Zatvor ili opstipacija kod djece

zatvor

Zatvor (opstipacija) kod djece najčešće je rezultat smanjenog unosa tečnosti ili nedovoljnog unosa vlaknastih materija u ishrani. Ona je veoma rijetka kod odojčeta na prirodnoj ishrani i obično se javlja kada beba počne da unosi čvrstu hranu ili sa majčinog mlijeka pređe na ishranu mliječnom formulom.

Kako da prepoznamo opstipaciju? Ili ”Šta NIJE opstipacija?”
Opstipacija NIJE pražnjenje mekane stolice na svakih 7-10 dana, kod odojčeta na prirodnoj ishrani. Ovo je NORMALNA pojava. Beba koja isključivo sisa ne mora imati stolicu svakodnevno. Iskoristljivost majčinog mlijeka je idealna i beba hranjena isključivo majčinim mlijekom može imati stolicu na 8-10 dana.  Ovo nije zatvor i ne treba primenjivati nikakve mjere za podsticanje pražnjenja crijeva, pogotovu ne treba primjenjivati laksative!

O opstipaciji govorimo ako su ispunjeni sledeći uslovi:
1. Stolica je suva, tvrda i širokog promjera;
2. Defekacija je bolna;
3. Dijete se žali na bol u trbuhu koji prolazi nakon pražnjenja crijeva:
4. Ponekad se preko stolice vide tragovi krvi.

Kako da pomognemo djetetu sa opstipacijom?

  • Korekcijama u ishrani.
    • Povećajte djetetu unos tečnosti tokom dana.
    • Bebi možete ponuditi sok od kruške dok se ne uspostavi stolica meke konzistencije koja se redovno i bez muke prazni.
    • Starijem djetetu treba povećati unos tečnosti i davati hranu sa visokim udjelom vlakana: žitarice sa cijelim zrnom, musli, zobenu kašu, obilje povrća (osim krompira), obilje voća (osim banane), a posebno šljivu i krušku.
    • Dajte kukuruzno brašno (kačamak i proju) umjesto proizvoda od bijelog pšeničnog brašna, poput bijelog peciva.
    • Smanjite unos mlijeka i mlečnih proizvoda – neka dijete dobija najviše 500 ml mlijeka (ili jogurta i mlijeka – ukupno) na dan.
    • Nemojte davati pirinač.
    • Isključite iz ishrane čokoladu, čokoladne napitke, smanjite unos slatkiša na minimum.
  • Insistiranjem na redovnom pražnjenju crijeva
    • Probajte da povratite djetetov izgubljen ritam u pražnjenju crijeva korišćenjem prirodnog mehanizma pražnjenja – gastrokoličkog refleksa. Ovaj refleks pokreće peristaltički talas pražnjenja crijeva ubrzo nakon što se želudac napuni. Nastojte da dijete proba da kaki svakog dana 10 minuta nakon doručka. Provjerite da li dijete, kada sjedi na wc-šolji, čvrsto upire nožicama o podlogu. Ako mu nožice vise, neće moći da ostvari napor potreban za pražnjenje crijeva. Dodajte stoličicu za noge malom djetetu čije su nožice još uvijek kratke, da može da se osloni.
  • Redovnom fizičkom aktivnošću
    • Podstičite dijete da bude aktivno i da se bavi nekakvom fizičkom aktivnošću koja je primjerena njegovom uzrastu. Kada se poveća tonus mišića trbuha, i pražnjenje crijeva biće lakše.
  • Laksativima
    • Laksativi se mogu i treba da upotrijebe u tretmanu uporne opstipacije. Nemojte davati laksative na svoju ruku, posavjetujte se sa doktorom. Nije svaki laksativ za djecu! izbor i doza laksativa zavisi od uzrasta djeteta i od toga koliko je njegova opstipacija ozbiljna.

Svakako se posavjetujte sa pedijatrom ako se stanje ne popravlja. Možda je riječ o ozbiljnijem problemu od obične opstipacije. Uz to, čak i kad je riječ o najobičnijoj opstipaciji bez drugog značajnijeg problema, potreban je doktor koji će pratiti dijete i koji će vam pružiti oslonac da znate u svakom trenutku šta dalje.

Izvor: Pedijatar.rs

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Posto smo imali taj problem i uspjesno rijesili moj savjet vam je da djeci ukinete potpuno slatkise, grickalice i slatko mlijeko (sto je kod nas npr. pravilo problem). Umjesto bijelog brasna forsirate kukuruzno i heljdino i sto vise voca i povrca. Narocito je bitan kivi!!! Nema potrebe da koristite bilo kakve sirupe jer pravilnom ishranom sve mozete regulisati. Pozdrav!

Leave a Reply