Povišena temperatura novorođenčeta – šta je važno znati?

temperaturanoorodjence

PIŠE: Asist. dr sci med. Miloš Ješić, pedijatar-neonatolog

Febrilnost kod novorođene bebe ima daleko ozbiljnije značenje nego kod starije dece ili odraslih, a to upravo potiče od sumnje na infekciju.

Dvije važne karakteristike infekcije novorođenčeta su veoma lako zahvatanje čitavog organizma i veoma brz razvoj u poređenju sa djecom starijeg uzrasta.

Postupak koji bi roditelji trebalo da obave kod kuće je otkrivanje povišene tjelesne temperature na vrijeme i odlazak u nadležnu pedijatrijsku ambulantu. Iako ovaj postupak može da djeluje jednostavno, ima mnogo detalja koje treba znati kako se ne bi napravile uobičajene greške.

Mjerenje tjelesne temperature kod novorođenčeta
Kada se roditelji odlučuju za mjerenje temperature novorođenoj bebi? Najčešća situacija je ako im se učini da je beba previše topla na dodir. Ponekad su prisutni znaci bolesti kod bebe (odbija da jede, previše je pospana, ima zapušen nos, itd.) – kada roditelji opravdano posegnu za termometrom.

Postoje različite vrste termometara za mjerenje tjelesne temperature. Klasičan termometar, sa živom, u najvećem delu svijeta je standardni termometar, koji se najviše primjenjuje. Sledeći koji je u upotrebi, i to mnogo više u razvijenim zemljama nego kod nas, jeste ušni termometar – koji se postavlja u ušni kanal, a vrijednost temperature određuje znatno brže nego živin (za dvije sekunde). Međutim, izuzetno je važno pravilno postavljanje u ušni kanal, pa svi koji koriste ovaj termometar – treba da imaju dovoljno iskustva kako ne bi došlo do pogrešnog mjerenja.

Kada je riječ o standardnom živinom termometru, u našoj zemlji su uobičajene dvije vrste mjerenja: aksilarno (postavljanje u predio pazuha) i rektalno (postavljanje u čmar). Izuzetno je važno znati da se aksilarno mjerenje tjelesne temperature kod novorođenčeta ne primjenjuje zbog nepreciznosti. Vrijednost temperature koja treba da se mjeri je takozvana «unutrašnja temperatura». Manevrom spajanja nadlaktice i trupa sa termometrom između njih – kod starije djece i odraslih, imitira se «unutrašnja sredina». Ali, to je teško ostvarljivo kod novorođenčeta – prvo zbog male površine nadlaktice, a drugo zbog nestabilne termoregulacije i lakog rashlađivanja kože. Aksilarnim mjerenjem se, u stvari, dobija precizna temperatura kože, ali ne i «unutrašnja».

Kod rektalnog mjerenja, greška nije moguća ako se vrh termometra najprije premaže neutralnom mašću ili kremom, a zatim postavi dva do tri centimetra duboko u čmar. Pri postavljanju termometra ne treba strahovati od povrede – jer dubina nije velika, a vrh termometra je dovoljno zaobljen. Temperaturu treba mjeriti najmanje dva minuta, obično od dva do pet minuta.

Koja tjelesna temperatura je povišena?
Poznavanje vrijednosti normalne i povišene tjelesne temperature većine ljudi je vezano za vrijednosti aksilarne temperature. Tako se vrijednost iznad 37 stepeni smatra povišenom. Vrijednost od 37 do 38 stepeni je blago povišena temperatura (subfebrilnost), a vrijednost iznad 38 stepeni se smatra visokom tjelesnom temperaturom (febrilnost).

Pošto se kod novorođenčeta tjelesna temperatura mjeri rektalno, roditelji treba da znaju da je rektalna temperatura normalno viša od aksilarne za oko 0,8 stepeni. Dakle, normalna rektalna temperatura je do 37,8 stepeni. Stoga, blago povišenom temperaturom se smatra rektalna temperatura od 37,8 do 38,8 stepeni, a visokom iznad 38,8 stepeni.

Uzroci povišene tjelesne temperature
Iako je prva asocijacija febrilnosti kod novorođenčeta infekcija, postoje i drugi uzroci. Zadatak pedijatra u toku postavljanja dijagnoze je da utvrdi o kom uzroku se radi. Tri su najčešća: pretopljavanje, dehidracija i infekcija. Preostala dva uzroka su vrlo rijetka i o njima se razmišlja tek kada se isključe prethodni, najčešći.

1. Pretopljavanje 
Do pretopljavanja bebe može da dođe na više načina. Ako dijete ima pretoplu odjeću, to može da bude jedan od razloga povišene tjelesne temperature. Ipak, ako se roditelji drže pravila da se temperatura mjeri 20-30 minuta od raspovijanja, onda će se sigurno izbjeći takva greška u mjerenju. Osim toga, i povišena temperatura spoljne sredine može da bude razlog pretopljavanja – kako u ljetnjem, tako i u zimskom periodu. Ljeti je razlog visoka spoljna temperatura, koju je ponekad nemoguće izbjeći, a zimi su to različite vrste tijela za grijanje koje se ne nalaze na propisanoj udaljenosti od novorođenčeta.

Bez obzira o kom načinu pretopljavanja se radi – ako se beba ostavi u peleni, u sobi sa normalnom temperaturom vazduha, a ponovo mjerena temperatura nakon 30 minuta ima normalne vrijednosti, vrlo je vjerovatno da je došlo do pretopljavanja. Ako se povišena temperatura ne javlja u narednim satima i danima, definitivno je u pitanju pretopljavanje. Karakteristično je da se kod bebe sve vrijeme ne uočavaju drugi znaci bolesti (odbijanje obroka, povraćanje, mlitavost, pospanost).

2. Dehidracija
Smanjen unos tečnosti, prij svega mlijeka, kod novorođenčeta može da izazove febrilnost. Visoka spoljna temperatura može da bude doprinoseći faktor za brži gubitak tečnosti iz organizma, što je vrlo često teško primijetiti u kućnim uslovima. Potrebe organizma novorođenčeta za tečnošću mogu u takvoj situaciji da porastu i nekoliko puta. Nakon rehidracije – oralne ili intravenske, kod djeteta se više ne javlja febrilnost. Drugi, ranije pomenuti znaci bolesti, mogu da budu prisutni kod dehidracije, tako da uzrok ove febrilnosti može da se utvrdi samo u bolničkim uslovima.

3. Infekcija 
Protokolarni medicinski stav je da svako febrilno novorođenče ima infekciju, dok se praćenjem i analizama ne dokaže suprotno. Pošto za pouzdano isključenje infekcije treba nekoliko dana, uz analize koje mogu da se obave samo u bolničkim uslovima, gotovo sva febrilna novorođenčad se hospitalizuju. U periodu obavljanja analiza, do potvrde ili isključenja infekcije, primjenjuje se inicijalna antibiotska terapija. Drugi znaci bolesti su obavezno prisutni kod razvijene infekcije, ali ako se infekcija tek razvija, onda mogu da budu odsutni.

4. Hipertireoza 
Ovo je rijedak razlog febrilnosti novorođenčeta. Najčešće majka ima poremećaj funkcije tireoidne žlijezde, kada posredstvom njenih antitijela – koja su preko posteljice prešla u krvotok djeteta, dolazi do stimulacije tireoidne žlijezde. Stanje je prolazno, ali su ponekad, osim smanjenja tjelesne temperature djeteta, potrebne i druge terapijske mjere.

5. Disfunkcija centralnog nervnog sistema
Radi se o, takođe, vrlo rijetkom uzroku febrilnosti novorođenčeta. Izolovano, ili zbog drugog oboljenja, poremećena je funkcija centra za termoregulaciju. Ova vrsta febrilnosti može da bude vrlo ozbiljna, jer je ponekad gotovo nemoguće normalizovati tjelesnu temperaturu.

Postupak od kuće do ambulante
Izmjerena povišena tjelesna temperatura kod novorođenčeta zahtijeva da se istog dana obavi pregled (najviše jedan do dva sata poslije mjerenja). Ako nema drugih znakova bolesti osim febrilnosti, ne radi se o previše hitnom stanju, zbog čega treba isključiti preveliku žurbu, a pogotovo paniku. Dok se ne krene ka ambulanti, ako je rektalna temperatura preko 38,8 stepeni, bebu treba svući do pelene, kako bi se djelimično rashladila. Prilikom oblačenja za ambulantni pregled, treba voditi računa o spoljnoj temperaturi. Ako se radi o vrelim ljetnjim danima, dovoljna je samo pelena – kada se koristi nosiljka. Pri nižim spoljnim temperaturama, treba procijeniti koliko obući bebu. Možda bi najbolji savjet bio da se beba koja ima visoku temperaturu uvijek obuče nešto manje nego što bi bila obučena da je zdrava – pri datoj spoljnoj temperaturi..

Kada je riječ o lijekovima za snižavanje temperature (antipiretici), ne bi ih trebalo davati dok se ne obavi pregled, jer bi tada prij svega trebalo da se potvrdi da li je tjelesna temperatura povišena.

Uzimajući u obzir sve što je navedeno u vezi povišene tjelesne temperature kod novorođenčeta – nemojte se iznenaditi, ali ni previše zabrinuti ukoliko vam pedijatar kaže kako vaša beba treba da ostane u bolnici, radi sprovođenja analiza i eventualnog liječenja.

Izvor: Moj pedijatar

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply