukoliko nemate bolne bradavice, da nekoliko puta zamijenite dojke na ovaj način.
  11. Radite na poboljšanju bebinog položaja na dojci.
  12. Zapamtite, koristite kompresiju kada beba sisa, a ne dok guta, tj. dok aktivno sisa. Najbolje je da kompresije ne primenjujete ako beba više nije zainteresovana za sisanje.

Gore navedeni savjeti najbolje funkcionišu, ali ako nađete bolji način da natjerate bebu da aktivno sisa, primijenite ga. Sve dok ne uzrokuje bolove, i sve dok beba sisa uz gutanje, kompresija dojke djeluje.

Nećete uvijek morati da koristite tehniku kompresije dojke. Kako dojenje napreduje, moći ćete da prepustite prirodi da ide svojim tokom.

 

Izvor: International Breastfeeding Centre
Napisao: Jack Newman
Prevela: Bojana Rajković

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply