Krajem marta stižu BCG vakcije

bcg

Nove zalihe BCG vakcine koja već duže nedostaje mnogim zdravtstvenim ustanovama u Crnoj Gori, stići će  poslije 20. marta, najavljeno je Montefarm.

Proizvođač Torlak  kasnio je sa isporukom, ali će Crna Gora u drugoj polovini mjeseca dobiti dovoljne količine vakcine, koja spada u obaveznu imunizaciju djece.

Ostalih vakcina koje su djeca obavezna da prime  u bolnicama i domovima zdravlja ima dovoljno.

Roditelji beba uzrasta do godinu dana sporadično su se u posljednjih pola godine javljali na društvenim mrežama i fejsbuk grupi udruženja Roditelji, gdje su ostavljali komentare da  djeca nijesu primila vakcinu protiv tuberkuloze u porodilištu, kao i da nijesu uspjeli na vrijeme da ih revakcinišu. Najviše prijava stiglo je iz glavnog grada i većih opštinama na teritoriji Crne Gore.

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Nikšić dr Mira Eraković kazala je Vijestima da bebe primaju BCG vakcinu po rođenju u porodilištu, a da djeca, kojoj se vakcina “nije primila”, podliježu revakcinaniciji prije navršenih 12 mjeseci.

Eraković kaže da su imali zalihe vakcina kojima je rok upotrebe bio do kraja prošlog mjeseca, ali da do nove isporuke neće osjetiti nestašicu i da djeca neće trpjeti zbog toga.

Zamjenik direktora Doma zdravlja Kolašin, pedijatar Momčilo Vukčević kaže da u tom gradu nijesu osjetili nestašicu.

“Problem sa nestašicom vakcine protiv tuberkuloze vjerovatno se pojavio u sredinama sa većim brojem novorođenčadi”, rekao je.

Problem nestašice obavezne vakcine ima i Hrvatska. Državna radiotelevizija objavila je da u toj zemlji nema dovoljno vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (DTP), a da državu čeka i nestašica vakcina protiv tuberkuloze, jer se koriste zalihe iz 2014.

U Crnoj Gori zakonom je obavezna vakcinacija  protiv  tuberkuloze, paralize,  difterije, tetanusa, velikog kašlja, malih boginja, zaušaka i crvenke, hepatitisa B i  oboljenja izazvanih Hemofilusom influence tipa B.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply